Ημερολόγιο Covid19 – 30/11/2020

1 Δεκεμβρίου 202009:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 30 Νοεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 1044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.

4888 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28075 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (26.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
ρες.

Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους πιυ διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 213 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

  • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.044 νέα κρούσματα και 85 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 105.271 και των θυμάτων σε 2.406. Παραμένουν διασωληνωμένοι 600 συμπολίτες μας, ενώ 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.373.566 κλινικά δείγματα. Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 7.203 μοριακές PCR & 3.169 Rapid Test Ag. Η θνητότητα επί των 105.271 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 2,28% (νέα άνοδος) ενώ η πληθυσμιακή θνησιμότητα αυξήθηκε σε 22,44/100.000 κατοίκους.Το ποσοστό των διασωληνωμένων μειώθηκε ελαφρά στο 18,83% των νοσηλευόμενων (πάντα με βάση τα στοιχεία νοσηλειών της ΗΔΙΚΑ).Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 12.302 νέα κρούσματα (συνεχής μείωση) και 443 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ (3,6% – χθες 3,31%). Ο ρυθμός εξόδου από τις ΜΕΘ εξακολουθεί να είναι ικανοποιητικός και άρχισε να υπερκαλύπτει τον αριθμό των διασωληνωμένων.Τα εβδομαδιαία κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα με το ποσοστό των εισαγωγών να εμφανίζει μικρή αύξηση, αλλά παραμένει κάτω από 4%. Η θνητότητα (ως ποσοστό επί των συνολικών αναγνωρισμένων κρουσμάτων) αυξήθηκε και πάλι σήμερα (2,28% από 2,22% χθες). Και αρχίζει να πλησιάζει την παγκόσμια (2,32%). Η θνησιμότητα στην Ελλάδα όμως εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντική άνοδο και από το ούτε 2 θανάτους /100.000 πληθυσμού του τέλους Ιουνίου ξεπέρασε σήμερα τους 22 θανάτους /100.000…
  • ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΤΤΙΚΗ:ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς, στις 14 κλίνες.
    ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς, στις 11 κλίνες.
    ΣΩΤΗΡΙΑ: 70 ασθενείς, στις 79 κλίνες.
    ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 28 ασθενείς, στις 32 κλίνες. Υπάρχει ακόμη μια ΜΑΦ 12 κλινών που νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος και ένα κυβερνητικό στέλεχος.
    ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς, στις 6 κλίνες.
    ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς, στις 4 κλίνες.
    ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 11 ασθενείς, στις 12 κλίνες.
    ΘΡΙΑΣΙΟ: 8 ασθενείς, στις 8 κλίνες. Ετοιμάζουν μια ΜΑΦ 4 κλινών χωρίς να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό.
    ΑΤΤΙΚΟ: 20 ασθενείς, στις 23 κλίνες. Ετοιμάζουν την καρδιοχειρουργικη μονάδα που τώρα λειτουργεί ως γενική ΜΕΘ 8 κλινών να τη λειτουργήσουν ως ΜΕΘ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
    ΑΥΤΗ την ΣΤΙΓΜΗ οι ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ 17.
    Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.
  • ΠΟΕΔΗΝ -ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
    ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ.
    ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ.
    Το Νοσοκομείο του Κιλκίς νοσηλεύει 55 περιστατικά κορωνοϊού. Σε απαράδεκτες συνθήκες. Δεν διαθέτει ΜΕΘ και διασωληνωμένα περιστατικά μένουν αρκετά εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κλίνη σε άλλο νοσοκομείο.
    Νοσηλεύονται σε μία κλινική ύποπτα και θετικά κρούσματα. Μάλιστα τα ύποπτα βρίσκονται στον ίδιο χώρο μαζί με κίνδυνο να κολλήσει ένας θετικός τον άλλον αρνητικό ασθενή. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει. Τα δείγματα για τεστ τα στέλνουν σε ιδιωτικό ή θεσσαλονίκη. Με καθυστερηση λαμβάνονται απαντήσεις.
    Υπηρετούν μόνο 2 πνευμονολόγοι, κανένας λοιμωξιολόγος, κανένας νευρολόγος.Πως γίνεται εκτίμηση των ασθενών. Από τους 5 αναισθησιολόγους οι 2 νοσσούν από κορωνοϊό. Οι διακομιδές ασθενών γίνονται με άλλες ειδικότητες.Νοσσούν 60 τουλάχιστον συνάδελφοι. Χωρίς επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας με αυτοθυσία προσπαθούν να σώσουν ζωές ασθενών με κορωνοϊό. Η κεντρική παροχή οξυγόνου δεν επαρκεί. Με φορητές μπουκάλες παρέχουν οξυγόνο στους ασθενείς. Πολλοί συνάδελφοι νόσσησαν εξ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών. . Μεταξύ αυτών και ο συνδικαλιστής Καλεμκερίδης Αχιλλέας. Δημιουργούνται αερολύματα από διασωληνωμένους ασθενείς και το προσωπικό τους φροντίζει χωρίς στολές και μασκες υψηλής προστασίας. Χθές υπήρχαν δυο διασωληνωμένα περιστατικά στους θαλάμους που διακομίστηκαν Θεσσαλονίκη. Σήμερα υπάρχουν άλλοι δυο.. Ενδεικτικό της πίεσης από τις εισαγωγές ασθενών είναι ότι τα επιτοίχια ροόμετρα οξυγόνου στο νεοσυσταθέν τμήμα Covid-19 λόγω αυξημένης ζήτησης υπολειτουργούν και χρειάζεται να ενισχύονται από φορητές φιάλες οξυγόνου. Υπάρχει μία καθαρίστρια την νύχτα σε όλο το Νοσοκομείο με τρεις κλινικές κορωνοιου.
  • ΠΟΕΔΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
    183 ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΜΕΝΟΙ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΤΙΚΟΙ στόν ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΕΩΣ ΤΩΡΑ. ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΌ.
    Έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα διενέργειας τεστ στις προνοιακες μονάδες. Δημόσιες και ιδιωτικές κάθε εβδομάδα όταν εμφανίζονται κρούσματα και κάθε 15 ημέρες προληπτικά σε εργαζόμενους και περιθαλπόμενους. Αυτό ορίζει το Ευρωπαικό κέντρο πρόληψης και ελέγχου νόσων
    Το τεστ δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
    Ο ΕΟΔΥ δεν διαθέτει τα κατάλληλα συνεργεία για να κάνει τακτικό έλεγχο στις μονάδες.
    Γι αυτο σε πολλές δομές ο ιός σιγοβράζει και έχουμε πολλά κρούσματα μαζεμένα και απώλεια ανθρωπίνων ζωών.
    ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ Κ.Κ.Π.Κ.Μ.
    Είναι δημόσιες δομές και εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας. Δεν επιτρέπεται τέτοια διασπορά όταν πριν ένα μήνα είχε κτυπήσει καμπανάκι με τους θετικούς περιθαλπόμενους στη δομή του Αγίου Δημητρίου.
    Εως τέλος οκτωμβρίου δεν γινόνταν τεστ στους εργαζόμενους παρα μόνο όσοι γύριζαν από άδεια.
    Ούτε στους περιθαλπόμενους γίνονταν τεστ. Ο ΕΟΔΥ που είχαν ανακοινώσει ότι θα διενεργεί ελέγχους δεν εμφανίσθηκε. Τα rapid test ακόμη δεν έφθασαν στη μονάδα παρ ότι έχουν ανακοινωθεί εδώ και 20 ημέρες.
    Όταν ξεκίνησαν να γίνονται test η διασπορά ήταν ήδη ανεξέλεγκτη.
    Χάσαμε μία νοσηλεύτρια. Συλληπητήρια στους συναδέλφους και τους οικείους της. Δύο ακόμη εργαζόμενοι νοσηλεύονται και 10 περιθαλπόμενοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
    Η Διοίκηση εν μέσω κρίσης για να αποποιηθεί τις ευθύνες, ξήλωσε τον Διευθυντή του κέντρου που έκανε ηρωική προσπάθεια να ελέγξει τον ιό. Η Διοίκηση σε ποιες ενέργειες προέβει να σταματήσει το κακό. Ας μας πει.
    Η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ανακοινώθηκε χθες.
    ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.
    Φιλοξενούνται 280 περιθαλπόμενοι και 200 εργαζόμενοι. Οι 100 περιθαλπόμενοι τουλάχιστον είναι θετικοί και 27 εργαζόμενοι.
    ΠΡΩΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
    φιλοξενούνται 50 παιδιά με αναπηρία και εργάζονται 35 υπάλληλοι.
    10 περιθαλπόμενοι θετικοί και 10 υπάλληλοι.
    ΚΕΠΕΠ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
    Φιλοξενούνται 80 άτομα με αναπηρία και εργάζονται 45 υπάλληλοι.
    Θετικοί 5 περιθαλπόμενοι και 4 υπάλληλοι.
    ΔΟΜΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
    Φιλοξενούνται 38 άτομα με αναπηρία και εργάζονται 30 υπάλληλοι.
    12 περιθαλπόμενοι θετικοί και 8 εργαζόμενοι.
    ΕΔΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
    Από τους 16 εργαζόμενους οι 7 θετικοί.
    Τα test συνεχίζονται τώρα
    και αναμένεται ο ΕΟΔΥ.
    Πότε επιτέλους θα γίνει σωστός προληπτικός έλεγχος να σταματήσει το κακό με τις μονάδες πρόνοιας. Απόφαση τωρα για αποζημίωση του test από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα σταματήσει το κακό.
  • SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
    ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕ ΘΑΛΑΜΟ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
    Στο νοσοκομείο Καρδίτσας οι συνάδελφοι βρίσκονται σε απόγνωση.
    Μόλις τώρα επικοινώνησαν μαζί μου από τις κλινικές κορωνοϊού και ζήτησαν να εκπέμψουμε σήμα κινδύνου για τη κατάσταση του νοσοκομείου. Κινδυνεύουν οι ασθενείς και το προσωπικό. Τώρα στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου που μετατράπηκε σε κλινική κορωνοϊού υπάρχει διασωληνωμένος 78χρονος ασθενής με πνευμονοθώρακα και μπιλάου από χθες το απόγευμα.
    Κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. Το προσωπικό είναι ανεκπαίδευτο να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Ψάχνουν ΜΕΘ και δεν υπάρχει πουθενά. Γίνονται συνέχεια διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό σε θαλάμους κλινικών όπου και νοσηλεύονται ημέρες μέχρι να βρεθεί ΜΕΘ. Όσοι ζήσουν. Προκαλούνται αερολύματα, το προσωπικό που είναι ανεκπαίδευτο κολλάει ο ένας μετά τον άλλον. Πριν λίγη ώρα έφυγε δεύτερος διασωληνωμένος ασθενής που ήταν από προχθές σε κοινό θάλαμο με διακομιδή στη Λαρισσα. Που είναι αυτές οι ΜΕΘ που λένε ότι υπάρχουν. Γινονται λοιπόν επιλογές ασθενών ή όχι για το ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Κάντε κάτι. Κρίμα για τους ασθενείς και για εμάς. Μιχ. Γιαννάκος
  • Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ άλλη μια συνάδελφος 58χρονη νοσηλεύτρια μητέρα δύο παιδιών απο το νοσοκομείο της Δράμας έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, χτυπημένη απο κορωνοϊό. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πριν λίγες ημέρες γέννησε η κόρη της στο νοσοκομείο Δράμας με καισαρική και βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό μητέρα και νεογνό μετά τον τοκετό. Συλληπητήρια στους συναδέλφους και τους οικείους της. Μας προκαλεί θλίψη και οργή η νέα απώλεια συναδέλφου. Δεν φταίει για όλα η κακή μοίρα Επιτέλους πάρτε μέτρα.
  • Σε 1.335 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ανέρχονται οι ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό στην Περιφέρεια ΑΜΘ το χρονικό διάστημα από τις 20-27 Νοεμβρίου, με την Π.Ε Ξάνθης να είναι στην κορυφή με 356 κρούσματα να ακολουθεί η Π.Ε Δράμας με 339, η Π.Ε Καβάλας με 281, η Π.Ε. Έβρου με 218 και τελευταία η Π.Ε. Ροδόπης με 141.
    Το ίδιο χρονικό διάστημα (20-27 /11/2020) στο νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης καταγράφηκαν εννιά θάνατοι (68 συνολικά από την αρχή της πανδημίας) και δόθηκαν είκοσι επτά εξιτήρια.Σήμερα στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 92 ασθενείς εκ των οποίων οι 71 σε κλινικές covid-19, 18 στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας και 3 στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.Όσον αφορά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε εχθές (Kυριακή) ο ΕΟΔΥ, ήταν 1.193. Από αυτά, τα 154 ήταν στην ΑΜ-Θ και συγκεκριμένα: 17 στον Εβρο, 64 στην Δράμα, 21 στην Καβάλα, 38 στην Ξάνθη και 14 στη Ροδόπη.
  • Κίνδυνος για έλλειψη οξυγόνου στα νοσοκομεία. Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει η Ένωση Επιχειρήσεων Βιομηχανικών και Ιατρικών Αερίων Ελλάδος στην πολιτεία ήδη από τον Μάρτιο, αναφορικά με το διαθέσιμο ιατρικό οξυγόνο στη χώρα.Η γεωμετρική αύξηση των καταναλώσεων στα Νοσοκομεία, τις Κλινικές και τη Βιομηχανία στην Ελλάδα έχει περιορίσει δραστικά τη διαθεσιμότητα του οξυγόνου στην επικράτεια. Οξυγόνο χρησιμοποιείται όχι μόνο στις ΜΕΘ, αλλά και στις ΜΑΦ και στις απλές κλίνες. Η χρήση δε οξυγόνου αποτελεί ένα από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει το ιατρικό προσωπικό σε κρούσματα covid, καθώς η μείωση του κορεσμού οξυγόνου στον οργανισμό αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα. δεν υπάρχει .‘Ετσι, η Ένωση Επιχειρήσεων Βιομηχανικών και Ιατρικών Αερίων Ελλάδος απέστειλε προς την Κυβέρνηση, όχι μία, όχι δύο αλλά ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ που προειδοποιούσαν για την κατάσταση και ζητούσαν με συγκεκριμένες προτάσεις την άμεση λήψη μέτρων προς έγκαιρη πρόληψη του ζητήματος, ζητώντας μάλιστα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για την έγκυρη κι έγκαιρη ενημέρωση.Συγκεκριμένα, η Ένωση ανέφερε πως σε περίπτωση έλλειψης η Κυβέρνηση είτε θα προχωρήσει σε επίταξη (οπότε θα οδηγήσει σε ασφυξία την υπόλοιπη τοπική βιομηχανία και θα αναγκάσει τις εταιρίες παραγωγής στην Ελλάδα να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις έτσι ώστε να αναβαθμίσουν το Βιομηχανικό Οξυγόνο σε Ιατρικό ), είτε θα δοθεί έγκριση εισαγωγής από άλλες χώρες του εξωτερικού από μονάδες παραγωγής που δεν είναι εγκεκριμένες έως τώρα από τον Ε.Ο.Φ.. Για το λόγο αυτό εξάλλου πρότεινε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων ήδη από τις 30.3.2020, ξανά στις 06.04.2020 και πάλι την 07.05.2020 με την Κυβέρνηση να αγνοεί συστηματικά τις προειδοποιήσεις!Ας ελπίσουμε ότι η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί εγκαίρως στα αιτήματα της Ένωσης – τα οποία διευκολύνουν το δικό της έργο- και θα προλάβει να λάβει τα σχετικά μέτρα, πριν να είναι πολύ αργά.Ακολουθούν συνημμένες οι επιστολές της Ένωσης Επιχειρήσεων Βιομηχανικών και Ιατρικών Αερίων Ελλάδος.
  • Μπορεί μέχρι πρότινος το γεγονός ότι τα περισσότερα νομαρχιακά νοσοκομεία της περιφέρειας στερούνται πνευμονολογικών κλινικών, να αποτελούσε μία ακόμη παθογένεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα όμως που η πανδημία «θερίζει», ενδεχομένως να κοστίζει και σε ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες.Ο Βολιώτης καθηγητής Πνευμονολογίας Κων. Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, εξέφρασε την άποψη πως είναι πιθανό να χάνονται ανθρώπινες ζωές αυτή την περίοδο της πανδημίας, διότι δεν φροντίσαμε ως χώρα να έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό και πνευμονολογικές κλινικές σε όλα τα Νοσοκομεία.Όπως τονίζονταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από πηγές του Αχιλλοπουλείου, το κενό… της εξειδίκευσης οι παθολόγοι που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της πορείας των ασθενών με COVID-19 το καλύπτουν με τις επιπλέον γνώσεις που αποκτούν στις καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους λοιμωξιολόγους και τους εξειδικευμένους πνευμονολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Επιπλέον έχουν εκπαιδευτεί και σε συνεργασία με τη ΜΕΘ μπορούν και τοποθετούν τον ειδικό μηχανισμό που παρέχει στον οργανισμό επιπλέον οξυγόνο, στους ασθενείς εκτός Μονάδας που έχουν COVID-19. Το Αχιλλοπούλειο το τελευταίο διάστημα έχει εφοδιαστεί με τουλάχιστον 10 επιπλέον τέτοια μηχανήματα για τις ανάγκες της πανδημίας.Στη μάχη βρίσκονται και οι ιδιώτες πνευμονολόγοι του Βόλου, που από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα βρίσκονται στις επάλξεις παρέχοντας σημαντικές συμβουλές ειδικά σε χρόνια πάσχοντες που εξαιτίας του κορονοϊού χρειάζεται να προστατευθούν περισσότερο, αφού είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό.Τον περασμένο Μάιο, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρέδωσε στον υπουργό Υγείας, επιστολή με την οποία έθετε τα ζητήματα έλλειψης πνευμονολόγων στο ΕΣΥ.Στις πρώτες προτάσεις που έχουν και πιο επείγοντα χαρακτήρα, έθεσε τη δημιουργία Πνευμονολογικών Κλινικών στα μεγάλα Γενικά Νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στην περιφέρεια, όπως είναι ο Βόλος.Επίσης ζητούσε τη συμμετοχή των πνευμονολόγων σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, Περιφερικά Ιατρεία κτλ καθώς, λόγω της πολύ μεγάλης συχνότητας και νοσηρότητας των αναπνευστικών παθήσεων, θα μπορούσαν να μειώσουν τα περιστατικά που θα μεταφέρονται για παράδειγμα στο νοσοκομείο, ενώ επίσης τόνιζε με έμφαση την ανάγκη πρόσληψης επικουρικών ιατρών 5ετούς θητείας με σκοπό να καλυφθεί η έλλειψη ειδικευομένων στη Πνευμονολογία και η δυνατότητα των πνευμονολόγων να εξειδικεύονται στη λοιμωξιολογία.
  • Αντιδράσεις από εργαστηριακούς γιατρούς προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει πλαφόν τιμών στα τεστ κορωνοϊού. Σε ανάρτηση σε ιατρικό blog, το οποίο στηρίζεται από την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου, επισυνάπτονται προσφορές, από τις οποίες προκύπτει μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ του πλαφόν και των τιμών που ισχύουν στην αγορά.Τα rapid tests, τα οποία αναμένεται να κοστολογούνται με έως 10 ευρώ, εμφανίζονται να έχουν χονδρική τιμή 13,3 ευρώ ανά τεστ συν 6% ΦΠΑ. Οι γιατροί σημειώνουν πως ένα αξιόπιστο rapid test κοστολογείται (ανάλογα με τις ποσότητες) σε 7 έως 10 ευρώ συν 6% ΦΠΑ. Στον αντίποδα, ένα μη αξιόπιστο τεστ έχει τιμή 2 ευρώ + ΦΠΑ 6%.Αναφέρουν πως στις παραπάνω τιμές πρέπει να προστεθούν: το κόστος για διαμόρφωση ειδικού χώρου στο ιατρείο με συνθήκες βιοασφάλειας, ατομικά μέτρα προστασίας (FFP2 μάσκα + γάντια + ρόμπα χειρουργική μίας χρήσεως + σκούφος + προστατευτικά γυαλιά) αξίας 7 έως 10 ευρώ, έξοδα απολύμανσης 3 έως 5 ευρώ και πάγια έξοδα προσωπικού και μισθοδοσίας.Τονίζουν, δε, πως με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 878 Β 13/3/20, η τιμή εξέτασης δείγματος κυμαίνεται από 67,5 έως 85 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα των δειγμάτων που αναλύονται.
  • Από την έναρξη της πανδημίας η Gilead Sciences μπήκε δυναμικά στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, φέρνοντας στο προσκήνιο το πρώτο αντιιικό φάρμακο το οποίο, σύμφωνα με μεγάλες διεθνείς μελέτες, αποδείχθηκε αποτελεσματικό για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Πρόκειται για το remdesivir, ένα νουκλεοτιδικό ανάλογο που αναπτύχθηκε βασισμένο σε περισσότερο από μια δεκαετία αντιιικής έρευνας.Συγκεκριμένα, το remdesivir έχει αντιιική δραστηριότητα ευρέος φάσματος τόσο in vitro και in vivo σε ζωικά μοντέλα έναντι πολλαπλών αναδυόμενων ιογενών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, SARS, Marburg, MERS και SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19.Η εταιρεία διεξήγαγε τρεις τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 οι οποίες κατέδειξαν σημαντικά κλινικά οφέλη.Τα οφέλη του remdesivir έχουν καταδειχθεί σε τρεις τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας κλινικής μελέτης τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (ACTT-1). Η μελέτη αυτή κατέστησε το remdesivir ως τη θεραπεία αναφοράς σε όλες τις κλινικές μελέτες που ακολούθησαν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των ερευνητικών φαρμάκων.Συγκεκριμένα, στη μελέτη ACTT-1 το remdesivir χορηγήθηκε σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με COVID-19 και έδειξε ότι μπορεί και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του SARS CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-1, ενώ επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης κατά πέντε ημέρες σε νοσηλευόμενους ασθενείς συνολικά και κατά επτά ημέρες σε ασθενείς που έχρηζαν συμπληρωματικής παροχής οξυγόνου κατά την ένταξη στη μελέτη, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.Μία μέρα μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας Κοινής Προμήθειας», η εταιρεία Gilead Sciences Ελλάς υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα εξαιρετικό όπλο στα χέρια των επιστημόνων μας προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, αποτελεσματικότερα τους ασθενείς με νόσο COVID-19 στη χώρα μας. H ευρεία διάθεση του remdesivir αναμένεται να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις ανάγκες της χώρας σε αποθέματα.Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι απογοητευτικό που οι οδηγίες του ΠΟΥ αγνοούν όλα τα στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει, σε μια εποχή που οι ασθενείς που νοσηλεύονται αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο και οι γιατροί βασίζονται στο remdesivir ως την πρώτη και μόνη εγκεκριμένη αντιιική θεραπεία για ασθενείς με νόσο COVID-19 σε περίπου 50 χώρες.Όπως λέει δεν είναι δυνατόν να ξεχνάμε ότι τα κλινικά οφέλη του remdesivir, όπως είναι η σημαντικά ταχύτερη ανάρρωση, βοηθούν στο να μειωθούν οι ήδη περιορισμένοι νοσοκομειακοί πόροι σε όλα τα συστήματα υγείας
  • μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104.6, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε τα σχολεία να ανοίξουν τον Ιανουάριο, ενώ βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ για τον κορωνοϊό.Μιλώντας για τα περιστατικά μόλυνσης που ανιχνεύθηκαν στη σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Την ίδια ώρα, όπως είπε, 1.000 τμήματα είχαν κλείσει λόγω κρούσματος.
  • Μείζον παραμένει το πρόβλημα στο στρατόπεδο Περάματος(ΗΠΕΙΡΟΣ) με τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται μεταξύ των φαντάρων.Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας εντοπίστηκαν και νέα κρούσματα πέραν αυτών που είχαν επιβεβαιωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost, από τα σημερινά τεστ -περίπου 250- τουλάχιστον 15 είναι θετικά.Πρόκειται κυρίως για φαντάρους που κάνουν την θητεία τους, με τους περισσότερους μάλιστα να έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα.

Αρθρογράφος