Οι καταγγελίες του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για την επιλεκτική εφαρμογή του Ν. 4235/2014

9 Ιουλίου 202015:05

Ανοικτή επιστολή
πρός την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης
και το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής

Με αφορμή το περιστατικό “κακοποίησης σκύλου” που συνέβη στην Κομοτηνή πρίν μερικές ημέρες και το τερατωδώς δυσανάλογο διοικητικό πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Αστυνομία, σας απευθύνουμε την επιστολή αυτή καθώς είστε υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου περί διαχείρισης ζώων συντροφιάς.

Πρό μερικών ημερών, συμπολίτης μας φαίνεται σε δημοσιοποιημένο βίντεο από ιδιωτική κάμερα ασφαλείας, να χτυπάει ελαφρά με το πόδι του αδέσποτο σκύλο, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Το οπτικό υλικό συνόδευσε καταγγελία για κακοποίηση αδέσποτου ζώου, από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος με την κάμερα και άμεσα η Αστυνομία κινήθηκε. Αφού βρήκε τον δράστη εντός λίγων ωρών του επέβαλε και το μέγιστο προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των …30.000 ευρώ!

Παρατηρούμε λοιπόν πως στο ανωτέρω (οριακά λεγόμενο) αδίκημα η Αστυνομία κινήθηκε άμεσα εντοπίζοντας τον δράστη κι επιβάλλοντας το αστρονομικό πρόστιμο. Μάλιστα δέχτηκε αβασάνιστα το ήδη δημοσιοποιημένο βίντεο του καταστήματος εστίασης του καταγγέλλοντα, βίντεο από την κάμερα ασφαλείας προφανώς παράνομο αλλά για την στοιχειοθέτηση του περιστατικού προφανώς αποδεκτό ως αποδεικτικό στοιχείο. Η Αστυνομία λοιπόν λειτούργησε σύμφωνα με τον Νόμο 4235/2014 και βεβαίωσε την παράβαση και το πρόστιμο.

Ως παράταξη πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητούμε την ίδια ακριβώς παρρησία για την εφαρμογή και των υπόλοιπων άρθρων και διατάξεων του νόμου και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.

Όπως γνωρίζετε, στην Κομοτηνή έχουμε κάθε χρόνο επισήμως περίπου 300 περιστατικά επιθέσεων σκύλων σε συμπολίτες μας. Τα περιστατικά καταγράφονται αρμοδίως, καταγγέλλονται στη δικαιοσύνη αλλά (αν φτάσουν) στα δικαστήρια, οι υπεύθυνοι, όπως ο νόμος τους ορίζει, δεν καταδικάζονται.

Ο νόμος ορίζει στην παράγραφο 10 του άρθρου 9 τα εξής …” Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.”… δλδ την ευθύνη για οποιαδήποτε επίθεση αδέσποτου σε πολίτη της Κομοτηνής την έχει ο Δήμος ΚΑΙ η Φιλοζωική καθώς είναι ομοτράπεζοι στην πενταμελή Επιτροπή που ορίζει πού, ποια και πόσα αδέσποτα θα κυκλοφορούν στις γειτονιές.

Επίσης θα επιθυμούσαμε την ίδια άμεση αντίδραση των υπηρεσιών, καθώς ο συνδυασμός μας, κατήγγειλε στην εισαγγελία Ροδόπης με κοινοποίηση στο αστυνομικό τμήμα Κομοτηνής αλλά και στην αρμόδια Κτηνιατρική υπηρεσία, πρό τριών μηνών (!) όλα τα άτυπα/παράνομα κυνοκομεία της Κομοτηνής που γνωρίζουμε.

Όπως γράψαμε στην καταγγελία μας, σε αυτούς τους χώρους συγκεντρώνονται ζώα χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς να υπάρχουν υπεύθυνοι κτηνίατροι και το σημαντικότερο χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας. Άρα μιλάμε για τεράστια διοικητικά πρόστιμα που αναλογούν, καθώς οι σκύλοι στις παράνομες αυτές δομές, μετριούνται σε εκατοντάδες.

Εάν λοιπόν Εισαγγελία και Αστυνομία ενεργούσαν πάντα με βάση το γράμμα του νόμου, παράλληλα με τα εξοντωτικά πρόστιμα για “κακοποίηση ζώων” θα είχατε δώσει πρός την κεντρική διοίκηση, την πραγματική ζοφερή εικόνα που ο νόμος αυτός δημιουργεί στην κοινωνία.

Απο τη μιά μεριά θα υπήρχανε εκατοντάδες καταδίκες αντιδημάρχων και “φιλόζωων” κάθε χρόνο για επιθέσεις αδέσποτων και από την άλλη τα τεράστια διοικητικά πρόστιμα για κακοποίηση ζώων. Έτσι οι αδιάφοροι καρεκλοκένταυροι κυβερνητικοί, θα αναγκάζονταν απέναντι στην πραγματική αντανάκλαση του νόμου στην κοινωνία, να τον αλλάξουν πρός το λογικότερο – ευρωπαϊκότερο. Δεν χρειάζονται πολλά γι αυτό. Μια παράγραφος που να μην επιτρέπει την κυκλοφορία αδέσποτων στους δρόμους θα ήταν αρκετή. Όπως σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Όμως η αλλαγή του νόμου δεν είναι το πνεύμα της παρούσας επιστολής. Αυτό που ζητάμε είναι η ισοβαρής εφαρμογή του νόμου, η οποία είμαστε σίγουροι πως θα φέρει καλύτερη ισορροπία και ειρήνη στην πόλη μας. Το φαινόμενο του κοινωνικού αυτοματισμού, με τις φόλες από τη μία πλευρά και τις καταγγελίες για (ανύπαρκτη κάποιες φορές) κακοποίηση είναι πολύ επικίνδυνο και εάν αφεθεί μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο.

 
 

Αρθρογράφος