Η ενίσχυση των “παραλλήλων δομών” στην Θράκη συνεχίζεται – Η Ελλάδα αδρανεί

22 Νοεμβρίου 202012:27

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από την αρχή της πανδημικής κρίσης είχαμε αναδείξει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε θέματα ασφάλειας και γεωπολιτικής που ενδέχετο να προκαλέσει η διαχείριση του Covid19 ενώ είχαμε σταθεί ιδιαίτερα στην ” τουρκική διπλωματία κορονοϊού”: η Η Τουρκία έστειλε ιατρικό εξοπλισμό σε πάνω από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών (Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βρετανία) και είχε δεχτεί αιτήματα από 100 κράτη, για παροχή υγειονομικής βοήθειας.

Σε πολλαπλές αναλύσεις μας είχαμε σταθεί στην “δόλια” παράλληλη και μυστική διπλωματία των ε/τ σχέσεων  που παγίδευσε την ελληνική πολιτική πρακτική απέναντι σε μία Τουρκία που μέχρι στιγμής κατάφερε μέσα από μεθόδους “ήπιας ισχύος” και “στρατιωτικής διπλωματίας” να επιτυγχάνει ενδιάμεσους στόχους σε 10 διαφορετικά μέτωπα.

Μετά την επιτυχία στο Αζερπαϊτζάν και λίγο πριν μεταβεί στα Βαρώσια, ο Ρ.Τ. Ερντογάν πραγματοποίησε μία στάση στην Ραιδεστό (Tekirdag) για να παρακολουθήσει την τελετή εγκαινίων του εκεί “υπερ-νοσοκομείου” Ismail Fehmi Cumalıoğlu με έναν και μοναδικό σκοπό: να γνωστοποιήσει στην Ελλάδα τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας συνεχίζονται ανενόχλητος την υλοποίηση του σχεδίου των “μαλακών συνόρων”.

 

 

Ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή, μέσα στα πλαίσια του spin doctoring ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε στο σενάριο που παρουσιάζει την Ελλάδα να ανησυχεί στην (Ελληνική) Θράκη για καταστάσεις ανάλογες με εκείνες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

Σε άρθρο της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Turkiye επικαλείται άρθρο του αναλυτή Iωάννη Φριτζαλά στην Greek City Times, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη Δυτική Θράκη, όπως και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ο άξονας Άγκυρας-Αζερμπαϊτζάν υπονόμευσε την εθνική κυριαρχία, με μια παρόμοια μέθοδο, την οποία εφαρμόζει επί χρόνια στη βορειοανατολική γωνιά της Ελλάδας.

Όπως είχαμε αναλυτικά επισημάνει σε παλαιότερα κείμενά μας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαφαινόμενο σχέδιο τουρκικής διείσδυσης στη Θράκη μέσα από την δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών, υγιειονομικών, και κυρίως οικονομικών/εμπορικών), που στόχο έχει την δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι μπορεί το σημερινό καθεστώς της Τουρκίας να “αλωνίζει” στην Ελληνική Θράκη με το γνωστό παιχνίδι “μειονοτικών κατασκευών”.

Αρθρογράφος