Αντιμέτωπη με φορολογικές αναπροσαρμογές θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου. Η έκθεση της Κομισιόν, από τη μια πλευρά, και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, να θέτει θέμα εκτροχιασμού των δημοσιονομικών, από την άλλη, θα αποτελέσουν παράγοντες πίεσης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς από τον Σεπτέμβριο.

 

Οι θεσμοί περιμένουν να δουν τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου.

Τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά με το μεγαλύτερο αγκάθι να αποτελεί ο φετινός στόχος 3,5% του ΑΕΠ του πρωτογενούς πλεονάσματος. Άλλωστε και ο κ. Ρέγκλιγκ σε σχέση με τις αποκλίσεις επί των δημοσιονομικών στόχων, λόγω των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση και ψήφισε το κοινοβούλιο εξήγησε ότι οι φόβοι που είχε εκφράσει επιβεβαιώθηκαν στην έκθεση για τη ενισχυμένη εποπτεία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι σημειώνει την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι παρά τα μέτρα ο στόχος του 3,5% θα τηρηθεί, δήλωσε ότι «είμαστε στο μέσο του έτους και όλα αυτά είναι εκτιμήσεις», αλλά «είμαστε βέβαιοι για το ρίσκο να χαθεί ο στόχος του 3,5% με σημαντικό περιθώριο».

Η έλευση των θεσμών

Αν και οι θεσμοί έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Αθήνα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το πρώτο ραντεβού τους με τη νέα κυβέρνηση θα γίνει σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Με αφορμή το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει το Economist στο Grand Resort Λαγονήσι στις 16-17 Ιουλίου 2019 με τίτλο «Η Ευρώπη: Αφήνοντας πίσω την αναποφασιστικότητα;» οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Ελλάδα.

Οι θεσμοί θα αξιοποιήσουν το βήμα του συνεδρίου προκειμένου να στείλουν τα μηνύματα που θέλουν στη νέα κυβέρνηση, καθορίζοντας από νωρίς την ατζέντα των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου.

Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Οι δανειστές θεωρούν ότι η ανάπτυξη θα μείνει κάτω από το 2% και σε καμία βέβαια περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για 2,3%, που περιλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό, ενώ θεωρούν ότι θα υπάρξει «μαύρη τρύπα» και από την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.

(in.gr)