Η Ξάνθη τίμησε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της – Μήνυμα του ΠτΔ για την αυθεντική Ελληνικότητα της Θράκης (video)

4 Οκτωβρίου 201919:56

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης.

Πολυαρχιερατική θεία λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων συνοδικών και όμορων αρχιερέων. Συμπροσευχόμενος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συμβολή της Παναγίας στην απελευθέρωση του γένους και της πόλης, ειδικότερα, τονίζοντας πως σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του έθνους η Παναγιά είναι δίπλα μας και μας στηρίζει. «Εκκλησία και έθνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και είναι αδύνατον να εννοήσουμε γένος των Ελλήνων χωρίς την παρουσία της εκκλησίας» πρόσθεσε..

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως είναι μεγάλη τρέλα να θέλουμε να απομακρύνουμε την εκκλησία από τον κοινωνικό ιστό. Η εκκλησία είναι η μάνα μας, σημείωσε ο Μητροπολίτης, ενώ μιλώντας για τις εθνικές αυτές εκδηλώσεις τόνισε πως την ελευθερία την λάβαμε με πολύ αίμα και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε πως οι γενιές που έρχονται απαιτούν να τους δώσουμε ότι παραλάβαμε

Αργότερα τελέσθηκε δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την Ξάνθη, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του τους εορτασμούς για την εκατοστή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης (4 Οκτωβρίου 1919) από τους Τούρκους και Βούλγαρους κατακτητές και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Τιμούμε σήμερα, με αισθήματα Εθνικής Έξαρσης και Υπερηφάνειας, την 100η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Ξάνθης, την 4η Οκτωβρίου 1919, ύστερα από διαδοχικές βάρβαρες κατοχές. Απελευθέρωση η οποία, πέραν των άλλων, αποτέλεσε την απαρχή της ενσωμάτωσης της Θράκης στον Εθνικό μας Κορμό. Η μεγάλη αυτή Επέτειος εκπέμπει πάντοτε πολύτιμα και πολυσήμαντα διδάγματα, ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένα, ιδίως δε τα εξής:

Πρώτον, το δίδαγμα της αυθεντικής Ελληνικότητας της Θράκης, της οποίας η αφετηρία χάνεται στα βάθη των αιώνων και την οποίαν ουδόλως αλλοίωσαν οι κατά τ’ ανωτέρω βάρβαρες κατοχές.

Και, δεύτερον, το δίδαγμα ότι εμείς, οι Έλληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας -όπως το πράττουμε άλλωστε για όλα τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια- είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι στο να υπερασπισθούμε, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο διηνεκές και έναντι πάντων, την Ελληνικότητα της Θράκης, με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των κατοίκων της, κατ’ εξοχήν δε με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό της Θρησκευτικής Ελευθερίας.

Και εδώ θέλω να τονίσω, μ’ έμφαση, ότι η τελευταία αυτή επισήμανση απευθύνεται πρωτίστως σ’ εκείνους, οι οποίοι παραχαράσσουν, αδιστάκτως, την ιστορία και την πραγματικότητα, δοθέντος μάλιστα ότι η πρότερη αλλά ακόμη και η τρέχουσα υποκριτική, καθ’ όλα, συμπεριφορά τους επιβάλλει να ζητήσουν συγγνώμη για την συνεχή και κατά συρροήν παραβίαση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, αντί να προβάλλουν προκλητικώς αβάσιμες και παράνομες αιτιάσεις».

(orthodoxia news agency, komotinipress)

Αρθρογράφος