ΙΣΑ: Τί γίνετε αν κάποιος ή κάποιοι από το προσωπικό τους (ιατρός, υγειονομικός ή και διοικητικός) αρνείται να εμβολιαστεί

3 Μαρτίου 202123:41

O IΣΑ απέστελλε  επιστολές στους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης ζητώντας τη νομοθετική διασφάλιση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έναντι δικαστικής αγωγής, που θα μπορούσε να εγείρει κάποιος πολίτης με το σκεπτικό ότι κόλλησε τον ιό από ανεμβολίαστο εργαζόμενο σε φορέα ΠΦΥ. Επίσης ρωτά τι πρέπει να κάνει η διοίκηση  των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ εάν κάποιος από το προσωπικό αρνηθεί να εμβολιαστεί.

anemboliasto_prosopiko

sunimeno1

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Ο εμβολιασμός, ως ιατρική πράξη με ενδεχόμενες παρενέργειες (όπως κάθε ιατρική πράξη), προϋποθέτει την ενημερωμένη συναίνεση του ατόμου (πρβλ. και άρθρα 11 και 12 του ΚΙΔ), θα πρέπει όμως εδώ να τονιστεί ότι εν προκειμένω, η συγκεκριμένη συναίνεση επιδρά όχι μόνο στο υποκείμενο της απόφασης, αλλά θέτει σε διακινδύνευση την υγεία των άλλων, εδώ προσερχομένων ασθενών του φορέα ΠΦΥ.

Η υποχρεωτικότητα δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση να σημαίνει εμβολιασμό με την άσκηση φυσικής βίας, ή την επιβολή προστίμων για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Πλην όμως, μας απασχολεί, μετά από ερωτήματα προς εμάς μελών μας, ποια πρέπει να είναι η θέση των επιστημονικά υπευθύνων και των μελών της Διοίκησης ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ εάν κάποιος ή κάποιοι από το προσωπικό τους (ιατρός, υγειονομικός ή και διοικητικός) αρνείται να εμβολιαστεί.

Το ερώτημα είναι καίριο. Παρακαλούμε για τις οδηγίες σας προκειμένου έγκαιρα και έγκυρα να ενημερώσουμε τα μέλη μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Προς

κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ Υπουργό Υγείας Αριστοτέλους 17, Αθήνα &

κ. Κώστα ΤΣΙΑΡΑ Υπουργό Δικαιοσύνης Λεωφ. Μεσογείων 96, Αθήνα

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αποτελεί πεποίθηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ότι τόσο στους δημόσιους όσο και τους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας, οι γιατροί και το λοιπό υγειονομικό & διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της Covid-19 με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των ασθενών στους οποίους παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Με σειρά ενεργειών μας μέχρι σήμερα έχουμε παροτρύνει μετ’ επιτάσεως τους ιατρούς μέλη μας, αλλά και το προσωπικό των ιδιωτικών φορέων υγείας να εμβολιαστούν, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιον ότι θα συμβεί, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στο σημείο αυτό, μνημονεύουμε την πρόσφατη περίπτωση κλινικής του Πειραιά, στην οποία διαγνώστηκαν πολλά περιστατικά με SARS-COV-2, παρά την, σύμφωνα με την κλινική, εκ μέρους της τήρηση των προβλεπόμενων προφυλακτικών μέτρων.

Αντιλαμβάνεστε ότι, γενικώς, δεν είναι λογικό να είναι νομικά υπεύθυνος ο οποιοσδήποτε εργοδότης για τυχόν μετάδοση του κορωνοϊού από εργαζόμενο του, ο οποίος άσκησε το δικαίωμα του να μην εμβολιαστεί, ειδικά μάλιστα όταν ο εν λόγω εργοδότης τηρεί ευλαβικά κάθε προτεινόμενο από την Πολιτεία μέτρο προστασίας.

Συνεπώς, και σε συνέχεια της υπ’ αρ. πρωτ. 18948/1.2.2021 επιστολής μας προς τον Υπουργό Υγείας, παρακαλούμε θερμά για την εκ μέρους της Πολιτείας νομοθετική διασφάλιση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έναντι δικαστικής αγωγής που θα μπορούσε να εγείρει κάποιος/α πολίτης, με το σκεπτικό ότι κόλλησε τον ιό από ανεμβολίαστο εργαζόμενο σε φορέα ΠφΥ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Αρθρογράφος