ΚΙΝ.ΑΛ. και Μπ. Μπαράν πρέπει να επιλέξουν: Βουλή, “Ημισέληνο” ή παζάρια;

9 Αυγούστου 202207:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο κείμενό μας είχαμε επισημάνει ότι “ο κ. Μπουρχάν Μπαράν, φέρεται να πρωταγωνισθεί σε ένα ακόμη “επεισόδιο” αμφισβήτησης της ίδιας της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αλλά και των αρχών της παράταξής του καθώς προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες στην Θράκη ως ένας εκ των διαφωνούντων (ομού μετά του κ. Χ. Ζεϋμπέκ) για το νομοσχέδιο του εκσυγχρονισμού των Μουφτειών, χωρίς όμως ο ίδιος να το έχει καταψηφίσει στην Βουλή.” και εκφράσαμε την απορία ” για την στάση που θα τηρήσει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝ.ΑΛ./ ΠΑΣΟΚ στα έργα και τα λόγια του κ. Μπουρχάν Μπαράν και ειδικώς στα όσα ψευδώς ισχυρίζεται;” [σσ να μην ξεχνάμε ότι ο Βουλευτής κ. Μπουρχάν Μπαράν είναι ο Νο3 διώκτης της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην Θράκη].

Αφορμή για το σημερινό μας κείμενο στάθηκε μία παλαιότερη δήλωση του κ. Μπουρχάν Μπαράν στην Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, όπου σ’ ότι αφορά το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σε μετεκλογική φάση ο κ. Μπουρχάν ήταν απόλυτος και μάλιστα προέβη σε μια δεσμευτική για τον ίδιο δήλωση: «Δηλώνω απερίφραστα ότι εγώ προσωπικά θα παραιτηθώ από βουλευτής αν το κόμμα μου συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με οποιοδήποτε αριστερό κόμμα όπως το ΚΚΕ γιατί είναι ένα κόμμα με αρχές είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι αλλά όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε με ψέματα στην εξουσία εκμεταλλευόμενο την κατάσταση και συνεχίζει να λέει ψέματα. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου και στην πολιτική μου σταδιοδρομία να είμαι στο ίδιο κόμμα με πολιτικούς σαν τον κ. Πολάκη». (βλ. Δεσμευτική δήλωση Μπουρχάν στο «Ε»: «Δηλώνω ότι θα παραιτηθώ αν το κόμμα μου συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ»)

Αυτή η δήλωσή του, εμφανέστατα, έρχεται σε αντίθεση τόσο με την σύμπλευσή του με τον επίσης βουλευτή Ξάνθης (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ και την από κοινού ευθυγράμμισή τους με τις θέσεις της Άγκυρας και την τακτική του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, όσο και με την διαφαινόμενη επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛ. για μία “στρατηγική” προγραμματικού χαρακτήρα μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσιο σχηματισμού κυβέρνησης.

Έχοντας ως βάση εργασίας τα παραπάνω, διατυπώνουμε τα ακόλουθα αναλυτικά συμπεράσματα:

1. Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν στις προσφάτες δηλώσεις του, όπως αυτές αναπαράγονται από την GUNDEM, αποδέχεται την προσέγγισή του με την πολιτική της Άγκυρας ενώ εκφράζει ξεκάθαρα την αντίθεσή του με το “μουφτειακό νομοσχέδιο” και τις επιλογές της παράταξής του, διαρρηγνύοντας και τις σχέσεις του με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ για τον οποίον και “ντρέπεται”. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, οι κκ Μπουρχάν Μπαράν και Χουσεΐν Ζεϋμπέκ συμμετείχαν σε μυστική σύσκεψη στο τουρκικό προξενείο υπό την προεδρία του κ. Μουράτ Ομέρογλου στα πλαίσια της συμμετοχής στην “Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας Δυτ. Θράκης” στα πλαίσια του σχεδίου που απεργάζεται ο Πρόξενος κ. Μουράτ Ομέρογλου “για να μετατραπεί η Θράκη σε μικρό Ιράν” στήνοντας κάλπες στα τζαμιά της Θράκης ώστε μέσω προσχηματικών εκλογών να αναδείξουν έναν “δοτό” εγκάθετο και προσκείμενο στο τουρκικό Προξενείο ψευδομουφτή.

2. Η πολύπλευρη ανάγνωση των δημοσκοπικών εργαλείων και ειδικά των τάσεων που επικρατούν, μας έκαναν να σταθούμε στις πρόσφατα αποτελέσματα της MRB , σύμφωνα με τα οποία οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ήδη προτιμούν με ποσοστό 25,2% μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ προτιμά το 23,1%. Ενώ στο σύνολο των πολιτών ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν, το σενάριο προοδευτικής κυβέρνησης, δηλαδή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ θέλει το 17,7%, ενώ το 14,9% θέλει συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. Προς την ίδια κατεύθυνση εξάλλου πιέζουν πολιτικά και οι ευρωσοσιαλιστές, οι οποίοι διατηρούν άριστες σχέσεις και διαρκώς ανοιχτούς διαύλους με τον Αλέξη Τσίπρα και οι οποίοι θα ήθελαν μετά την Πορτογαλία του Κόστα, την Ισπανία του Σάντσεθ και την Γερμανία του Όλαφ Σολτς να δουν μία προοδευτική κυβέρνηση και στην Ελλάδα να αναλαμβάνει εκ νέου τα ηνία της χώρας. (βλ.σχετ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ-ΤΑΣΕΙΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ-2022 7._APOCEIS_GIA_THN_APLH_ANALOGIKH_KAI_SENARIA_DIAKYBERNHSHS_id67106)

3. Στον βαθμό που το ΚΙΝ.ΑΛ. διατηρεί μία συγκεκριμένη στάση τόσο στα ζητήματα ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και στην τήρηση των “κόκκινων γραμμών” απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική που αμφισβητεί και το διεθνές δίκαιο (Συνθήκη Λωζάνης) και την ελληνική έννομη τάξη (Ελληνικό Σύνταγμα,θετό δίκαιο) η σχέση της παράταξης με τον κ. Μπουρχάν Μπαράν ή θα λυθεί ή θα συνεχισθεί με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη ν’αποδέχεται την μετατροπή του ΚΙΝ.ΑΛ. σε κόμμα παζαριών και τζαμιών με ρόλο Δούρειου Ίππου της τουρκικής πολιτικής στην Θράκη, με αντάλλαγμα μία έδρα βουλευτή της Μειονότητας.

4. Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν , εφόσον διακηρύττει την στάση του έργω-λόγω δεν θα πρέπει να θέσει εαυτόν εκτός ΚΙΝ.ΑΛ. εν ‘όψει της διαφαινομένης σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα το πράξει μετεκλογικά , εφόσον εκλεγεί, διατηρώντας την βουλευτική έδρα του , εκπροσωπώντας “άτυπα” το συμφέροντα της Άγκυρας στην Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα συμμετέχοντας σε κάποιο αριστεροσοσιαλιστικό κυβερνητικό σχήμα;

5. Στην εξίσωση των μετεκλογικών συνεργασιών θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος του τουρκικού Προξενείου και του υποστηριζόμενου από αυτό ΚΙΕΦ αφού αποτελεί μια σαφή επιλογή αυτοτελούς πολιτικής καταγραφής της Μειονότητας, έστω και εάν το όριο του 3% καθίστατο σαφές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η καταγραφή να μεταφραστεί και σε εκπροσώπηση. Οι εκλεγέντες βουλευτές που συντάσσονται κάτω από την ετεροπροσδιοριζόμενη ηγεσία του ΚΙΕΦ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την πιθανή μετεξελιξη του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα τον οποίο η Άγκυρα χρησιμοποιεί κατά περίπτωση ως εργαλείο για την προώθηση της δικής της διπλωματικής και γεωστρατηγικής ατζέντας στην ελληνική Επικράτεια.

Άραγε, ο κ. Μπουρχάν Μπαράν θα επιλέξει την ανακολουθία έργων και πολιτικού λόγου και θα συμμορφωθεί με την κομματική γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛ; Θα διευκολύνει τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και θα παραιτηθεί; Θα τον διαγράψει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης για να αποφύγει άλλες φυγόκεντρες τάσεις σε τοπικό επίπεδο και να προωθήσει νέα στελέχη για το ΚΙΝ.ΑΛ.; Θα επιτραπεί στον κ. Μπουρχάν Μπαράν να συμπεριφέρεται ως ενεργούμενο του τουρκικού Προξενείου και να εκθέτει το ΚΙΝ.ΑΛ.και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρό του; ή θα αποπειραθεί ν’αντιγράψει το “πρότυπό” του κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ σε μία προσπάθεια πολιτικής του διαφοροποίησης μέσα από έναν προσωποπαγή πολιτικό χαρακτήρα “σκοτώνοντας” τον πολιτικό του μέντορα που τον συνέστησε στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά…

Πρέπει, όμως, κάποια στιγμή να μάθουμε όχι μόνον ποιά είναι η αληθινή και ειλικρινής πολιτική στάση του κ. Μπουρχάν Μπαράν αλλά και το αν έχει αντιληφθεί ότι ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκπροσωπεί το Έθνος και τον Λαό κι όχι μόνον τους εκλογείς του και δεν είναι εκπρόσωπος μόνον τοπικών ή ειδικών συμφερόντων.

Λευκόπετρα Ξάνθης: Γκρίζοι Λύκοι, Μαύρη προπαγάνδα και οι Αμνοί του ΚΙΝ.ΑΛ.-Στο απυρόβλητο ο Πιουριφόϋ της Ιώνων

Αρθρογράφος