Η καθηγήτρια κ. Αθηνά Λινού καταγγέλλει “πληροφοριακό κενό” στην διαχείριση της νόσου – Τα μηνύματα για την ΠΑΜΘ (video)

30 Νοεμβρίου 202021:25

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρακολουθώντας με προσοχή τις τοποθετήσεις της διακεκριμένης επιδημιολόγου κυρίας Αθηνάς Λινού, παρατηρούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας προσεκτικής αποδόμησης των κυβερνητικών χειρισμών στην διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μέσα από στοχευμένες και καίριες παρατηρήσεις η κ. Αθηνά Λινού, επιδημιολόγος, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανατρέπει την πολιτική κι επικοινωνιακή διαχείριση μιας αμιγούς υγειονομικής κρίσης παρεμβαίνοντας με επιστημονική κριτική και παρατηρήσεις αξιολογικού χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή η κ. Αθηνά Λινού φαίνεται ότι λειτουργεί και ως υπερασπιστής των “σοφών-επιστημόνων” της επιτροπής , ειδικά εκείνων που δεν λειτουργούν ως υποστηρικτές του κυβερνητικού έργου.

Η σταθερή άποψη της κ. Αθηνάς Λινού είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφή εικόνα αφού δεν διαθέτουμε αντιπροσωπευτικό δείγμα των νοσούντων σε πανελλαδική κλίμακα. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος και ο καθορισμός δειγμάτων είναι ευκαιριακός, όχι οργανωμένος ή στοιχειοθετημένος και χωρίς την δυνατότητα να εξετασθούν ποιοτικά δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Η ίδια επισημαίνει ότι οι μετρήσεις δεν είναι διαφανείς σε όλους τους επιστήμονες για συγκεκριμένες περιοχές και πληθυσμιακές ομάδες,οπότε και η όποια εφαρμογή μοντέλων είναι ατελής και άσκοπη: όπως είπε αν βάλεις σκουπίδια ως δεδομένα, σκουπίδια και θα βγάλεις.

Με αυτό το σκεπτικό η κ. Αθηνά Λινού βασίζεται μόνον σε δύο “σκληρά δεδομένα“: τις εισαγωγές ασθενών και τους θανάτους που, όμως, λόγω της φύσης της νόσου μας επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων μετά από 3-4 εβδομάδες.

Η κ. Λινού έκανε λόγο για μη ενοποιημένα στοιχεία και όχι για “διπλά βιβλία” και τόνισε ότι τέτοιου είδους αποκαλύψεις δεν την εκπλήσσουν, καθώς όπως είπε, πίσω από τα οποιαδήποτε στοιχεία μπορεί να κρύβονται επιστήμονες που κρατούν δεδομένα για να τα δημοσιεύσουν αντί να τα μοιραστούν στην μάχη κατά της πανδημίας, κάτι που όπως είπε, είναι εγκληματικό, αλλά δεν την εκπλήσσει.

Ερωτηθείσα εάν θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας για την δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με τα κρούσματα, η κ. Λινού ανέφερε χαρακτηριστικά: “δεν ξέρω αν θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, σίγουρα όμως θα πρέπει να παρέμβουν επιτροπές ηθικής και δεοντολογίας, και να δυσκολέψουν τα πράγματα για τους επιστήμονες που παρακρατούν στοιχεία αλλά και  με διαφάνεια να μπορούν όλοι οι επιστήμονες να έχουνε πρόσβαση στα στοιχεία και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.”

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οτιδήποτε πάει δικαστικά στη χώρα μας μπορεί να πάρει πέντε χρόνια και να μην επιλυθεί.

Μιλώντας Στο Κόκκινο, στη Μαρίνα Μάνη και τον Χρυσόστομο Λουκά η κα Λινού δήλωσε ότι προκρίνει τη δήμευση και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μετά και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις περί ύπαρξης διπλής βάσης επιδημιολογικών δεδομένων από τις αρχές, με συνέπεια την μη πλήρη εικόνα της κατάστασης για την επιτροπή επιδημιολόγων.

Για τα περί διαφωνιών εντός της επιτροπής ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, η γνωστή καθηγήτρια ιατρικής τόνισε πως μπορούν να βγουν οι ίδιοι οι επιστήμονες – εφόσον διαφωνούν με τις αποφάσεις που λαμβάνονται – και να πούνε τη γνώμη τους ανοιχτά.

Η κ. Αθηνά Λινού τόνισε με ιδιαίτερη ένταση ότι είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της Χώρας να εξασφαλισθεί η διαφάνεια των στοιχείων ενώ αναφερόμενη στην επιτροπή δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι”σοφοι” δεν έχουν ανάμεσά τους ούτε “ισχυρούς βιοστατιστικούς” ούτε κι “επιδημιολόγους εθνικού βεληνεκούς και μάλιστα ειδικευμένους σε λοιμώδη νοσήματα”

Στα τεστ κορωνοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι“, δήλωσε επίσης στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του κ. Γιώργου Παπαδάκη, Καλημέρα Ελλάδα.

“Εμείς αυτή την στιγμή καιγόμαστε με την ώρα, ούτε καν με την ημέρα” επεσήμανε καταληκτικά η κ. Αθηνά Λινού

Αντί επιλόγου να υπενθυμίσουμε ότι στο Komotinipress είχαμε επισημάνει κατ’αρχάς, το κενό στην βιοασφάλεια στην ΠΑΜΘ όταν ο Ν. Ροδόπης άρχισε να γίνεται “πράσινος” με περιστατικά που εντοπίζονταν και στους Δήμους Αρριανών (Δειλινά) και Μαρωνείας Σαπών (Λοφάριο) ενώ η καμπύλη μετάδοσης εξακολουθούσε να κινείται επιθετικά σε όλη την Θράκη με ιδιαίτερη εστίαση στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης αλλά και στο μέχρι τώρα “άβατον” των μειονοτικών χωριών.

Στην συνέχεια μεσα από 20 ερωτήματα είχαμε επισημάνει το τεράστιο πληροφοριακό κενό που υπήρχε τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο σχετικά με την Θράκη και τις δημογραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής αλλά και την δράση του “αντι-Covid” νεοθωμανικού πολιτικού Ισλάμ στην περιοχή το οποίο “επαξίως” εκπροσωπησαν οι Μετέ και Σερίφ και όλοι οι παρατυποι παραθρησκευτικοί παράγοντες στην περιοχή όπως και το ΚΙΕΦ/DEB.

Αντι επιλόγου υπενθυμιζουμε ότι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία η Π.Ε. Ροδόπης φαινεται να έχει μέχρι στιγμής 1400 κρούσματα ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του ΒΗΜΑΤΟΣ η Ροδόπη με 68 θανάτους καταλαμβάνει την 5η θέση στην χώρα σε αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επισημη ενημέρωση!!!!!!

Αρθρογράφος