Κάλυψη από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τον 35χρονο υπάλληλο του προξενείου

18 Δεκεμβρίου 202018:32

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μετά τις σημερινές εξελίξεις στην υπόθεση των “κατασκόπων της Ρόδου” το τουρκικό ΥΠΕΞ περνά στην “αντεπίθεση” που δημιουργεί σειρά ερωτημάτων σχετικά με την υπόθεση.

Εξ’αρχής είχαν εκφρασθεί επιφυλάξεις για την απουσία συντονισμού των εμπλεκομένων υπηρεσιών με κοινό παρανομαστή το κενό της ελληνικής νομοθεσίας που ορίζει το πλαίσιο του Αυτοφώρου ως προϋπόθεση για τη σύλληψη.

Πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν ανέφεραν την χορήγηση διπλωματικού διαβατηρίου στους φερόμενους ως κατασκόπους,προκειμένου να κάνουν χρήση διπλωματικής ασυλίας.

Η παραπάνω πληροφορία έχει χρηστικότητα στην περίπτωση του μεταφραστή αλλά όχι και σε αυτή του μάγειρα καθώς θα αποτελούσε ομολογία για την ύπαρξη δικτύου πληροφοριοδοτών εκτός διπλωματικών αποστολών και θα δημιουργούσε προσδοκίες σε κάθε συνεργαζόμενο με Τούρκους διπλωμάτες.

Το άλλο ερώτημα αφορά την στάση των Ελληνικών Αρχών που ενδεχομένως κινήθηκαν χωρίς συντονισμένο σχέδιο χωρίς να έχουν συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η σημερινή τους σύλληψη είτε οφείλεται στην πίεση της κοινής γνώμης που απορούσε για τον χειρισμό της υπόθεσης κατασκοπείας είτε  μελετήθηκε εκ των υστέρων το υλικό από τις κατασχεθείσες συσκευές, γεγονός που οδήγησε στην περαίωση της δικογραφίας και την απαγγελία κατηγοριών.

Στην σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στη Συνθήκη της Βιέννης, επισημαίνεται ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, ενώ τονίζεται ξεκάθαρα ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων του προσωπικού του προξενείου, που υποδηλώνει την παροχή ασυλίας στον φερόμενο ως κατάσκοπο μεταφραστή.

Να υπενθυμίσουμε, ότι τα Κράτη αποφάσισαν μέσω των Συμβάσεων της Βιέννης περί διπλωματικών και προξενικών σχέσεων να προστατεύσουν μια μερίδα «νόμιμων κατασκόπων», οι οποίοι δρουν «ανενόχλητοι» εντός «εχθρικού» εδάφους. Με τις συμβάσεις αυτές προστατεύονται οι επίσημοι διπλωμάτες των κρατών, οι κατοικίες τους οι επικοινωνίες, η αλληλογραφία αλλά και οι οικογένειές τους και επιπλέον οι πρεσβείες και τα προξενεία. Αν αυτοί κατηγορηθούν για το παράπτωμα της κατασκοπείας, απλά χαρακτηρίζονται ως ανεπιθύμητοι και απελαύνονται. Σκοπός των κρατών είναι η μεγιστοποίηση της σχετικής ισχύος τους στο άναρχο και ανταγωνιστικό διεθνές σύστημα.

Αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεις…

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε τη σύλληψη του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, του γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο, στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές για ισχυρισμούς κατασκοπείας σχετικά με τη λήψη φωτογραφιών σκαφών.

Κατά τη διαδικασία που οδήγησε στη σύλληψη του προσωπικού μας, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης, η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ανησυχούμε επίσης από τις δημοσιεύσεις των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό, καθώς παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας και στοχεύουν το προσωπικό μας και την οικογένειά του, καθώς και τις αποστολές μας στην Ελλάδα και τους υπαλλήλους τους.

Έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα στις ελληνικές αρχές σχετικά με την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από ορισμένους κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας».

Αρθρογράφος