Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αντί να πετάει το «μπαλάκι» στους γονείς (video)

13 Απριλίου 202107:40

H κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που έφερε τα λαϊκά στρώματα «από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη στην ΕΡΤ1, στους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από την αρχή της χρονιάς, ενώ για το άνοιγμα των Λυκείων πετάει το «μπαλάκι» στην ατομική ευθύνη και την καλή πρόθεση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Αναφέρθηκε στις πέντε προτάσεις του ΚΚΕ για άμεσα και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για αραίωση τμημάτων, για υλοποίηση εδώ και τώρα του σχεδιασμού για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, για κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και για να μη γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν δεν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί και η επόμενη χρονιά. 

Ακόμη μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και στήριξης του εισοδήματος των επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

Ερωτηθείς σχετικά με εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και άλλους χώρους, υπογράμμισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι τι μέτρα παίρνει η πολιτεία, το κράτος για να κατευθύνουν τον κόσμο. Επανέλαβε δε την ανάγκη για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για εμβολιασμό του πληθυσμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια.

Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκαθάρισε πως τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η εκταμίευσή τους θα γίνεται με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, δηλαδή θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο.

Αναφορικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ, σημείωσε πως θα πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, συμπληρώνοντας πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να έχει στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα και όχι να καταφεύγει στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Ολόκληρη η συνέντευξη είναι η εξής: 

– Έχουμε μαζί μας τον κύριο Κουτσούμπα, τον οποίο θυμόμαστε από το ποίημά του στη συζήτηση στη Βουλή, αυτό το έχουμε καταγράψει. Από κείνη την ημέρα, και από κείνη τη συζήτηση στη Βουλή, μέχρι σήμερα που μιλάμε εμείς εδώ οι τρεις, τι είναι αυτό το οποίο έχει αλλάξει, τι είναι αυτό που δεν έχει αλλάξει; Και αναφερόμαστε -αν θέλετε- και σε επίπεδο συνεννόησης των κομμάτων γι’ αυτά που μας απασχολούν.

– Επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που έχει χαράξει, η οποία φέρνει από το κακό στο χειρότερο τα ίδια τα λαϊκά στρώματα, τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους και βέβαια συνεχίζει να παίζει με την υγεία. Σήμερα για παράδειγμα, που είναι στην επικαιρότητα, παίζει με την υγεία των εκπαιδευτικών και των γονιών, με την ψυχική υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Ετοιμάζει αντιλαϊκά μέτρα. Νέο μνημόνιο είναι επί της ουσίας τα μέτρα που εξήγγειλε μετά το δάνειο που πήρε και το νέο χρέος που φορτώνει στον ελληνικό λαό από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Πάλι ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει και αυτό και βέβαια με το αζημίωτο για τα μεγάλα συμφέροντα, διότι η κάθε παραμικρή εκταμίευση σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει τα προαπαιτούμενα, τα μέτρα που έχουν οριστεί. Δηλαδή το 8ωρο να γίνει και επισήμως 10ωρο, η Κοινωνική Ασφάλιση να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και να φύγουν όλα τα όποια κατακτημένα υπήρχαν και βεβαίως να φέρει συνδικαλιστικό νόμο, να περιορίσει ξανά τις απεργίες, να αντιμετωπίσει με το «μαστίγιο», κυρίως όταν της ξεφεύγει, και το «καρότο» τα εργατικά – λαϊκά κινήματα. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής και συνεχίζεται αδιατάρακτη από εκείνη την ημέρα.

– Να τα δούμε λίγο από την αρχή, επειδή ξεκινήσατε αναφερόμενος προφανώς στη σημερινή επανέναρξη των Λυκείων. Δεν νομίζω ότι διαφωνείτε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις και νομίζω ότι δεν διαφωνείτε ότι είναι θετικό να γίνονται κάποια self tests, να έχει κάποια εικόνα ο κόσμος πηγαίνοντας στο σχολείο. Με τι διαφωνείτε σε αυτό;

– Γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ασφαλές μέτρο από την αρχή της χρονιάς. Και δεν το ξεχνάμε αυτό, έχει τεράστιες ευθύνες σ’ αυτό το ζήτημα και για τη λειτουργία των σχολείων. Μάλιστα, διαδίδοντας τότε ψέματα ότι δεν είναι τα σχολεία εστίες υπερμετάδοσης, άρα δεν χρειάζονται μέτρα, με αποτέλεσμα τα σχολεία να κλείσουν μετά από ένα μήνα, αρχές Νοέμβρη. Δεν ικανοποίησε το σωστό αίτημα για αραίωση, για παράδειγμα, των μαθητών από τις τάξεις, ενώ υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες. Δεν υλοποίησε τα επαναλαμβανόμενα τεστ που ζητάμε για τους μαθητές. Είπε ψέματα για την προτεραιότητα που δίνουν για εμβολιασμό στους καθηγητές και πάει λέγοντας. Αυτό είναι μια ολόκληρη ιστορία και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε είναι τα περιβόητα self tests, τα οποία αρχίζουν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς τους. Πάλι πετάει την μπάλα στην ατομική ευθύνη, στον γονιό, στον μαθητή, αν θα κάνει καλά το τεστ, αν θα είναι ακριβές, τι αποτέλεσμα θα βγάλει, τι δήλωση θα κάνει μετά το αποτέλεσμα που το κάνει σπίτι του, και όλα επαφίενται στην καλή πρόθεση, στην ηθική αντίληψη των γονιών και των μαθητών. Αλλά μιλάμε για μια κοινωνία δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων, που υπάρχουν όλες οι κατηγορίες, συνείδησης, ωριμότητας, διαπαιδαγώγησης και μια σειρά ζητήματα. Άρα, αυτό το ζήτημα έπρεπε να λυθεί από την ίδια την κυβέρνηση, εδώ υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, δεν μπορεί να πετάς το μπαλάκι. Τα εύλογα ερωτήματα που έχουν οι γονείς και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν απαντιούνται. Πρέπει να απασχολούν το υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση αν θα γίνεται σωστά η δειγματοληψία για παράδειγμα, αν θα καταγράφεται σωστά το αποτέλεσμα και μια σειρά τέτοια ζητήματα. Τι έπρεπε να γίνει; Εμείς προτείνουμε πέντε μέτρα πάρα πολύ συγκεκριμένα, δηλαδή: Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμού των καθηγητών εδώ και τώρα, όχι από τέλος Μαΐου, οπότε θα έχει τελειώσει ουσιαστικά η σχολική χρονιά και η ανοσία των εκπαιδευτικών θα αρχίσει να λειτουργεί, λόγω του εμβολίου, από τον Ιούλιο, οπότε θα είναι κλειστά τα σχολεία. Απ’ ό,τι λένε θα έχει τελειώσει -αυτά είναι και ερωτηματικά επιστημονικά- περίπου Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, αν γίνει Μάιο ο εμβολιασμός θα έχει τελειώσει η ενέργεια, τα αντισώματα που θα έχει δημιουργήσει ο εκπαιδευτικός. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. Εδώ και τώρα πρέπει να οργανώσει την αραίωση τμημάτων, να το κάνει τώρα. Γιατί υπάρχουν αίθουσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σχολεία, σε διπλανά κτίρια, σε Δημαρχεία, σε άλλες δημόσιες αίθουσες για να αραιώσουν τα σχολεία. Να το πάρει αυτό το μέτρο, το λέμε από τώρα, για να λειτουργήσουμε σωστά τον Σεπτέμβριο. Αυτά πρέπει να λυθούν από τώρα.

Και πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων, με την οποία αντιδρούμε όλοι, και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Είναι αίσχος αυτό το πράγμα. Σε μια χρονιά ουσιαστικά χαμένη, για να αποδείξει η κα Κεραμέως, και η κάθε κα Κεραμέως, ότι λειτούργησε τέλεια η τηλεκπαίδευση και τα παιδιά αφομοίωσαν όλη την ύλη, πάει να επιβάλει τράπεζα θεμάτων. Θα πρέπει, επίσης, να μη γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτά είναι μια δέσμη πέντε μέτρων, που πρέπει τώρα που μιλάμε να υλοποιηθούν. Αυτή είναι η ουσία και βέβαια αυτό συστηματικά δεν γίνεται και θα το πληρώσουμε και για τρίτη χρονιά. Χάθηκε σχεδόν η περσινή, αν όχι ολόκληρη, το δεύτερο τετράμηνό της από την αρχή του νέου χρόνου με την πανδημία. Χάθηκε η φετινή, θα χαθεί και η επόμενη. Παρότι θα έχουν γίνει εμβολιασμοί, παρότι θα έχουν βρεθεί και κάποια φάρμακα, παρότι θα έχουν παρθεί και κάποια μέτρα. Και θα έχει ο ελληνικός λαός απηυδήσει με την καραντίνα, κλεισμένος στο σπίτι και στην παρανομία να κάνει καμιά βόλτα.

– Τα σχολεία έχουν μείνει πέντε μήνες κλειστά ουσιαστικά. Η άποψή σας, τώρα, για να καταλάβω, είναι ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τώρα τα Λύκεια;

– Έπρεπε να ανοίξουν, με ποια μέτρα μιλάμε. Το αν θα ανοίξουν τώρα είναι το θέμα; Τα σχολεία έπρεπε να είναι ανοιχτά -σας είπα, αν καταλάβατε ή αν εγώ δεν το έδωσα συγνώμη, να το ξαναπώ- από τον Σεπτέμβρη. Και λέμε ότι υπήρχαν οι δυνατότητες να είναι συνεχώς ανοιχτά. Τα μέτρα για να είναι ανοιχτά δεν πάρθηκαν, και δυστυχώς δεν παίρνονται και σήμερα. Απλά είναι καλύτερος ο καιρός, ελπίζουμε ότι τον Μάιο θα είναι ακόμα καλύτερα και ο ιός δεν θα μεταδίδεται τόσο γρήγορα, όπως λέει η επιστημονική κοινότητα, και πάει λέγοντας. Και γι’ αυτό ανοίγουν δύο βδομάδες πριν το Πάσχα, για να συνεχίσουν μετά το Πάσχα πάλι τις εξετάσεις, αυτά που λένε να κάνουν, και να ξανακλείσουν. Μα τώρα, κοροϊδευόμαστε;

– Επειδή ασκείτε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα και κυρίως για το αν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα η κυβέρνηση για να μπορέσουν να στηριχθούν οι άνθρωποι οι οποίοι πλήττονται το τελευταίο διάστημα.

– Η κυβέρνηση, θεωρούμε εμείς, φέρει ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκτός από τους εργαζόμενους, τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, οι χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπιχειρηματίες οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου. Και οι περισσότεροι δυστυχώς, αυτή είναι η μαύρη πρόβλεψή μας, δεν θα τα καταφέρουν. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία δεν πήραν πριν -γιατί θα μπορούσαν- τουλάχιστον στην εστίαση, σε κάποιες άλλες μικρές επιχειρήσεις, να λειτουργήσει το click away, με περιορισμένη είσοδο στα καταστήματα, αυτή ήταν η άποψή μας από την αρχή. Η υπομονή πλέον εξαντλήθηκε.

Εμείς ζητάμε το επίδομα έκτακτου σκοπού να δοθεί εδώ και τώρα και όχι τον Μάιο, γιατί η προοπτική είναι να δοθεί τον Μάιο, απ’ ό,τι λέει η κυβέρνηση. Να δοθεί σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των μαγαζιών της εστίασης που μένουν εκτός απ’ τ’ άλλα προγράμματα. Και, βέβαια, ζητάμε άμεση εφαρμογή των μέτρων, όπως είναι της απαλλαγής από τους φόρους, από τα χρέη στις εφορίες, στις τράπεζες, στο Δημόσιο. Αφορολόγητο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και όλα αυτά, τα λέω συνοπτικά τώρα. Όλα αυτά περιέχονται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, η οποία δυστυχώς δεν πέρασε την πρώτη φορά, λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της μη ψήφισής της από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά την ξανακαταθέτουμε.

– Σ’ αυτή την πρότασή σας μιλάτε για μόνιμα μέτρα;

– Ναι, είναι και το άμεσο, το επίδομα για παράδειγμα ειδικού σκοπού. Είναι κάποια μέτρα τώρα για την πανδημία, όπως είναι η απαλλαγή από τους φόρους.

 – Δηλαδή διαγραφή χρεών…

 – Διαγραφή είναι το καλύτερο. Αλλά έστω μια αναστολή μεγαλύτερης διάρκειας απ’ αυτή που ακούγεται ότι μπορεί να δοθεί θα πρέπει να υπάρξει. Γιατί άμα τους δίνεις μια αναστολή για τρεις μήνες, και μετά που θ’ ανοίξουν, από τον Ιούλιο, τους πεις “ελάτε πληρώστε τα”, καταλαβαίνετε, κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει, δεν θα βρει τα χρήματα σε δύο μήνες, σε τρεις μήνες, το καλοκαίρι, επειδή θα ανοίξει το μαγαζί του. Γιατί τα χρέη είναι πολλά, συσσωρευμένα, προς κάθε κατεύθυνση και απ’ αυτήν τη σκοπιά θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση. Και σ’ όλους αυτούς τους τομείς θα πρέπει να στηριχθούν και από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Απ’ ό,τι είδαμε κι απ’ ό,τι ενημερωθήκαμε από τη Βουλή, το μεγαλύτερο μέρος, το 90%, μην πω και παραπάνω, κατευθύνεται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κατεύθυνση των μεγάλων επενδύσεων, υποτίθεται της πράσινης ανάπτυξης, η οποία και το περιβάλλον καταστρέφει και ενεργειακή φτώχεια μας φέρνει και το ρεύμα δεν θα μειωθεί. Και όλα τα υπόλοιπα, μαζί και με τους πράσινους φόρους που ενημερωθήκαμε ότι θα επιβάλλονται, θα πληρώνει πάλι ο ελληνικός λαός, δηλαδή ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, ο υπάλληλος, ο αγρότης. Μιλάμε για μια πολιτική η οποία στο σύνολό της δεν οδηγεί σε ανακούφιση έστω των λαϊκών τμημάτων της χώρας μας.

– Κύριε Κουτσούμπα, ανησυχείτε ότι το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια η χώρα θα μπορεί να μπει σε μία λογική εποπτείας και μνημονίων μετά από αυτή την κρίση; Γιατί όπως λέτε και εσείς το επόμενο διάστημα είναι αρκετά δύσκολο και για τους επιχειρηματίες. Έχουμε δει κάποια χρήματα από την κυβέρνηση, από ένα πουγκί που δεν έχει και πολλά λεφτά. Έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ανησυχείτε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει κάποια σκληρότερα μέτρα το επόμενο διάστημα;

– Δεν θα μπούμε στο μέλλον σε διαδικασία εποπτείας, είμαστε ήδη σε διαδικασία εποπτείας με τα ευρωπαϊκά εξάμηνα. Είμαστε συνεχώς σε διαδικασία εποπτείας με τις συναντήσεις και τους ελέγχους που γίνονται. Ξαναλέω ότι εκταμίευση του παραμικρού ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα γίνεται μόνο παίρνοντας τα προαπαιτούμενα, τα οποία είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα. Δεν ονομάζονται έτσι, αλλά αυτό είναι, όπως για παράδειγμα είναι ξαναλέω το 10ωρο, όπως είναι οι απλήρωτες υπερωρίες, όπως είναι η απελευθέρωση των συμβάσεων και να υπάρχουν μόνο ατομικές συμβάσεις. Όπως είναι οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα με νέο αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο, με περιορισμό της διεκδίκησης, της απεργίας, των κινητοποιήσεων, της διαδικασίας λήψης αποφάσεων όπου μεγαλύτερα εμπόδια μπαίνουν και άλλα. Αυτό είναι μνημονιακή πολιτική. Αυτά θα συνοδεύονται βέβαια και με το μαστίγιο, με το χτύπημα των συγκεντρώσεων, των διαδηλώσεων, των κινητοποιήσεων, θα οδηγεί σε καταστολή. Γιατί η κάθε κυβέρνηση για να περάσει μια αντιλαϊκή πολιτική και να την επιβάλει στον λαό, καταλαβαίνετε -όλοι μας καταλαβαίνουμε- δεν γίνεται με το “καροτάκι”, δεν γίνεται μόνο με τη συνεννόηση, τον συμβιβασμό. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος.

Η κυβέρνηση αυτό ξέρει πολύ καλά να το υλοποιεί, συνεχίζοντας στη ρότα που άνοιξε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες από αυτή κυβερνήσεις.

– Να σας ρωτήσω, σας προβληματίζουν καθόλου αυτές οι εικόνες συνωστισμού σε πλατείες ή σε διάφορα άλλα σημεία ανά την Ελλάδα, γιατί δεν είναι φαινόμενο μόνο εδώ, στο κέντρο της Αθήνας. Το έχουμε δει σε πολλές περιοχές. Είναι θέμα ευθύνης των πολιτών; Είναι θέμα ευθύνης της Αστυνομίας που δεν μπορεί να επιτηρήσει τα μέτρα; Φταίμε όλοι μαζί; Τι είναι αυτό που πιστεύετε εσείς και αν μπορεί να γίνει κάτι;

– Από την αρχή είπαμε ότι η τήρηση κάποιων πρωτοκόλλων σε οποιονδήποτε χώρο βρισκόμαστε, είτε σε ένα συλλαλητήριο, σε μία διαδήλωση είτε σε μία διασκέδαση ή σε ένα περίπατο με άλλους ανθρώπους σε πάρκα ή πλατείες, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες, θα πρέπει να υπάρχουν τα αντισηπτικά. Θα πρέπει γενικά να προσέχουμε. Όμως δεν μπορεί να μιλάμε μόνο έτσι και να βάζουμε τελεία, διότι το μεγάλο πρόβλημα είναι συνολικά τι μέτρα παίρνει η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση -η οποιαδήποτε κυβέρνηση- για να μπορέσει να κατευθύνει σωστά αυτόν τον κόσμο και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα. Τα ζητήματα που λέμε με τα τεστ που πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα και θα έπρεπε να γίνονται. Τα ζητήματα για τις απαγορεύσεις έχουν να κάνουν με το ότι δεν έχουμε ΜΕΘ. Φαντάζεστε να είχαμε 3.000 ΜΕΘ; Δεν θα ήταν τέτοια η κατάρρευση, δεν θα ήταν καν κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αν είχαμε 50.000 γιατρούς, όσους έπρεπε να έχουμε. Και νοσηλευτές. Γιατί τόσοι χρειάζονται σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα όχι σε συνθήκες πανδημίας, αλλά σε κανονικές συνθήκες με άλλες αρρώστιες, αυτές που υπάρχουν. Οι ογκολογικοί ασθενείς, οι ασθενείς με αυτοάνοσα, με άλλα προβλήματα υγείας υπάρχουν στην κοινωνία και αυτοί δεν μετριούνται. Θα θρηνήσουμε θύματα τα επόμενα χρόνια. Έχουμε προειδοποιήσει γι’ αυτό. Δεν θα μετριούνται, γιατί δεν θα βγαίνει κάθε μέρα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, να ανακοινώνει τα θύματα. Θα πηγαίνουν άκλαυτοι. Θα τους κλαίνε μόνο οι συγγενείς και οι γνωστοί τους. Θα είναι διάφορες κατηγορίες, από καρδιοπάθειες μέχρι σκλήρυνση κατά πλάκας, θρομβώσεις μέχρι αιματολογικά προβλήματα, ογκολογικοί ασθενείς, τα πάντα. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα. Προχθές ήμουν στη Θήβα, σε μία περιοδεία στο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι μας ενημέρωσαν, η διοίκηση του Σωματείου και η διοίκηση του Νοσοκομείου, ότι έφτιαξαν 5 ΜΕΘ, στο Νοσοκομείο της Θήβας, εδώ δίπλα στην Αθήνα, με δωρεές και άλλα διάφορα, γιατί το κράτος δεν τους έδινε. Πάντως έφτιαξαν για πλήρη λειτουργία όλες αυτές οι κλίνες, με όλα τα μηχανήματα και δεν υπάρχουν γιατροί. Ζητάνε εδώ και μήνες να τους στείλει η κυβέρνηση 3 γιατρούς για ΜΕΘ, 3 νοσηλευτές για ΜΕΘ και δεν στέλνει ούτε έναν. Και οι διασωληνωμένοι ασθενείς φεύγουν με κίνδυνο της ζωής τους από τη Θήβα για να τους στείλουν στη Λαμία, στη Λάρισα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, διότι η Αθήνα έχει κλείσει και δεν τους παίρνουν. Μισή ώρα από την Αθήνα είναι η Θήβα, με μία μεγάλη βιομηχανική περιοχή, με πολύ πληθυσμό, δίπλα στον εθνικό δρόμο κλπ. Αυτά τι προβλήματα είναι;

Την ίδια ώρα είναι και τα ζητήματα των εμβολίων. Έχουμε μπει μέσα σε αυτή τη μέγγενη των διεθνών ανταγωνισμών των μεγάλων εταιρειών φαρμάκου για τα εμβόλια και κάθεται ο κόσμος και περιμένει, σας ακούει κάθε μέρα και όλα τα κανάλια και διαβάζει στον Τύπο με ανοιχτό το στόμα, τρελαίνεται. Διότι ακριβώς υπάρχουν αυτοί οι ανταγωνισμοί και η μία εταιρεία ανταγωνίζεται την άλλη.

Την ίδια ώρα υπάρχει μία χώρα που έχει πληθυσμό σαν την Ελλάδα, 10 εκατομμύρια κατοίκους, μέσα στο στόμα του λύκου, ένα νησάκι είναι, για την Κούβα μιλάω και αυτή τη στιγμή αναπτύσσει πέντε είδη εμβολίων. Ενημερωθήκαμε επίσημα από την πρεσβεία της Κούβας. Τα δύο εμβόλια από αυτά που έχει αναπτύξει, έχουν πάει ήδη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

– Δεν είναι ακόμα έτοιμα για κυκλοφορία.

– Το ένα είναι έτοιμο για κυκλοφορία, απλά επειδή ο ΠΟΥ θέλει να πάει και σε άλλες χώρες, εκτός Κούβας να γίνουν δοκιμές και τους έστειλαν, γιατί αλλού δεν τους αφήνουν, σε Βενεζουέλα, Ιράν, σε άλλες χώρες και θα τελειώσει και αυτό και θα εγκριθεί. Έχουν αναπτύξει εμβόλια και για μικρές ηλικίες, για μικρά παιδιά, και εμβόλια για ευπαθείς ομάδες και για υπέργηρους και εμβόλια για άλλες ηλικίες πληθυσμού. Αυτό τι ζήτημα είναι; 10 εκατομμύρια πληθυσμό έχει και έχουν πρόβλημα στη σίτιση, στα εμπορεύματα γιατί τους έχουν περικυκλώσει με πολεμικά πλοία οι Αμερικανοί, λόγω του εμπάργκο, όπως ξέρετε, και δεν μπορούν από μόνοι τους να λειτουργήσουν. Δεν έχουν βιομηχανίες, πρέπει να τα φέρουν από τον διεθνή περίγυρο και δεν τους αφήνουν λόγω του εμπάργκο.

– Δεν είναι εύκολο να γίνει. Ξέρετε πολύ καλά ότι χρειάζονται δισεκατομμύρια να πέσουν για τα εμβόλια.

– Δεν γίνεται αυτό να το κάνουμε εμείς τώρα, στις συνθήκες του καπιταλισμού. Για να σας «τσιγκλίσω» και λιγάκι με τις έννοιες αυτές τις ξύλινες, που μου αρέσουν εμένα και που είναι επιστημονικές, τις ξέρετε. Ανοίξτε το Google και θα διαβάσετε την επιστημονική σημασία του καπιταλισμού ή του σοσιαλισμού.

Άρα στις συνθήκες αυτού του συστήματος δεν μπορεί ούτε εμβόλια να έχει η Ελλάδα. Και οι άλλες οι ισχυρές χώρες, που έχουν τα εμβόλια, να τρώγονται μεταξύ τους γιατί έχουν τους ιδιώτες και ο καθένας τους ενδιαφέρεται να πλασάρει το εμπόρευμά του, να το πουλήσει και να έχει μεγάλη κερδοφορία.

– Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό. Ολόκληρη η Ευρώπη δεν έχει τα εμβόλια που περίμενε και είχε κάνει και τις συμφωνίες από το καλοκαίρι υποτίθεται. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό.

– Και εδώ ισχύει αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα, ότι «κύριοι -τους λέγαμε στη Βουλή- μην μας λέτε για την ΕΕ, για την περίφημη αλληλεγγύη και συνοχή και εκτίμηση προβλημάτων». «Ευτυχώς -έλεγαν- που υπάρχει η ΕΕ και θα μας δώσει τα εμβόλια, αρκετά και έγκαιρα», συσπειρωμένες όλες οι δυνάμεις και μεγάλη δύναμη διεθνώς. Είδατε τα χάλια της ΕΕ και τα βλέπετε καθημερινά φυσικά, όπως τα βλέπει ο ελληνικός λαός. Και δεν είναι μόνο ότι δεν έκατσε η Φον Ντερ Λάιεν στη συνάντηση μαζί με τον Ερντογάν.

– Κύριε Κουτσούμπα, εσείς έχετε εμβολιαστεί; Θα εμβολιαστείτε;

– Έχω εμβολιαστεί από τους πρώτους, αυτό που έγινε ως συμβολική κίνηση από τις πρώτες μέρες, για να δώσουμε το στίγμα του εμβολιασμού. Και νομίζω ότι πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Δεν υπάρχει δεύτερη συζήτηση σε αυτό. Ακριβώς εδώ εστιάζω όλα αυτά που σας λέω. Ότι ο κόσμος «τα έχει χαμένα» ακριβώς γιατί υπάρχει και βλέπει τον ανταγωνισμό και βλέπει τα εμπόδια που βάζουν η μία εταιρεία στην άλλη, όπου ακούγονται διάφορα, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα. Εμείς πρέπει να αναπτύξουμε συνεργασίες με όλες τις χώρες και να έρθουν στην Ελλάδα και το ρώσικο και το κινέζικο εμβόλιο, όλα αυτά με γρήγορες διαδικασίες. Ήδη χώρες της ΕΕ αρχίζουν από μόνες τους να παραγγέλνουν, γιατί βλέπουν την καθυστέρηση που υπάρχει λόγω των τεράστιων πολιτικών πιέσεων, ακριβώς λόγω των ανταγωνισμών που σας έλεγα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα αυτή την κατάσταση. Και αρχίζουν από μόνες τους οι χώρες να κινούνται γιατί όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. Όλοι οι γιατροί σε όλο τον κόσμο έχουν δώσει όρκο, ασκούν το ίδιο λειτούργημα.

– Κύριε Γραμματέα, πριν κλείσουμε θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτή την τραγική είδηση με τη δολοφονία του συναδέλφου μας, του Γιώργου Καραϊβάζ, και αν έχετε και εσείς την αισιοδοξία ότι μπορούν να βρεθούνε και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της πράξης.

– Πρέπει να βρεθούν, πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η τραγική υπόθεση ενός συναδέλφου σας, ενός ανθρώπου που υπηρετούσε με συνέπεια το επάγγελμά του, το λειτούργημά του όλα αυτά τα χρόνια, απ΄ όσο τον βλέπαμε φυσικά, γιατί προσωπικά δεν τον γνωρίζαμε. Θα πρέπει μαζί με τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του, να πούμε ότι το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να έχει στο στόχαστρό του και να κινητοποιεί τεράστιες δυνάμεις το υπ. Προστασίας του Πολίτη. Εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή του. Και δυστυχώς βλέπουμε να στρέφει της προσοχή του στην καταστολή, τον αυταρχισμό. Κυνηγάει τον εργαζόμενο που ζητάει μεροκάματο, να πληρωθεί, να έχει ένα ασφαλιστικό σύστημα ή χτυπάει τους υγειονομικούς, που κατά τα άλλα τους λέει «ήρωες», γιατί ζητάνε τα αυτονόητα. Χτυπάει μαθητές, φοιτητές. Δηλαδή όσους από το εργατικό – λαϊκό κίνημα έχουν δίκιο, τους χτυπάει, τους συνωστίζει, τους συγχρωτίζει. Γιατί μία επίθεση μιας συγκέντρωσης, σαν αυτές που εμείς συμμετέχουμε, και εγώ έχω δει πάρα πολλές, συμμετέχοντας και ως ένδειξη συμπαράστασης σε αγώνες μαζικών φορέων, που είναι με τις αποστάσεις, με μάσκες, με αντισηπτικά, που συνεχώς από τα μεγάφωνα ακούγεται «προσέξτε, αραιώστε» όποιος δεν τηρεί αυτά τα μέτρα. Είναι 1.000 άνθρωποι, 500 άνθρωποι, 2.000 αλλού, αλλά τηρούν τις αποστάσεις. Και βλέπουμε ξαφνικά μερικούς, ως «ταύρους μαινόμενους», της ΔΡΑΣΗΣ ή κάποιων άλλων δυνάμεων ΜΑΤατζήδων με χημικά και με γκλομπς και ο κόσμος να τρέχει για να σωθεί, γυναικόπαιδα τα περισσότερα, νέες ηλικίες, παιδιά μας, αδέρφια μας, συγγενείς μας, μανάδες, πατεράδες και να τρέχουν για να σωθούν και να είναι «πατείς με, πατώ σε». Και είναι μετά μέσα στις κλούβες 20 άτομα χωρίς μάσκες και να τους δέρνουν και από πάνω στα Αστυνομικά Τμήματα. Έλεος, πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Και μιλάμε για χιλιάδες αστυνομικούς, που ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί θέλουν να επιτελούν τέτοιο ρόλο. Αν ρωτήσετε τις Ενώσεις τους θα πουν ότι «δεν θέλουμε να βρισκόμαστε εκεί ενάντια σε ανθρώπους», γιατί κι αυτοί από φτωχά λαϊκά στρώματα προέρχονται και κατάγονται. Και βεβαίως θα πρέπει να ρίξει το βάρος σε περιπτώσεις σαν αυτές, της δολοφονίας του δημοσιογράφου ή άλλες υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος. 

(902.gr)

Αρθρογράφος