Μάχη του Πόγραδετς: Όταν οι Έλληνες της Ροδόπης έγραψαν ιστορία στο αλβανικό μέτωπο!

19 Δεκεμβρίου 201723:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε μία εποχή που δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με επίκεντρο την την ιστορική γνώση που βασίζεται στην ιστορική έρευνα, εξαίρεση αποτέλεσε για το 2017 η «Ιστορική Τριλογία» της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ» που με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ και της στρατιωτικής ηγεσίας αναδείχθηκε η ιστορική πλευρά της δράσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς έχουμε το προνόμιο να έχουμε και μακραίωνη ιστορία και ένδοξη ιστορία.

Στην τελευταία για το 2017 εκδήλωση-ομιλία με θέμα “η ιστορία του 29ου Συντάγματος Πεζικού, οι μάχες του στο Αλβανικό Μέτωπο”, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στο ίδρυμα Παπανικολάου, με κεντρικό ομιλητή τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Παπαφλωράτο, το κοινό της Κομοτηνής είχε την ευκαιρία να εμβαθύνει στην ιστορία της Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού “Πόγραδετς” στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορίας του 29ου Συντάγματος Πεζικού του οποίου αποτελεί ιστορική συνέχεια.

Διατηρώντας στενούς δεσμούς με την Κομοτηνή (απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ) ο κ. Ιω. Παπαφλωράτος αναφέρθηκε στην ομιλία του στην μακραίωνη κι ένδοξη 104ετή ιστορία της Ταξιαρχίας η αξία της οποίας συνίσταται στη δράση υπαξιωματικών αλλά και των απλών οπλιτών, οι οποίοι δόξασαν την Ελλάδα σε διάφορα μέτωπα, τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι. Κι αυτό πρέπει να αναδειχθεί, κυρίως στις δύσκολες εποχές τις οποίες ζούμε.

Καρπός της επιστημονικής έρευνας του κ. Ιω. Παπαφλωράτου ήταν και η διαπίστωση ότι
η συγκεκριμένη ταξιαρχία – τότε ως σύνταγμα – ήταν ίσως από τις ελάχιστες που είχε συνεχή παρουσία και συμμετοχή σε όλους τους πολέμους της Ελλάδας από το 1913 και μετά, δηλαδή από συστάσεώς της μέχρι και τις μέρες μας. Παντού συμμετείχε ενεργά με ηρωισμό και οι άντρες της έδωσαν ό,τι μπορούσαν για να προασπίσουν το ελληνικό έδαφος.

Προσφωνώντας τον ομιλητή, ο Ταξίαρχος κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου τόνισε ότι “Τελούμε τη σημερινή εκδήλωση προς τιμή των ηρώων νεκρών μας” ενώ πριν την λήξη αυτής παρέδωσε στον ομιλητή την τιμητική πλακέτα της Ταξιαρχίας.

Αυτό , όμως, που έχει πραγματικά ενδιαφέρον –τόσο δημοσιογραφικό όσο και ιστορικό- είναι η αφορμή που οδήγησε σε αυτή την ανασύνθεση της ιστορικής πραγματικότητας του παρελθόντος που οδηγεί στην ιστορική αλήθεια: Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο κ. Γ. Χατζηγεωργίου, πρόκειται για ένα αντίγραφο του ημερολογίου του ΙΙΙ Τάγματος του 29ου Συντάγματος, το οποίο διεσώθη από τον Βασίλειο Βάρσο με την επιμέλεια του Κου Γεωργίου Νεστωράκη.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Ταξιάρχου της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ» κ. κ. Γ. Χατζηγεωργίου

Στο πλαίσιο της ιστορικής αναδρομής της η 29η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ», με τη συνδρομή των φορέων της Ροδόπης συνεχίζει μια σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη της ιστορίας του 29ου Συντάγματος Πεζικού, του οποίου αποτελεί την ιστορική συνέχεια, στους αγώνες του Έθνους και κυρίως του έπους του 1940.

Αρχικά τον Απρίλιο με τις εκδηλώσεις της Μάχης του Οχυρού Νυμφαίας, στη συνέχεια με το λαμπρό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και αμέσως μετά, η Ταξιαρχία, την 30 Οκτωβρίου, σε μια σεμνή μα ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, παρέλαβε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ροδόπης Λήκυθο με το ποτισμένο με αίμα των ηρώων μας χώμα, από τα βουνά του Πόγραδετς. Η Ένωση πραγματοποίησε το καλοκαίρι Προσκυνηματικό ταξίδι στην Αλβανία, και σε συνεργασία με την Ταξιαρχία, έφερε στην πατρίδα λήκυθο με το χώμα που σκέπασε τους άταφους ήρωες μας και το οποίο κοσμεί πλέον το Ηρώων μας.

Σε ανάμνηση της ένδοξης και νικηφόρας αυτής πορείας του 29ου Συντάγματος Πεζικού στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας, από το Νοέμβριο του 40 ως και τον Απρίλιο του 41, τελούμε και τη σημερινή εκδήλωση, προς τιμήν των ηρωικών νεκρών του.

Το 29ο Σύνταγμα Πεζικού με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού το έτος 2000, έλαβε την ιστορική ονομασία «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ» από την γενναία και ονομαστή μάχη που έδωσε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 1940 στην περιοχή της πόλης Πόγραδετς στην Αλβανία, την οποία και κατέλαβε.

Σήμερα, έχουμε τη μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενούμε στο βήμα τον διακεκριμένο επιστήμονα και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Κο Ιωάννη Παπαφλωράτο, τον οποίο προσκαλέσαμε για να μας παρουσιάσει την Ιστορία του 29ου Συντάγματος Πεζικού από συγκροτήσεως του και τις Μάχες που έδωσε στο αλβανικό μέτωπο.

Ο κύριος Καθηγητής σπούδασε στην Νομική Σχολή της Κομοτηνής και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, κυρίως σε ιστορικά θέματα. Έχει βραβευτεί για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών και διατηρεί στενούς δεσμούς με την πόλη της Κομοτηνή. Ανταποκρίθηκε δε άμεσα και με μεγάλη χαρά στην πρόσκλησή μας.

Πιστεύω ότι η σημερινή ομιλία πέτυχε να μας καταστήσει κοινωνούς της απαράμιλλης πορείας του Ελληνικού Στρατού στα ένδοξα μονοπάτια που χάραξαν οι πρόγονοί μας, πολλοί από τους οποίους δεν γύρισαν ποτέ στην πατρίδα και παραμένουν μακριά της.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς της εκδήλωσης ήταν να αναδείξουμε αφενός την ιστορία της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, και αφετέρου την ιστορική μας ονομασία «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ».

Αφορμή ήταν ένα αντίγραφο του ημερολογίου του ΙΙΙ Τάγματος του 29ου Συντάγματος, το οποίο διεσώθη από τον Βασίλειο Βάρσο με την επιμέλεια του Κου Γεωργίου Νεστωράκη. Το βλέπεται στο αναλόγιο.

Κρίνεται σκόπιμο να τονίσω ότι το 29ο Σύνταγμα Πεζικού, το Σύνταγμα της Κομοτηνής, όταν συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 1940, για να πάει να πολεμήσει στην Αλβανία, τα 2/3 της δύναμής του ήταν Έλληνες από την περιοχή της Ροδόπης και την ιστορία του την έγραψαν από κοινού στα αλβανικά βουνά, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, από την Κομοτηνή και τα γύρω χωριά.

Εμείς, συνεχιστές αυτής της ένδοξης ιστορίας έχουμε χρέος να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη τους και κυρίως να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της πατρίδας εναντίον κάθε επίδοξου επιβουλέα της.

Το παράδειγμά τους ας μας οπλίσει με θάρρος και καρτερία. «Οι καιροί ου μενετοί». Σας ευχαριστούμε.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σας επιδώσω την τιμητική πλακέτα της Ταξιαρχίας.

Αρθρογράφος