Κριτική στη συμφωνία Αθήνας-Αιγύπτου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

7 Αυγούστου 202000:51

Ενώ περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπογραφείσα συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, έντονες κριτικές διατυπώνονται για την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, να διαγράψει δια παντός το σύμπλεγμα της Μεγίστης ως χερσαία περιοχή που συνιστά ΑΟΖ, καθώς συμφωνεί να μην περιλάβει την οριοθέτησή της, ενώ μειώνει κατά 10% ακόμα και την ΑΟΖ της Κρήτης και κατά 50% την ΑΟΖ της Ρόδου.

Να επισημανθεί , ότι όπως διαβάσαμε και στις σχετικές διαρροές απο το ΥΠΕΞ  η εν λόγω συμφωνία ουσιασιτκά είναι  μία “τμηματική οριοθέτηση” και αποτελεί  τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών

Στο μεταξύ, η Άγκυρα χαρακτήρισε την συμφωνία ως «ανύπαρκτη» και εκδόθηκε απο την υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας  NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων, από 10 έως 11 Αυγούστου, με χρήση πραγματικών πυρών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Χαρακτηριστικές είναι και οι πρώτες ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μια συμφωνία άρον – άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αντ` αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας.

ΚΙΝΑΛ: Ούτε επικοινωνιακή διαχείριση ούτε στείρα αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα

“Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: “Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η μερική συμφωνία, ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας”.

“Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του”, υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ διαμηνύει κλείνοντας: “Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας”.

ΚΚΕ: Καιροφυλακτεί κίνδυνος οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων

FΣε ανακοίνωση για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει :

Έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές;

Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια;

Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη;

Καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς.

Το ΚΚΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης.

Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας.»

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αναφέρει σχετικά:

Όπως ενημερωνόμαστε από Αιγυπτιακά μέσα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο στο εγκληματικό πρότυπο της συμφωνίας με την Ιταλία, το οποίο δικαιώνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς!

Επαναλαμβάνει την παγκόσμια πρωτοτυπία με την “μερική επήρεια” νησιών που απολαμβάνουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ έτσι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μερική – μειωμένη εθνική κυριαρχία, μετά το Ιόνιο, τώρα και στο Καστελόριζο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ προειδοποιεί: Δεν θα σας κρίνει μόνο η ιστορία ως αυτουργούς σε προδοσία, αλλά και ο Ελληνικός λαός!

ΧΑ:Εκτός της συμφωνίας για την ΑΟΖ το Καστελόριζο και η… μισή Ρόδος

Με θριαμβολογίες παρουσίασε την σημερινή συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου το σύνολο του Τύπου για την οποία επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, που είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας πως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Όλα τα νησιά όμως; Όλα δείχνουν πως όχι! Το Καστελόριζο για παράδειγμα που αποτελεί το «αγκάθι» για τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο μένει εκτός της Συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Στον χάρτη που σας παρουσιάζουμε, η γαλάζια διαγράμμιση είναι αυτή που ορίζει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ η κόκκινη περιλαμβανόταν στο παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, η συμφωνία με την Αίγυπτο φθάνει αγγίζει τον 28ο μεσημβρινό μέχρι τη Ρόδο, χωρίς να συνυπολογίζεται δηλαδή το Καστελόριζο, για το οποίο θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Επίσης εκτός φαίνεται να βρίσκεται η Κάρπαθος και το σύμπλεγμα Μεγίστης. Σε ό,τι αφορά την Ρόδο, η νυν συμφωνία καθορίζει ΑΟΖ μόνο για το τμήμα του νησιού που βρίσκεται δυτικά του 28ου Μεσημβρινού! Ωστόσο μας λένε πως στη συμφωνία αναφέρεται ρητά πως οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ…

Γιατί όμως θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το Καστελόριζο; Μήπως για να καταλήξει το ζήτημα στην Χάγη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης;

Θέση της Χρυσής Αυγής είναι ότι στην Χάγη η Ελλάς θα οδηγηθεί για να μοιράσει τα Εθνικά της Δίκαια με την Τουρκία. ΗΠΑ, Γερμανία και άλλοι έχουν ήδη εκφραστεί ΘΕΤΙΚΑ υπέρ της ελληνοτουρκικής «συνεργασίας».

Η μόνη λύση, η οποία θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία, θα ήταν η Ελλάδα να επεκτείνει, όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Οιδιμερείςσυμφωνίεςδεν επιλύουντιςδιαφορές στηνΑνατολική Μεσόγειο

Το ΜέΡΑ25 είχε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να καλέσει η ελληνική Κυβέρνηση Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την πολυμερή διευθέτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδες, χωρίς επιδιατησίες τρίτων χωρών/συμφερόντων και χωρίς φυσικά την “προοπτική” των καταστροφικών εξορυκτικών διαδικασιών.

Αυτό άλλωστε είχε τονίσει και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ΓιάνηςΒαρουφάκης στην συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό πριν από δυο εβδομάδες. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση προβαίνει σεδιμερείςσυμφωνίεςοι οποίεςδεν επιλύουντιςδιαφορές στηνΑνατολική Μεσόγειο αλλάεντείνουν ακόμα περισσότεροτιςεντάσεις.

Εμείς επαναφέρουμε την πρόταση μας για Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου καθώς συνιστά την μόνη προοπτική για ειρηνική επίλυση.

ΔήλωσηΕκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 ΜιχάληΚριθαρίδη

 

Αρθρογράφος