Οι μετασεισμικές δονήσεις “πλήττουν” το ερντογανικό καθεστώς

7 Φεβρουαρίου 202322:59
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για τους σεισμούς στην Τουρκία είχαμε ένα έλλειμμα ενημέρωσης. Το ερντογανικό καθεστώς επικοινώνησε μόνο με τους «δικούς του» δημάρχους , που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ή το συνεργαζόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό ΜΗΡ, στις σεισμόπληκτες περιοχές.
 
Στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.
 
Ως γνωστόν ο σεισμός έπληξε περιοχές όπου ζουν κυρίως Κούρδοι και Σύροι πρόσφυγες. Τα περισσότερα από τα σπίτια που κατέρρευσαν είχαν αγοραστεί από αυτούς τους πρόσφυγες και θεωρούνται ότι ήταν κακής κατασκευής.
 
Ωστόσο πολλοί από αυτούς τους Σύρους έχουν πάρει τουρκικά διαβατήρια με αντάλλαγμα την ψήφο τους στον Ερντογάν. Όσον αφορά τις κουρδικές περιοχές είναι γνωστό πως εκλαμβάνονται από την τουρκική κεντρική διοίκηση.
 
Ένας άλλος λόγος αφορά στα στοιχεία που υπάρχουν για τις φτηνές κατασκευές.Πολλοί κάτοικοι είναι οργισμένοι γιατί σε πολλές περιοχές, όπως στη Μαλάτια και το Καχραμανμαράς, κατέρρευσαν δημόσια κτίρια και ιδίως νοσοκομεία τα οποία ήταν σχετικά νεόδμητα -είχαν χτιστεί στις αρχές του 2010- και κανονικά θα έπρεπε να είχαν τηρηθεί οι αντισεισμικού κανονισμοί ,που ισχύουν στην Τουρκία ,μετά τους σεισμούς του 1999.Περισσότερα από 11.300 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί στις πληγείσες περιοχές και δεκάδες χιλιάδες έχουν καταστεί ακατοίκητα, καθώς δεν ήταν χτισμένα σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς,
 
Τα ερωτήματα είναι πολλά ,σχετικά με τους οικοδομικούς κανονισμούς και τα πρότυπα ασφαλείας μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του AKP . Μια διακυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή διαφθορά.
 
Οι συνεργάτες του Ερντογάν, γνωστοί ως «Συμμορία των Πέντε», έβγαλαν δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους διαγωνισμούς. Ήδη το καθεστώς ετοιμάζεται να μετακυλίσει τις ευθύνες στους εργολάβους και να τιμωρήσει κάποιους από αυτούς προσφέροντας έτσι μια αίσθηση κάθαρσης και δικαιοσύνης και σε συνδυασμό με παροχές και υποσχέσεις να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα στις απομακρυσμένες από την Κωνσταντινούπολη περιοχές.
 
Η εγκληματική καθυστέρηση και η έλλειψη κεντρικού συντονισμού οδηγεί στο σημερινό αδιέξοδο και αναγκάζει τον Tούρκο πρόεδρο να κηρύξει σήμερα την περιοχή σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο λογαριασμό περί τα 50 δισ δολάρια για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και μια αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί την οργή του κόσμου για να τον πλήξει. 
 
Η συνδρομή ανθρωπιστικού χαρακτήρα προς την Τουρκία πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και πάντα σε συντονισμό με τις κατά τόπους αξιόπιστες διπλωματικές αποστολές και εμπειρογνώμονες πεδίου. Τα αφελή περί διπλωματίας σεισμών κλπ δεν έχουν σοβαρό υπόβαθρο αναφορας.
 
Ενδιαφέρουσα η εργαλειοποίηση της καταστροφής απο τις τοπικες παρακρατικές δομές των εγκαθέτων του Προξενείου στην Θράκη και η άγνοια εκ μέρους μας των αρχών της Ανθρωπιστικής Διπλωματίας
 
Ερντογάν: Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις σεισμόπληκτες περιοχές
 
 
 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις δέκα νότιες επαρχίες της χώρας που επλήγησαν από καταστροφικούς σεισμούς και τις χαρακτήρισε ζώνη καταστροφής σε μια κίνηση που αποσκοπεί να ενισχύσει τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα σε μια μεγάλη περιοχή της Τουρκίας και στη Συρία ξεπέρασε τους 5.000, καθώς οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν τη Εθνοσυνέλευση στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θεωρούν απαραίτητο.

“Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις εκτελούνται γρήγορα”, ανέφερε ο Ερντογάν στη δεύτερη ομιλία του μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες — κάτι που σημαίνει πως θα λήξει λίγο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Θα μπορούσε επίσης να παραταθεί. Η προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν τον Ιούλιο του 2016 έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη νότια Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς. Είπε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.549.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χλμ. από τα Άδανα στη δύση μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στην ανατολή, και 300 χλμ. από τη Μαλάτια στον βορρά μέχρι τη Χατάι στον νότο.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας ανέφερε πως 5.775 κτίρια καταστράφηκαν στον σεισμό και πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

 

 

Αρθρογράφος