Οι μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου κατά του κορωνοϊού- Ετοιμάζουν τις πρώτες 200 μάσκες για το Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο

2 Απριλίου 202014:26

Ζώντας μέσα στον κόσμο των θεατρικών κοστουμιών και των παρασκηνίων, οι ενδύτριες και οι μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν κατά κάποιον τρόπο αντικείμενο απασχόλησης.

Μετέφεραν τις ραπτομηχανές τους στα σπίτια τους και ξεκίνησαν να ράβουν μάσκες προσφέροντας τη βοήθειά τους στους εργαζόμενους του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου πληροφορήθηκαν στα μέσα Μαρτίου ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό, όπως οι ιατρικές μάσκες, και για να τις καλύψει έφτιαχναν οι ίδιοι μάσκες μέσα στο νοσοκομείο.

Έτσι, o γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, Κώστας Κεχαγιόγλου επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του Δρομοκαϊτείου, οι οποίοι του υπέδειξαν τον τρόπο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για να κατασκευαστούν σωστά οι μάσκες.

«Όταν μάθαμε για την ανάγκη που υπήρχε, μιλήσαμε με υπεύθυνους από το νοσοκομείο και τους ρωτήσαμε αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να κατασκευάσουμε, διότι εμείς γνωρίζουμε πώς να φτιάχνουμε μάσκες θεατρικές. Μας υπέδειξαν τι χρειάζεται και μας είπαν ότι θα δεχτούν μάσκες μόνο υπό κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες ακολουθήσαμε. Όταν μας βρήκε υλικά το νοσοκομείο προχωρήσαμε στην κατασκευή των μασκών», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου ενώ προσθέτει ότι ευαισθητοποιήθηκαν λόγω των ελλείψεων που υπήρχαν και μπήκαν σε μία διαδικασία εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Η Μαρία Τσιώτη είναι μία από τις ενδύτριες του Εθνικού Θεάτρου. Δουλεύει στο βεστιάριο του θεάτρου εξυπηρετώντας κάποιες φορές τους ενδυματολόγους των παραστάσεων ενώ άλλες φορές βοηθάει τους ηθοποιούς να αλλάζουν ρούχα κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Με όσες γνώσεις είχε γύρω από τη ραπτική η κ. Τσιώτη κάθισε μπροστά από την ραπτομηχανή που είχε στο σπίτι της και ξεκίνησε να ράβει συμμετέχοντας με τη σειρά της ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία. «Σε αυτή την εποχή που είναι όλα λίγο περίεργα και δύσκολα, και είσαι στο σπίτι τόσες πολλές ώρες χωρίς να έχεις να κάνεις κάτι, είναι πολύ ωραίο να μπορείς να συνεισφέρεις μόνο με μια βελόνα και μια κλωστή, σε κάτι μεγαλύτερο, όπως είναι ένα νοσοκομείο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσιώτη.

Ετοιμάζονται οι πρώτες 200

Η πρώτη παρτίδα 200 μασκών ετοιμάζεται και θα υπάρξει συνέχεια, όπως μας λένε οι εργαζόμενοι, για όσο διάστημα απαιτηθεί από τις περιστάσεις.

«Ο πολιτισμός δημιουργήθηκε μέσω της συνεργασίας των ανθρώπων απ’ αρχής κόσμου» μας θυμίζει η Μαρία Τσιώτη, που από τη Δευτέρα έχει ριχτεί στη «μάχη της ραπτομηχανής». Αν και ενδύτρια, δηλαδή από τις εργαζόμενες που φροντίζουν τα κοστούμια των παραστάσεων του Εθνικού και συντηρούν το πολύτιμο βεστιάριό του, δεν δίστασε να ξεκινήσει το ράψιμο μετατρέποντας τη ραπτομηχανή σε εργαλείο ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

 

«Πιστεύω ακράδαντα πως σε αυτόν τον κόσμο έχουμε έρθει για να κάνουμε καλό. Είναι στο χέρι μας να βοηθούμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όσο μπορούμε, ό,τι μπορούμε. Μπορούμε να επικαλούμαστε τους θεούς μέχρι τελικής πτώσεως, αλλά, αν δεν βάλουμε το χέρι μας, τίποτα δεν θα γίνει. Μόνο με την αλληλεγγύη μπορεί η ανθρωπότητα να πάει μπροστά. Υπάρχει μια εξαιρετική φράση στα αγγλικά που συνοψίζει τη θεωρία μου. Together we stand, divided we fall» λέει.

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΑΥΓΗ, ergasiasimera.gr)

Αρθρογράφος