Οι γενναίοι influencers πάνε Σαμοθράκη

19 Αυγούστου 201909:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

1500 και πλέον εγκλωβισμένοι άνθρωποι, παιδιά, τουρίστες και πολίτες  , ακυρώσεις κρατήσεων σε ποσοστό 50-90% , διακοπή τροφοδοσίας του νησιού σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτη ανάγκης, στα οποία σημειώθηκαν  σοβαρές ελλείψεις  το κρίσιμο δεκαήμερο του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού, η ταλαιπωρία που υπέστησαν από την ατυχή λύση της επιλογής του  Αζόρα Εξπρές  654 επιβάτες  είναι μόνον κάποιες από τις παραμέτρους που οδήγησαν στη δημιουργία μίας καταστροφικής εικόνας για τον τουρισμό στη Σαμοθράκη το φετινό καλοκαίρι!

Όσο κι αν προσπάθησαν, αρχικά, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και οι κεντρικοί ενημερωτικοί δίαυλοι να «υποβαθμίσουν» το συμβάν ή να παραποιήσουν τους λόγους του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, περισσότερα από 4000 μηνύματα κι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , προστέθηκαν στην ήδη αρνητική εικόνα που είχε σχηματισθεί στην κοινή γνώμη για τις κυβερνητικές επιλογές στον τομέα του τουρισμού.

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται πιο έντονο όταν οι αλλοδαποί επισκέπτες άρχισαν να ενημερώνουν τις πρεσβείες τους και τα ξένα μέσα ενημέρωσης , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κύμα αρνητικής  δημοσιότητας που προσετέθη στην  ήδη προβληματική εικόνα που υπήρχε λόγω των περιστατικών σε Χαλκιδική,Κρήτη, Ικαρία, Ελαφόνησο, Κέρκυρα.

Τα «απρόοπτα» περιστατικά με την πυρκαγιά και την άφιξη παρατύπων μεταναστών ευτυχώς δεν συνοδεύθηκαν από άλλες χειρότερες συνέπειες και δεν προέκυψαν άλλες επείγουσες καταστάσεις  που θα επιδείνωναν την κρίση!

Σε μία διαφαινόμενη κακή περίοδο για την τουριστική οικονομία της Χώρας, είδαμε κείμενα με αρνητική χροιά σε βουλγαρικά, ρουμανικά, τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσηςμε τη Ρουμανία να εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία να καταφέρνουν ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα για τον τουρισμό της περιοχής χωρίς αντίλογο.

Ιδιαίτερο πρόβλημα για την φήμη του νησιού και την εικόνα της εξυπηρέτησης των τουριστών στην ΠΑΜΘ δημιούργησαν οι influencers και οι χρήστες των social media που μετέδιδαν σε real time τις εξελίξεις κάτι που ανάγκασε και τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης να ασχοληθούμε το πρόβλημα στην Σαμοθράκη!

 

ΛΙΜΑΝΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.Πριν την επιβίβαση στο SEAJET ANDROS, ΩΡΑ 00.10 (15.08.2019)ΛΗΨΕΙΣ DRONE ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ.

Gepostet von Αθανάσιος Βίτσας am Mittwoch, 14. August 2019

Gepostet von Χρηστος Τσιαουσης am Dienstag, 13. August 2019

Ένα (χρονίζον) «τεχνικό πρόβλημα» μετετράπη  σε οξεία κρίση δημιουργώντας αρνητική δυναμική τόσο στον τοπικό τουρισμό (με ευθύνη της τοπικής ηγεσίας) όσο και στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού (με ευθύνη των αρμοδίων υπουργών) με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία ομάδας διαχείρισης κρίσης τόσο στο νησί της Σαμοθράκης  και την ΠΑΜΘ όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Η εικόνα μιας κυβέρνησης με τον αρμόδιο υπουργό να απολαμβάνει τις διακοπές του σε πολυτελές θέρετρο της Ν/Δ Ελλάδας  χωρίς να εκπροσωπείται δημόσια από τον ΓΓ του υπουργείου του ή την Πρόεδρο του ΕΟΤ, τον υπουργό ναυτιλίας να μην γνωρίζει τις αδυναμίες του λιμένα της Καμαριώτισσας, και την πλήρη απουσία κάθε μορφής «πολιτικής προστασίας»  δημιούργησε τεράστια ζητήματα στην λεγόμενη εναλλακτική/τουριστική διπλωματία.

Σε στενά τοπικό επίπεδο  οι εγγενείς αδυναμίες της ντόπιας «τουριστικής οικονομίας» σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη συνδρομή  της ΠΕ Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανέδειξαν το κενό που υπάρχει στην αντίληψη της τοπικής ηγεσίας  για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Εντύπωση προκαλεί το ότι στο διηνεκές  βρίσκονται στο απυρόβλητο οι μέτοχοι και το ΔΣ της ΣΑΟΣ με δεδομένη την ευθύνη του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας που διαχειρίσθηκε τις τύχες της χώρας και της περιοχής.

Η (προσωρινή) λύση που δόθηκε κρίνεται θετική για την παραδοξότητά της να συμβάλει στην  αποσυμφόρηση των ήδη εγκλωβισμένων ,χωρίς όμως να πείθει για την «αποκατάσταση της κανονικότητας», δημιουργώντας έναν επιπρόσθετο λόγο για την δημιουργία νέου «κύματος φυγής» .

Πέρα από προτάσεις, συσκέψεις, διασκέψεις και αντεγκλήσεις  ένα είναι σίγουρο: Η Χώρα χρειάζεται κατ’αρχήν Διοίκηση κι έπεται η Διαχείρηση, αλλά κυρίως χρειάζεται Διακυβέρνηση! …. Και γενναίες αποφάσεις…

Ο  Έλληνας Πρωθυπουργός το έχει άραγε αντιληφθεί ;

 

 

Αρθρογράφος