Ιεραποστολική εκδήλωση στην Ι.Μ.Μαρωνείας και Κομοτηνής: Η εμπειρία του ιεραποστολικού έργου στο Κολουέζι , Ν. Κονγκό

14 Μαρτίου 201410:07

  Μέ ἀφορμή τόν ἑορτασμό τῆς ἱεραποστολῆς κατά τήν δευτέραν ἐβδομάδα τῶν Νηστειῶν καί σχετική πρωτοβουλία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος , τήν Τρίτη τό ἀπόγευμα, 11η Μαρτίου 2014, στήν αἴθουσα τῆς Ἐστίας τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως Κομοτηνῆς, ὅπου στεγάζεται τό Γραφεῖο Ἐσωτερικῆς καί Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς ἐπραγματοποιήθη σχετική ἐκδήλωση μέ ὁμιλία ἀπό τόν μοναχό π. Νικόλαο Γρηγοριάτη μέ θέμα: ‘’Ἡ Ἱεραποστολή, καρπός Θείας Χάριτος καί ὑπακοῆς στήν Ἐκκλησία’’, κατά τήν διάρκεια τῆς ὁποίας προεβλήθη ψηφιακό ὑλικό διαρκείας περίπου 50΄, τό δέ ἀκροατήριο εἶχε τήν εὐκαιρία νά θαυμάσῃ τό ἐπιτελούμενο ἱεραποστολικό ἔργο στήν Ἀφρικανική Ἥπειρο καί νά δοξολογήσῃ τό Ὄνομα τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ, πού καί ἐν ἡμέραις ἑσχάταις συνεχίζεται ἡ σωτήριος ἀποκάλυψίς Του καί οἱ ἄνθρωποι δέχονται βάπτισμα μετανοίας καί σωτηρίας.

ierapostoli11

ierapostoli5

ierapostoli2

ierapostoli3

Το  KomotiniPress  παρουσιάζει στους αναγνώστες του το  έργο και τις δραστηριότητες του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κλιμακίου του Κονγκό της Ιεράς Επισκοπής στο Κολουέζι Κονγκό

Η Ιερά Επισκοπή Κολουέζι ιδρύθηκε διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 1η Νοεμβρίου 2006. Περιλαμβάνει το μεγάλο διαμέρισμα του νοτίου Κονγκό, την επαρχία Κατάνγκα, όπου διαβιούν χιλιάδες ορθόδοξοι Αφρικανοί, που κάθε μέρα πληθαίνουν και δημιουργούνται νέες εστίες – ενορίες. Επίσης υπάρχουν και πολλοί ορθόδοξοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί εκεί, πριν από πολλά χρόνια.

 

Πρώτος Επίσκοπος αυτής εξελέγη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης. Γεννήθηκε στο Μεγάλο Μοναστήρι της Θεσσαλίας το 1948 όπου και έλαβε τις πρώτες εγκύκλιες σπουδές. Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή της Λαμίας και κατόπιν στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1974 χειροτονήθηκε διάκονος. Το ίδιο έτος έγινε μέλος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους και το 1976 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην παραπάνω Μονή. Το 1989 και με τις ευλογίες του ηγουμένου π. Γεωργίου Καψάνη μετέβη στο Κολουέζι του Κονγκό, όπου ανέλαβε την διεύθυνση του εκεί Ιεραποστολικού Κλιμακίου, συνεχίζοντας το έργο του π. Κοσμά Γρηγοριάτη μετά τον θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το 1990 χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης. Το 2000 οι τοπικές αρχές του Κολουέζι του επέδωσαν τιμητικό μετάλλιο διά την εν γένει προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Κατάνγκα. Τον Ιούλιο του 2007, του επέδωσε πάλι τιμητική διάκριση. Την 25η Νοεμβρίου του 2006, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην Αλεξάνδρεια υπό του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου. Την 27η Ιανουαρίου του 2007, ενθρονίστηκε στο Κολουέζι και την 28η Ιανουαρίου στο Λουμπουμπάσι υπό του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Ιγνατίου, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο.

 

Ιστορικά Ιεραποστολικά Στοιχεία της Επισκοπής Κολουέζι

 

Το ιεραποστολικό έργο στην Επισκοπή ξεκίνησε με τον νυν Μητροπολίτη Ν. Ζηλανδίας, κ. Αμφιλόχιο Τσούκο, και μετέπειτα συνεχίστηκε με τον δραστήριο και δυναμικό π. Κοσμά Γρηγοριάτη, αδελφό της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους ο οποίος εργάστηκε σκληρά επί μια δωδεκαετία, συνεκρότησε και ενεργοποίησε ουσιαστικά την ιεραποστολή, και το 1988 ετελειώθη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Αυτόν διαδέχθηκε ο νυν Επίσκοπος Κολουέζι κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης ο οποίος με την Χάρη του Θεού συνεχίζει επί 19 έτη το δημιουργικό έργο της Ιεραποστολής.

Οργάνωση

Ενορίες Επισκοπής: 105, Ιερείς: 36, Διάκονοι: 8, Υποδιάκονοι: 10, Μοναχοί: 3 (Έλληνες μοναχοί), Μοναχές: 2 (αυτόχθονες), Δόκιμες Μοναχές: 6 (αυτόχθονες).

Αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Επισκοπής: π. Θεόφιλος Κατανγκ.

Σε όλη την Κατάνγκα υπάρχουν 34 κτιστοί Ι. Ναοί, 51 πλινθόκτιστοι και 20 σε χορτοκαλύβες, όπου συνάζονται οι αδελφοί κονγκολέζοι ορθόδοξοι χριστιανοί. Όπου υπάρχει ιερέας, δίπλα από τον Ναό υπάρχει το πρεσβυτέριο (οικία του ιερέως), βαπτιστήριο για τις ομαδικές βαπτίσεις των ενοριτών και των άλλων πλησιέστερων ενοριών, που γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, και μεγάλο εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο το οποίο τις απογευματινές ώρες λειτουργεί ως Γυμνάσιο και Λύκειο.

Δραστηριότητες

Η πόλη του Κολουέζι (όπου είναι η βάση του Ιεραποστολικού έργου), το Λουμπουμπάσι (η σπουδαιότερη πόλη μετά την Κινσάσα) και το Λικάσι είναι τα βασικά κέντρα για την ανάπτυξη του όλου έργου, στην περιοχή της Κατάνγκα όπου εκτείνεται η Ιερά Επισκοπή.

Η όλη δραστηριότητα της Ιεραποστολής, αναπτύχθηκε και επεξετάθηκε, κυρίως στο Κολουέζι, όπου υπήρχαν οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας, η οποία άκμασε επί μια εικοσαετία.

Ο καθεδρικός Ναός της Ιεραποστολής είναι ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κολουέζι, κτίσμα του 1974 των αποδήμων Ελλήνων, που αποπερατώθηκε από τον μακαριστό παπά Κοσμά, και εξωραΐσθηκε από τον νυν Επίσκοπο. Είναι αγιογραφημένος ολόκληρος από την μοναχή Θέκλα με βοηθούς της τους δύο τώρα πρεσβυτέρους π. Στέφανο και π. Χριστόφορο. Όπισθεν του Ι. Ναού βρίσκεται ο τάφος του πατρός Κοσμά, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και ευλογίας για τους πιστούς.

Καθ’ όλο το έτος βαπτίζονται από 1200 έως 1500 κατηχούμενοι οι οποίοι διδάσκονται τα της πίστεως από ένα έως δύο ή και τρία έτη. Υπάρχουν υπό ανάπτυξη και πολλές μικρές – μικρές εστίες με κάποιον υπεύθυνο, ο οποίος καθοδηγείται σε όλα από το κέντρο της Επισκοπής.

Στην περιοχή της Κατάνγκα, υπάρχουν δύο μεγάλα αγροκτήματα, όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στις φυτείες και στην κτηνοτροφία. Στη θέση Μανίκα του Κολουέζι υπάρχει ιατρείο των «Αγίων Αναργύρων» που εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργατών και των χριστιανών της Ιεραποστολής. Γίνεται επέκταση αυτού, με την ανοικοδόμηση μεγάλης πτέρυγας και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει η αποπεράτωση και ο εξοπλισμός της για την καλύτερη υγειονομική εξυπηρέτηση του κοινού.

Μεγάλος και ακάλυπτος χώρος που υπάρχει έναντι του Ιεραποστολικού Κέντρου στο Κολουέζι, αγοράστηκε, περιφράχτηκε και εκπονήθηκαν σχέδια για την σταδιακή ανέγερση ενός σύγχρονου και μεγάλου νηπιαγωγείου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκης για τους φοιτητές και άλλων αναγκαίων χώρων. Η υλοποίηση αυτών αναμένεται να γίνει με δαπάνες του Ελληνικού Κράτους.

Η Ιεραποστολή διαθέτει μόνιμο οικοδομικό συνεργείο, το οποίο εκτελεί τα έργα της Ιεραποστολής, και το οποιό δείχνει ζήλο και αφοσίωση στην εκτέλεση των έργων.

Στο Λουμπουμπάσι υπάρχει χώρος όπου γίνονται εγκαταστάσεις για ένα σύγχρονο τυροκομείο όπου θα εκπαιδεύονται οι σπουδαστές. Ήδη υπάρχει φάρμα με ζώα γαλακτοπαραγωγικά και προβαίνει σε παρασκευή αρκετών ειδών τυριών, με επικεφαλής τον π. Κύριλλο Γρηγοριάτη. Στη θέση Ρουάσι, όπου βρίσκεται η ενορία της Γεννήσεως του Χριστού, υπάρχει Σχολείο υπό ανέγερση και μελετώνται και άλλες δραστηριότητες. Στον τόπο όπου σκοτώθηκε ο μακαριστός παπά Κοσμάς ανεγείρεται Ναός στο όνομα του εθνομάρτυρος αγίου Κοσμά του Αιτωλού, σχολείο και πρεσβυτέριο, με καλές προδιαγραφές, που θα συντελέσει στην αναβάθμιση της περιοχής. Το έργο ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος « Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός » στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Προέδρου κ. Γ. Ασλανίδη.

Υπάρχει επιτροπή που ετοιμάζει προσεχώς την έκδοση μικρού περιοδικού της Επισκοπής, αποτελούμενη από ιερείς, μοναχές και φοιτητές, το οποίο θα αναφέρεται σε ποικίλα θέματα όπως πίστεως, προβληματισμού, κ.ά.

Εκπαίδευση

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 41 εκπαιδευτήρια, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια. Κατά την περίοδο 2006-2007 ο αριθμός των μαθητών και των μαθητριών έφθασε στις 10.099 και από τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν άλλα 11 σχολεία (τα οποία αναφέρονται και ονομαστικά στην περιοχή που θα λειτουργήσουν στο σχετικό πίνακα στο τέλος).Δίδονται υποτροφίες στους αριστούχους φοιτητές και οι σπουδαστές στα Ανώτατα Ιδρύματα ανέρχονται στους 50.

Καθ’ όλη τη σχολική περίοδο γίνονται κατηχητικά μαθήματα σ’ όλους τους μαθητές και μαθήτριες, με προσέλευση θαυμαστή, στις αίθουσες της ιεραποστολής που είναι δωρεά της Ι. Μονής Ευαγγελισμού Ορμύλιας Χαλκιδικής. Οργανώνονται επίσης εορτές, ομιλίες και προβολές προς ωφέλεια των παιδιών.

Υπάρχει οικοτροφείο αρρένων με 30 μαθητές, θηλέων με 20 μαθήτριες στο Κολουέζι και φοιτητών στο Λουμπουμπάσι. Τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ψαλτική τέχνη και γίνονται μεταδότες της και στα άλλα παιδιά που προσέρχονται το μήνα Αύγουστο στο σεμινάριο για να μάθουν βυζαντινή μουσική, τυπικό, Εκκλησιαστική ιστορία, κ.ά.

Μια άλλη προσφορά είναι η εκμάθηση στους νέους μας της πληροφορικής με υπολογιστές που προσφέρει η Επισκοπή στις ανάλογα εξοπλισμένες αίθουσες που υπάρχουν.

Πνευματική Διακονία

Κάθε χρόνο γίνονται σεμινάρια για τους ιερείς, τους κατηχητές, τους ψάλτες και τις πρεσβυτέρες καθώς και των διευθυντών των εκπαιδευτηρίων της Ιεραποστολής. Στα ανωτέρω σεμινάρια, τα μέγιστα συμβάλλουν οι εξ Ελλάδος εθελοντές κληρικοί και λαϊκοί καθώς και οι ιερείς της Ιεράς Επισκοπής Κολουέζι.

Στο Λουμπουμπάσι υπάρχουν τέσσερις ενορίες και ισάριθμα σχολεία.

Στο Επισκοπείο του Κολουέζι υπάρχει ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος λειτουργεί καθημερινά επτά ώρες. Εκπέμπει στα γαλλικά και στα σουαχίλι. Εκτός του ημερήσιου προγράμματος αναμεταδίδει πρωι και βράδυ σε ζωντανή εκπομπή τον Όρθρο και τον Εσπερινό και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή το Μεγάλο Απόδειπνο. Τακτικές ραδιοφωνικές εκπομπές γίνονται επίσης στο Λουμπουμπάσι καθώς και σε άλλες πόλεις όπως οι Καμίνα, Λουένα, Κανιάμα, Καλέμι κ.ά.

Φιλανθρωπική Διακονία

Καθιερωμένη φιλανθρωπική ομάδα από στελέχη της Ιεραποστολής επισκέπτεται τις φυλακές καθώς και άλλα ιδρύματα όπως την Σχολή κωφαλάλων την οποία έχει ανεγείρει η Ιεραποστολή και διανέμει φαγητό, ενδύματα και φάρμακα. Μελλοντική επιθυμία της Ιεραποστολής είναι να ανεγερθεί και οίκος ευγηρίας σε μεγάλο χώρο που ανήκει στην Επισκοπή στη θέση Κασούλο του Κολουέζι.

Η συμβολή του Ιεραποστολικού Συνδέσμου

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με τη βοήθεια του Θεού και την οικονομική ενίσχυση ανθρώπων από όλο τον κόσμο έχει αναλάβει εξολοκλήρου ή έχει ενισχύσει οικονομικά μερικώς τα παρακάτω έργα στο Κονγκό:

 

  •     Ιερός ναός Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Κιπούσι, Λουμπούμπασι.
  •     Δημοτικό Σχολείο, Κολουέζι.
  •     Αγροτική Τεχνική Σχολή, Κολουέζι.
  •     Γυμνάσιο Ιεραποστολής, Κολουέζι.
  •     Ιατρείο Ιεραποστολής, Κολουέζι.
  •     Ιερός Ναός Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, Λουανκόκο Κολουέζι.
  •     Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, Λουένα.
  •     Δημοτικό Σχολείο Ενορίας Αγ. Θωμά, Γκαρκαζέμπε, Κολουέζι.
  •     Ξενώνας Ιεραποστολής, Κολουέζι.
  •     Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου και Κατοικία Ιερέως, Κατάνγκα.
  •     Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών, Τένκε.
  •     Σχολή Κωφαλάλων, Κολουέζι.
  •     Ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά, Καρκαζέμπε.
  •     Συνεργείο αυτοκινήτων, ξυλουργείο και αποθήκη Ιεραποστολής, Κολουέζι.
  •     Ιερός Ναός Αγίου Χρυσοστόμου Καμπούτσι, Κολουέζι.
  •     Κατοικία Ιερέως Ενορίας Αγίων Θεοδώρων Μουσονόι.
  •     Δημοτικό Σχολείο Ενορίας Αγίου Χρυσοστόμου Καμπούτσι, Κολουέζι.
  •     Αίθουσα Συνάξεων και Βιβλιοθήκη, Κολουέζι.
  •     Κατοικία Ιερέως Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου, Λουένα.
  •     Δημοτικό Σχολείο Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου, Λουένα.
  •     Ιατρείο Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου, Λουένα.
  •     Γυμνάσιο – Λύκειο Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου Λουένα.
  •     Κατοικία Ιερέως Ενορίας Αγ. Σοφίας Κιπούσι, Λουμπουμπάσι.
  •     Αγορά οικοπέδου μετά κτισμάτων πλησίον της Ιεραποστολής Κολουέζι.
  •     Κατοικία Ιερέως Ενορίας Αγ. Ανδρέου Λουαλάμπα, Κολουέζι.
  •     Κατοικία Ιερέως Ενορίας Αγ. Παύλου Κασάζι, Κολουέζι.
  •     Σχολή Ηλεκτρολόγων Λικάσι.
  •     Δημοτικό Ενορίας Αγ. Ταξιαρχών Τένκε.
  •     Ανακαίνιση των Ι. Ναών Αγ. Στεφάνου Λουμπουμπάσι, Τιμίου Προδρόμου Λικάσι και Γεννήσεως του Σωτήρος Ρουάσι – Ρουάντα.
  •     Κατοικία Ιερέως Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Καουαγιόγκο, Κολουέζι.
  •     Σχολή Οικονομολόγων Κανιάμα.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr