Γιατί ο Νο 10 ενοχλείται από το διπλωματικό ρεπορτάζ στην Θράκη; – Τα “Thrakileaks” ενοχλούν το Προξενείο

17 Νοεμβρίου 202207:26

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην Θράκη , καθημερινά βιώνουμε το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο πρέπει να κινηθεί η ελεύθερη δημοσιογραφία εν έτει 2022 καθώς ο συντάκτης με ακηδεμόνευτη κριτική σκέψη αντιμετωπίζει διαρκώς τον πέλεκυ των αγωγών, των μηνύσεων και του διασυρμού από μικρούς ή μεγάλους παράγοντες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ομοκέντρων κύκλων εξουσίας.

Η Άγκυρα στοχοποίησε την  ερευνητική δημοσιογραφία με την ανοχή των Ταγών της Θράκης!

Το Komotinipress και ο συντάκτης του, αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα οργανωμένο εχθρικό περιβάλλον κυρίως με αφορμή θέματα του διπλωματικού ρεπορτάζ και πιο συγκεκριμένα κάθε φορά που αγγίζονται ζητήματα της τουρκικής παρεμβατικότητας στην περιοχή. Να επισημανθεί ότι η διπλωματική προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν στην Τρίπτυχη Μειονότητα της Θράκης αποτελεί μια πράξη ενίσχυσης του δικαιώματος του πολίτη στην ελεύθερη πληροφόρηση και ενημέρωση , υπηρετεί το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη ενημέρωση και διευκολύνει – μέσω της αποκάλυψης της αλήθειας – την ανάπτυξη υγειών διεθνών σχέσεων μεταξύ των κρατών.

Ο υπογράφων παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με καθημερινά εμπόδια και προκλήσεις , αγνοώντας σχέσεις αλληλεξάρτησης και επιρροής που αναπτύσσονται με παντοδαπές κυβερνητικές πηγές, ελληνικές κι εξωχώριες, ερχόμενος ακόμη και σε αντίθεση με τα εμπορικά συμφέροντα του μέσου επιμένει να αναδεικνύει τον ρόλο του διπλωματικού ρεπορτάζ ως “τρίτου πόλου” στο παιχνίδι της διπλωματίας και των διεθνων σχέσεων, “βάζοντας στο παιχνίδι” κι άλλους συνδιαμορφωτές των τοπικών εξελίξεων με διεθνείς προεκτάσεις. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα νέα μέσα και οι εξελίξεις στον χώρο της οικουμενικής διαδικτυακής ενημέρωσης.

Το Komotinipress, υπηρετώντας την διαφάνεια του διπλωματικού ρεπορτάζ στην Θράκη επικεντρώθηκε στην δράση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και του πολιτικά και διπλωματικά απόβλητου κ. Μουράτ Ομέρογλου, που μέχρι τέλος του μήνα Νοεμβρίου θα έχει αναχωρήσει από την Κομοτηνή για τα νέα του καθήκοντα στην Άγκυρα. Ο γράφων αισθάνεται την ανάγκη να τον ευχαριστήσει διότι ήταν αφορμή για να δημιουργηθεί μία νέα στήλη στο Komotinipress , τα Thrakileaks που αποτέλεσε και το πρώτο όχημα ελεύθερης δημοσιογραφίας στον αγώνα μας για τη διεκδίκηση της απόλυτης αλήθειας ακόμη και στα ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή στην Θράκη.

Πόσο ακόμη θ’ανεχόμαστε τον Απόβλητο κ. Μουράτ Ομέρογλου;

Όλα αυτά, βεβαίως, αναπτύσσονται σε μία περιοχή που η κοινή γνώμη έχει εθιστεί στην κατευθυνόμενη θεματογραφία του πολιτικού λάιφ στάιλ και των ευδιακρίτων ανταποδοτικών σχέσεων με το τοπικό αλλά και το υπερκείμενο κατεστημένο. Θα μείνει στην ιστορία της τοπικής δημοσιογραφίας (εκτός της υπόθεσης των ΔΕΚΑΕΠΤΑ) και η απειλή που δέχθηκε το Komotinipress από την Gundem του κ. Οζάν Αχμέτογλου (δημοσιογράφος στην εφημερίδα, Πρόεδρος της παράνομης πρώην ΤΕΞ και Νο 10 διώκτης μας) τον Μάρτιο του 2022 επειδή “τόλμησε” να αμφισβητήσει την ορθότητα της είδησης για την επίσκεψη μελών της ΔΕΜΠ Κομοτηνής στο γραφείο του κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Τα “επτά θανάσιμα αμαρτήματα” του Ιλχάν Αχμέτ, ο “τιμωρός” Πιουριφόϋ και των συντρόφων οι θύτες….

Πριν από δύο ημέρες ,και με αφορμή την αναλυτική προσέγγιση της επίσκεψης του κ. Ιλχάν Αχμέτ στην Άγκυρα, η GUNDEM σε ανυπόγραφο άρθρο της (με εμφανείς τις επιρροές από γνώστη της “παραδοσιακής” προπαγάνδας στα διπλωματικά θέματα) διατύπωσε σειρά “ψευδών ερωτημάτων” δήθεν ως πραγματικών προσπαθώντας να απαξιώσει την “Αποστολή Ειρήνης Ιλχάν Αχμέτ στην Άγκυρα” στα πλαίσια της διατεταγμένης δημοσιογραφίας που επιβάλλει καθημερινα ο κ. Μουράτ Ομερογλου στην Θράκη.

Ο Μουράτ Ομέρογλου και οι υπάλληλοί του επιβάλλουν την “διατεταγμένη δημοσιογραφία”, απαιτούν την “υποταγή της Θράκης”

Εμείς περιμένουμε την απάντηση από το γραφείο του κ. Ιλχάν Αχμέτ στο δημοσίευμα της GUNDEM , αλλά προς ενημέρωση των αναγνωστών μας: 1) παραθέτουμε την πλήρη μετάφραση του άρθρου και 2) διερευνούμε σειρά ερωτημάτων που θα διαλευκάνουν περαιτέρω α) τον διαφαινόμενο ρόλο του κ. Ιλχάν Αχμέτ β)τις εξελίξεις που κυοφορούνται στις διμερείς σχέσεις.

Το διπλωματικό ρεπορτάζ καλείται ν’απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • 1.Είχε ενημερωθεί η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων κι Εθιμοτυπίας της Βουλής για την επίσκεψη κ. Ιλχάν Αχμέτ στην Άγκυρα;
  • 2.Είχε εκδοθεί σχετική άδεια ή ο κ. Ιλχάν Αχμέτ πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη;
  • 3.Είχε ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών κι ο αρμόδιος Υπουργός; Η Διπλωματική Αρχή της Ελλάδας στην Άγκυρα;
  • 4.Είχε ενημερωθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. και η ιεραρχία του κόμματος;
  • 5. Στον βαθμό που ισχύουν τα 1 και 3 ενημέρωσε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ τις αρμόδιες Αρχές και τα όργανα του κόμματός του μετά την επιστροφή του για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του;
  • 6.Στον βαθμό που δεν ισχύουν τα παραπάνω ο κ. Ιλχάν Αχμέτ πραγματοποίησε επίσημες επαφές ως ιδιώτης; Έγινε δεκτός από την ηγεσία του CHP, τους τρεις αντιπροέδρους και τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του ΑΚΡ, ως ιδιώτης ή διακεκριμένος προσκεκλημένος;
  • 7. Σχετίζεται η επίσκεψή του κ. Ιλχάν Αχμέτ με την πολιτική της ΕΕ για τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμόσει μία υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας που οφείλει να συμμορφώνεται προς συγκεκριμένες αρχές και ν’απέχει από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια;
  • 8.Τελικά ήταν μία «ανεπίσημη /απρογραμμάτιστη/ απρόσκλητη» επίσκεψη. και οι πληροφορίες που λάβαμε από το γραφείο του Βουλευτή δεν ταιριάζουν με τους κανόνες πρωτοκόλλου που τηρείται στις επίσημες επισκέψεις που πραγματοποιούνται στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (TBMM);
  • 9.Η επίσκεψη του κ. Ιλχάν Αχμέτ στην Άγκυρα μπορεί να εξομοιωθεί με την συμμετοχή αιρετών και τις αυθαίρετες επισκέψεις αιρετών και παραγόντων της Μεινότητας που δεν ενημερώνουν ποτέ τις Επίσημες Αρχές της Χώρας;
  • 10.Μήπως προετοιμάζεται το έδαφος για μία νεα σειρά επαφών μεταξύ της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου ή κάποιος νέος κύκλος επαφών για ΜΟΕ στις οποίες ο κ. Ιλχάν Αχμέτ θα είναι μέλος ή βασικός διαμεσολαβητής;

Επιζήμιος για τις διμερείς σχέσεις ο Μουράτ Ομέρογλου – Τί φοβάται;

Μέχρι ν’απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα παρατίθεται η μετάφραση του άρθρου της Gundem

Η επίσκεψη του Ιλχάν Αχμέτ στην Άγκυρα και οι προσπάθειές του «να δημιουργήσει εντυπώσεις»

Όπως θα θυμάστε, τον περασμένο Ιούνιο, η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης δηλαδή το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της μειονότητάς μας, είχε αποφασίσει τη διαγραφή του βουλευτή του  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022                               («ΚΟΥΛΙΣ»(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ)…. ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ)

Όπως θα θυμάστε, τον περασμένο Ιούνιο, η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης δηλαδή το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της μειονότητάς μας, είχε αποφασίσει τη διαγραφή του βουλευτή του  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης πεπεισμένη πια ότι ο Ιλχάν Αχμέτ έχει χάσει κάθε συναισθηματικό δεσμό με τη μειονότητα και ότι η ταυτότητα, η ύπαρξη και το μέλλον μας δεν σημαίνουν τίποτα γι’ αυτόν, αποφάσισε ότι υπάρχει μια δυσαρμονία (ασυναρτησία) ανάμεσα στους σκοπούς αυτού του ατόμου με τους στόχους της Συμβουλευτικής Επιτροπής και ανακοίνωσε στο κοινό ότι χωρίζει τους δρόμους της με τον Ιλχάν Αχμέτ.

Τελευταία ήταν, οι ανακοινώσεις του όπως «Δεν είναι αποστολή των προξένων οι εσωτερικές υποθέσεις της μειονότητας», ότι «το θρησκευτικό στοιχείο στην περιοχή χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες», η ανάρτησή της συνάντησής του επίσης με τους διοικητικούς της διορισμένης βακουφικής επιτροπής και τελικά η διαγραφή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που την ακολούθησαν μετά οι  κατηγορίες του κατά του μειονοτικού Τύπου. Επίσης αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά.

 

 Ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος κρύβεται πίσω από εκφράσεις όπως «δημοκρατική κοινωνία», «εκδημοκρατισμός” και αποκαλεί τον εαυτό του « απόστολο /διαμεσολαβητή της δημοκρατίας», μετά τη διαγραφή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή, προσπαθεί συνέχεια να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Δεν διαφεύγουν πάντως την προσοχή μας οι προσπάθειες που κάνει για να βγαίνει στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια,  και οι προσπάθειές του για να δημιουργήσει την εντύπωση του «υπάρχω κι εγώ» στις εκδηλώσεις της μειονότητας .

Δηλαδή για να καταλάβετε, μικρά πολιτικά παιχνίδια… 

Σ’ αυτή τη σειρά επιχειρήσεων για τη δημιουργία εντυπώσεων (αντιλήψεων) προστέθηκε τώρα τελευταία και η επίσκεψη Άγκυρας. «Για να δείτε όλοι σας τι συναντήσεις έκανα στο Κοινοβούλιο στην Άγκυρα». Μετά την  «αποστολή δημοκρατίας» και τώρα στην «αποστολή ειρήνης».

Όλοι όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις στην Άγκυρα καταλαβαίνουν αμέσως ότι αυτή η επίσκεψη στην Άγκυρα ήταν μία «ανεπίσημη /απρογραμμάτιστη/ απρόσκλητη» επίσκεψη.  

Η ανάρτηση ατομικών, προσωπικών φωτογραφιών (μοναχικές πόζες) μέσα και έξω από τη Βουλή, δεν ταιριάζουν με τους κανόνες πρωτοκόλλου που τηρείται στις επίσημες επισκέψεις που πραγματοποιούνται στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (TBMM).

Ενώ ερωτηματικά προκαλεί η στάση των κύκλων που κατακρίνουν  και στοχοποιούν και ανακηρύσσουν «εχθρό της Ελλάδας», όλα τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους τοπικούς αντιπροσώπους της μειονότητας που επισκέπτονται το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή ή φωτογραφίζονται με τον Γενικό Πρόξενο,  διότι στην περίπτωση του Ιλχάν Αχμέτ, όχι μόνο δεν αντιδρούν στην επίσκεψη του στην Άγκυρα, αλλά τον επαινούν κιόλας γι’ αυτή του την επίσκεψη.

 

Ας έρθουμε σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί το μυαλό μας…

 

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (TBMM), ενάντια στο ενδεχόμενο της Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων που κρίθηκαν στρατιωτικά αναγκαίες, αποφάσισε να δώσει όλη την εξουσία στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας,. Η απόφαση αυτή της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας ερμηνεύτηκε ως «casus belli», δηλαδή αιτία πολέμου, γι’ αυτό και από το 1995 και μετά έχουν διακοπεί οι επίσημες επαφές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας με το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ενώ η κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που είναι, δε φαίνεται να είναι δυνατόν ο Ιλχάν Αχμέτ, ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να έχει επισκεφτεί την Άγκυρα, και ειδικά τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (TBMM), χωρίς να έχει πάρει την έγκριση του κόμματός του αλλά και της Βουλής των Ελλήνων της οποίας είναι μέλος.

Και φυσικά το ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το εξής: «Η χώρα μας, η Ελλάδα, μήπως δε βλέπει πλέον ως πρόβλημα το «casus belli»; Ή αυτό σημαίνει ότι οι επαφές μεταξύ της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου μπορούν να ξαναρχίσουν;

Κι αν είναι να αρχίσουν οι επίσημες ή οι ανεπίσημες επαφές μεταξύ των δύο κοινοβουλίων,  μάλλον αυτή που θα χαρεί περισσότερο απ’ όλους γι’ αυτή την εξέλιξη θα είναι η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

 

Αρθρογράφος