Eντός του μήνα αλλά προς τα τέλη του, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ για την προμήθεια 3 εκατ. rapid test με εκτιμώμενη δαπάνη 15 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει τρεις προσφυγές, δύο από την εταιρεία Πήγασος Ιατρικός και Eργαστηριακός Εξοπλισμός και μία από την Roche Diagnostics Hellas.

Οι εταιρείες αυτές προσέφυγαν κατά της απόφασης (19.3/2021) ανάθεσης από τον ΕΟΔΥ “της προμήθειας των 3 εκατ. ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων (rapid test) στην εταιρεία Swissmed Εμπορική ΙΚΕ με ποσό  10.140.000 ευρώ γιατί υπέβαλε  την πλέον συμφέρουσα (κατόπιν απόρριψης των εταιρειών Flexmed IKE/ Anats AE-Marvi-farm AE) από οικονομική άποψη βάσει τιμής, προσφορά”.  

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφυγές αφορούν τόσο την δομή του φακέλου της εταιρείας που επιλέχθηκε όσο και τις προδιαγραφές του τεστ της.

Όπως ακούγεται για το προϊόν που επιλέχθηκε:
Έχει μόνον έγκριση για χρήση «RUO», που σημαίνει (Research Use Only). Αυτό καθιστά το προϊόν ακατάλληλο για κυκλοφορία και ιατροδιαγνωστική χρήση εντός της Ε.Ε. Eνώ όλα τα προϊόντα έχουν CE-IVD και η σχετική μελέτη έχει γίνει σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα, το προσφερόμενο προϊόν, ήτοι «Wondfo Biotech Co., Ltd – 2019 n-CoV Antigen Test (Lateral Flow Method), είναι μόνον για χρήση «RUO».  

Eπίσης, υποστηρίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει υποβάλει τη Βεβαίωση από το Πρωτοδικείο, που σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης (Δ.3 – Σελίδα 22) αποτελεί λόγο απόρριψης της προσφοράς. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος απόρριψης της αμέσως οικονομικότερης προσφοράς των εταιρειών ANATS A.E. – Marvi Farma A.E.  

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις προσφυγές, ότι έχει υποβάλει πιστοποιητικό από το Φορέα TÜV με ημερομηνία λήξεως 31/01/2021 (δηλαδή ληγμένο), ενώ έχει υποβάλει Υπεύθυνες Δηλώσεις που δεν αναφέρουν σε ποιο φορέα απευθύνονται.

Οι σχετικές προσφυγές βρίσκονται στην παρούσα φάση στο  στάδιο του ελέγχου από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).