“Φωνή Λαού” για τις “Πρέσπες” με αποδέκτες εντός κι εκτός Ελλάδας

21 Ιανουαρίου 201923:37

To συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές ανακατατάξεις αναδείχθηκε σε κύριο θέμα σχολιασμού της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης και ιδιαίτερα τωνSocialMedia. Ταυτόχρονα τα επεισόδια που στιγμάτισαν το συλλαλητήριο καθώς και ο ρόλος της ακροδεξιάς αναδεικνύονται και αυτά μέσα από την ανάλυση περιεχομένου των αναφορών του διαδικτύου.

Το query«Συλλαλητήριο Σύνταγμα» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 24.860 αναφορές για την χρονική περίοδο 18– 20Ιανουαρίου 2019.Ο μεγαλύτερος αριθμός των αναφορών προέρχεται από το Twitter που καθορίζει και τις τάσεις του διαδικτυακήςκοινής γνώμης για το συγκεκριμένο query. Παράλληλα τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν μια πλειοψηφία θετικών συναισθημάτων, ακολουθούν τα ουδέτερα καθώς και ένας αριθμός αρνητικών συναισθημάτων.

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο εντοπίζεται σύμφωνα με τα MainTopicsτου PaloProστις ακόλουθες αναφορές:

  • Στον αριθμό των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρίας του κατά την επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

  • Στα επεισόδιαπου έγιναν και στη χρήση των μέτρων των αστυνομικών αρχών εναντίον διαδηλωτών.

 

  • Στην αντιπαράθεση της κυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία για το ρόλο της ακροδεξιάς στο συλλαλητήριο.

 

  • Στις πολιτικές ανακατατάξεις που προκαλεί η προς επικύρωση Συμφωνία των Πρεσπών.

 

  • Στηνπαρουσία στο συλλαλητήριο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

 

 

Συμπεράσματα

 

Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloProδείχνει ότι η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου αντέδρασε θετικά στο σκοπό του συλλαλητηρίου αλλά και ότι στέλνει τα δικά της μηνύματα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναλυτικότερα:

  • Το συλλαλητήριο ερμηνεύεται από χρήστες των SocialMedia ως μιααποτυχίαγια το συνόλο της πολιτικής ηγεσίας, τόσο για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και για Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ.

 

  • Ο πρωθυπουργός έλαβε σύμφωνα με χρήστες των SocialMediaένα ισχυρό μήνυμα ότι η πλειοψηφία των πολιτών αντιδράει στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ερμηνεύεται και ως πολιτικό κόστος.

 

  • Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου αναρωτήθηκαν πως μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στηρίζει το αντιπολιτευτική του ρητορική κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, να ζητάει εκλογέςαλλά να απέχει από το συλλαλητήριο. Παράλληλα,οι αναφορές γιαΜητσοτάκη και συλλαλητήριο παρουσιάζουν σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα χαμηλό αριθμό.

 

  • Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συλλαλητήριο επιδοκιμάστηκε από χρηστές του διαδικτύου, όπου και θεωρούν ότι αποτελεί τη σημαία της ΝΔ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το ποιοτικό αυτό δεδομένο έχει αναδειχθεί και σε προηγούμενες αναλύσεις μας μεqueryτο «Μακεδονικό».

 

  • Η ανάλυση περιεχομένου έδειξε ότι οι χρήστες των SocialMediaσήκωσαν το βάρος της ενημέρωσης του συλλαλητηρίου στο διαδίκτυο μεtweetsκαι αναρτήσεις τους.

 

  • Τα επεισόδια που στιγμάτισαν το συλλαλητήριο έδειξαν ότιχρήστες του διαδικτύουMediaθεωρούν ότι η ακροδεξιά επηρεάζει αρνητικά το σύνολο των πολιτών που διαδήλωσαν και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων και ενεργειών.

 

  • Το συλλαλητήριο πέρασε από τα SocialMedia σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου του PaloProαπό τρεις φάσεις: (α) της στοχευμένηςαρνητικής προπαγάνδας με σκοπό την απαξίωσή του (β) της επιδοκιμασίας από τους συμμετέχοντες και (γ) της θετικής προπαγάνδας,διθυραμβικών σχόλιων για την ανάδειξη του σε γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

 

  • Η ανάλυση περιεχομένου του PaloProέδειξε ότι ένα μεγάλος αριθμός χρηστών των SocialMediaυπερέβη τα εσκαμμένα σε σχόλια με αντικείμενο τον Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικά στελέχη.

 

  • αΗ αναΗ ανάλυση περιεχομένου του PaloProανέδειξε ακόμα και την έντονη παρουσία μιας μορφής ενός εθνικολαϊκισμού καιροσκοπισμού πουεκμεταλλεύθηκε το συλλαλητήριο για να προωθήσει την ιδεολογία του.

(την ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του Palopro συνυπογράφουν οι δημοσιογράφοι-διεθνολόγοι Νίκος Αρβανίτης, Γιώργος Πρωτόπαππας)

Αρθρογράφος