Μήπως ο Γ.Α. Παπανδρέου μας εισάγει στην μετα-Covid τάξη πραγμάτων;

27 Νοεμβρίου 202110:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε ένα πρόσφατο σημείωμά μας είχαμε επισημάνει την δυναμική της υποψηφιότητας του Γ.Α. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. η οποία ξεφεύγει από την παραδοσιακή αντίληψη που τείνει να διαμορφώνεται στα εσωκομματικά του ΚΙΝ.ΑΛ. με αρκετές δόσεις γραφικότητας και πασοκικής νοσταλγίας.

Παρακολουθώντας τα δημοσκοπικά ευρήματα κι εστιάζοντας στα ποιοτικά τους στοιχεία διακρίνεται η πρόθεση του Γ.Α. Παπανδρέου να εισάγει νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι της Χώρας με το βλέμμα στην “ευρωπαϊκή δημοκρατία χωρίς σύνορα” απευθυνόμενος στους “ψηφιακούς πολίτες”, στους θιασώτες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην μετα-Covid τάξη πραγμάτων με την τηλεργασία,τηλεκπαίδευση και τηλεϊατρική που δείχνουν τις διεξόδους στα lockdown και την άσκηση εξουσίας.

 

Στο μακρινό 2013 ο Γ.Α. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι «Οι δημοκρατίες,είναι παγιδευμένες από συστήματα που είναι πολύ μεγάλα για να αποτύχουν, ή ακριβέστερα, πολύ μεγάλα για να ελεγχθούν» — ενώ «πολιτικοί όπως εγώ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των λαών τους.» Πώς λύνεται αυτό; Με το να συμμετάσχουν εκ νέου οι πολίτες πιο άμεσα σε μια νέα δημοκρατική συμφωνία.

Στην σημερινή δυστοπική πραγματικότητα του 2021 η Ελλάδα της επόμενης ημέρας δεν θα έχει καμία σχέση με αυτήν του 2019 και σίγουρα θα είναι πολύ κοντά στις παπανδρεϊκές εμμονές μιας νέας (τηλε)δημοκρατίας και διακυβέρνησης.

Τα διλήμματα του πολιτικού ορθολογισμού έτσι όπως διατυπώνονται από την κατεστημένη αντίληψη της δημοσιογραφίας και της πολιτικής ανάλυσης πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και την κατάσταση που διαμορφώνουν οι επιδημιολογικές εξελίξεις όχι ως προς την υγειονομική τους διάσταση αλλά ως προς τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία.

Αυτός είναι , ίσως, και ο λόγος της ανησυχίας που καταγράφεται στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ από το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο ΓΑ Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων στον χάρτη της κεντροαριστεράς και του συνόλου του πολιτικού χάρτη.

Και μην ξεχνάμε ,βεβαίως, τη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων στην post-Covid εποχή…

Αρθρογράφος