Ευρ. Στυλιανίδης: Ο Κ. Καραμανλής αποκατέστησε την εθνική αξιοπρέπεια της Ελλάδας

13 Απριλίου 202121:10
 

Τι απάντησαν στη δημοκρατία για τον Σημίτη και τις ευθύνες του στα εθνικά θέματα

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μέσω του νέου βιβλίου του για τα εθνικά μας θέματα και της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του Κώστα Καραμανλή για την εξωτερική πολιτική που άσκησε επί της διακυβέρνησής του.

Έντεκα «γαλάζιοι» βουλευτές με δηλώσεις τους στη «δημοκρατία» διαμηνύουν πως η Ιστορία δεν παραγράφεται, καταγγέλλουν τις ευθύνες του κ. Σημίτη και σχολιάζουν την ξεκάθαρη απάντηση που του έδωσε χθες ο κ. Καραμανλής με τη δημόσια τοποθέτησή του. Το ερώτημα το οποίο προσπαθούν να απαντήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνώσας παράταξης είναι για ποιο λόγο τώρα, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα -και όχι μόνο γι’ αυτά-, ο Κώστας Σημίτης αποφάσισε να «τινάξει στον αέρα» την εθνική ομοψυχία και την προσπάθεια για ενιαία εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι μοναδική εκκρεμότητα προς επίλυση με την Αγκυρα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Στην εφημερίδα μας τοποθετούνται οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Βλάχος, Στέφανος Γκίκας, Ανδρέας Κουτσούμπας, Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Βαγιωνάς και Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Αποκατέστησε την εθνική αξιοπρέπεια της Ελλάδας

«Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται και κυρίως δεν εξωραΐζεται εκ των υστέρων, προκειμένου να δικαιώσει τα λάθη των πρωταγωνιστών της.

Από τα Ιμια το 1996 και τη Μαδρίτη το 1997 μέχρι το Ελσίνκι το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη εγκλώβισε την Ελλάδα σε μια λάθος στρατηγική που αποδεχόταν “γκρίζες ζώνες” εντός της ελληνικής κυριαρχίας, αναγνώριζε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και άφηνε χώρο η Τουρκία να διαμορφώσει μονομερώς και αυθαίρετα την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών, χωρίς Συνυποσχετικό και φυσικά με ανοιχτή την απειλή πολέμου (Casus belli), εάν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η δέσμια εντολή που επιδίωξε να εδραιώσει η κυβέρνηση Σημίτη για να εγκλωβίσει την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, αγνοώντας τη διαχρονική και διακομματική ελληνική θέση περί μίας και μόνης διαφοράς, αυτής της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό το 2004 και ανέδειξε μια παλιά στρεβλή νοοτροπία κάποιων πολιτικών κύκλων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς σχέσεις της πατρίδας μας ως προσωπικές δημόσιες σχέσεις, θεωρώντας επιτυχία όχι την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά την εύνοια του διεθνούς παράγοντα σε προσωπικό ή μικροκομματικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή μετά το 2004 αποδεσμεύτηκε από το Ελσίνκι. Αποκατέστησε την εθνική αξιοπρέπεια της Ελλάδας και το δικαίωμά της να αποφασίζει τουλάχιστον για τα θέματα που την αφορούν. Εδραίωσε μια νέα στρατηγική που αντιμετώπιζε ως ευρωτουρκικά ζητήματα τις παλιές ελληνοτουρκικές διαφορές. Η Ελλάδα από κρινόμενος κατέστη κριτής της ενταξιακής πολιτικής της Τουρκίας, βασίζοντας την ετυμηγορία της στα προαπαιτούμενα της καλής γειτονίας και φυσικά του σεβασμού από τη γείτονα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αποτέλεσμα αυτής της περήφανης και ρεαλιστικής πολιτικής ήταν η αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας μας, η οποία εξελέγη παμψηφεί στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, και βέβαια η σημαντική βελτίωση και των ίδιων των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός γείτονας τον οποίο χρειάζεται ως γέφυρα προς τη Δύση. Η στρατηγική αυτή επιλογή επιβεβαιώθηκε το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά, όταν ως υπουργός Εξωτερικών ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε στα Ηνωμένα ΕΈθνη ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων.

Η εκ των υστέρων απόπειρα στρέβλωσης της πραγματικότητας δεν αγγίζει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διαχρονικά ταυτίστηκε με τις κορυφαίες εθνικές επιλογές. Η αποδεδειγμένη αντοχή που επιδεικνύει αυτή η παράταξη στον χρόνο οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την αξιακή προσέγγιση που τότε έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή: αποφάσισε χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έχοντας το βλέμμα στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές, λογοδοτώντας όχι μόνο στον λαό αλλά κυρίως στο έθνος».

Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν χρειαζόμαστε τις φωνές από το παρελθόν

«Η Ελλάδα πάνω από έναν χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου τουρκική προκλητικότητα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι φωνές από το παρελθόν, όπως αυτή του κ. Σημίτη, που αμφισβητούν την εθνική στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά. Γι’ αυτό και ο Κώστας Καραμανλής με τη χθεσινή του δήλωση εκφράζει με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό την πάγια εθνική θέση. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Και το μήνυμα είναι σαφές: Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Ολα τα υπόλοιπα δεν προσθέτουν, μόνο αφαιρούν. Και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αυτό που απαιτείται πάνω από όλα είναι ενότητα, ομοψυχία και καθαρές κουβέντες».

Νικήτας Κακλαμάνης: Εξέφρασε στο ακέραιο την πλειοψηφία του λαού

«O πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έδωσε τη δέουσα απάντηση σε όλους τους εκπροσώπους και νοσταλγούς του ενδοτισμού έναντι της απαράδεκτης τουρκικής προκλητικότητας εις βάρος της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα εξέφρασε στο ακέραιο τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και, φυσικά, την ολότητα της Νέας Δημοκρατίας. Και υπ´ αυτή την έννοια στη Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις πάγιες εθνικές θέσεις, που διατύπωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής».

Γιώργος Κουμουτσάκος: Με θράσος προκαλούν το κοινό αίσθημα

«Η επιλεκτική μνήμη του κ. Σημίτη κατασκευάζει συνομιλίες με Καραμανλή – Μολυβιάτη που ουδέποτε έγιναν. Ξεχνά όμως τραγικά γεγονότα που επί ημερών του έβλαψαν τη χώρα. Τα μοιραία Ιμια και το άγος της Μαδρίτης, όπου αναγνώρισε τουρκικά ζωτικά συμφέροντα «γκριζάροντας» το Αιγαίο. Ο Κώστας Καραμανλής προκλήθηκε με θράσος και ψέματα.

Απαντά σήμερα με ακλόνητα επιχειρήματα ενταφιάζοντας τον επί 20+1 χρόνια κατασκευαζόμενο μύθο της επιτυχίας του Ελσίνκι. Απαντά με τον πατριωτισμό και το ήθος που τον διακρίνουν. Κάποιοι με θράσος, ψέματα και κατασκευασμένους μύθους προκαλούν το κοινό αίσθημα και μια ολόκληρη παράταξη. Απαντάμε: Η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει συνέπεια και συνέχεια. Ειδικά στα εθνικά θέματα κάθε απόπειρα να διαρραγεί αυτή η ενότητα είναι άσκηση στη ματαιότητα».

Σάββας Αναστασιάδης: Επιζήμιες οι ευθύνες του, είναι καλό να σιωπά

«Είναι γνωστό ότι στο κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης το 1997, μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ, για πρώτη φορά γίνεται λόγος για νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Επίσης στα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι του 1999 γίνεται λόγος περί κάθε εκκρεμών συνοριακών και άλλων συναφών θεμάτων με την Τουρκία, κάτι που ανέτρεψε την πολιτική της προσφυγής στη Χάγη για μία και μόνη διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας, που συμφωνήθηκε το 1975 μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όπου το ζητούμενο είναι η ενότητα και όχι ο διχασμός, είναι πολύ λυπηρό για έναν πρώην πρωθυπουργό να προσπαθεί να απαλλαγεί από τις ευθύνες του επιρρίπτοντάς τες σε άλλους. Ο Σημίτης είναι πολύ μικρού πατριωτικού μεγέθους απέναντι σε αυτό του Κώστα Καραμανλή. Οι συμφωνίες του εκ των πραγμάτων αποδείχτηκαν επιζήμιες για τη χώρα, γι’ αυτό είναι καλό να σιωπά».

Γιώργος Βλάχος: Απαντά στην πρόκληση και στέλνει μήνυμα

«Με αφορμή την παρέμβαση του Κώστα Σημίτη και την κριτική που άσκησε στον διάδοχό του στην πρωθυπουργία για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, ο Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του θυμίζει τα γεγονότα και τις ευθύνες της διακυβέρνησης Σημίτη. Απαντά στην πρόκληση και στέλνει μήνυμα ότι δεν θα περάσει η διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων. Στο τέλος της δήλωσής του ξεκαθαρίζει: “Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο”. Μια δήλωση που μας εκφράζει και μας εμπνέει για το μέλλον».

Στέφανος Γκίκας: Ανέδειξε και πάλι τις παγίδες του Ελσίνκι

«Απαντώντας σε όσα ισχυρίστηκε ξανά ο κ. Σημίτης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέδειξε για άλλη μια φορά τις παγίδες του Ελσίνκι. Επανέλαβε την εθνική μας γραμμή, την οποία εφαρμόζει απολύτως και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική κυριαρχία. Η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ. Το Ελσίνκι και η Μαδρίτη ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και δεν έχει ουσία η συνεχής αναφορά σε αυτά».

Ανδρέας Κουτσούμπας: Αποκατέστησε την εθνική μας αξιοπρέπεια

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο παρελθόν ουδέποτε διαπραγματεύθηκε την εθνική κυριαρχία και ουδέποτε την έθεσε σε κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ.

Σε αντίθεση με την ακολουθούμενη στρατηγική Ελσίνκι της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, που εγκλώβισε την Ελλάδα αναγνωρίζοντας “γκρίζες ζώνες” και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο (και το περιεχόμενο του άρθρου του) και όπου ετίθεντο σε δικαστική αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα και η ελληνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζοντας τα δικαιώματά μας.

Αυτή τη στρατηγική αποδυνάμωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004 διαμορφώνοντας νέα στρατηγική υπέρ της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και μετατρέποντας το πρόβλημα σε ευρωτουρκικό, αποκαθιστώντας την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει μια σαφή, μη αμφισβητούμενη αναλυτική απάντηση αποκαθιστώντας την αλήθεια, γιατί η Ιστορία δεν παραγράφεται, και επιβεβαιώνει με την παρέμβαση και συνετή στάση του ότι ήταν και θα είναι πάντα υπερασπιστής των εθνικών συμφερόντων της χώρας και των επιλογών της παράταξης, η δε παράταξη της Ν.Δ., ταυτισμένη με τις κορυφαίες εθνικές επιλογές, θα αποφασίζει πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στόχο να παραδίδει τη χώρα στις επόμενες γενιές ισχυρή, ακέραια, ασφαλή και ευημερούσα».

Κώστας Γκιουλέκας: Η εθνική γραμμή είναι ξεκάθαρη

«Είναι γνωστά ο βίος και η πολιτεία όσων είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης αυτού του τόπου. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά με την Τουρκία, παρά μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκτασιν της ΑΟΖ. Οποιοι άλλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, με αντικείμενο τις μονομερείς διεκδικήσεις της, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι αποτελούν μια θλιβερή μειοψηφία, που δεν εκφράζει κανέναν σε τούτο τον τόπο και δεν έχει κανένα λαϊκό έρεισμα. Η εθνική γραμμή είναι ξεκάθαρη».

Γιώργος Βαγιωνάς: Προσυπογράφω με τα δύο χέρια τη δήλωση

«Προσυπογράφω με τα δύο χέρια τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή».

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η Ιστορία έχει αποτιμήσει το ειδικό βάρος του Καραμανλή

«Τα εθνικά θέματα απαιτούν σωστή ανάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, ενιαία εθνική στρατηγική και κυρίως συνέπεια και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των εθνικών θέσεων. Ο κάθε Ελληνας πρωθυπουργός διαχρονικά βρέθηκε μπροστά σε δύσκολα διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις, και έπραξε με βάση τη συνείδησή του και τη δική του αντίληψη για την ορθή υπεράσπιση των δικαίων του Ελληνισμού. Ανεξαρτήτως όμως των καλών προθέσεων, υπάρχουν και τα αποτελέσματα. Και ειδικά στα εθνικά θέματα η Ιστορία έχει μετρήσει και έχει αποτιμήσει το ειδικό βάρος και το σθένος των κ. Σημίτη και Καραμανλή και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Καλό θα ήταν ο κ. Σημίτης και οι υποστηρικτές του να αντιληφθούν ότι η μεγάλη πατριωτική κεντροδεξιά παράταξη που λέγεται Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι η παράταξη των μεγάλων ιστορικών επιλογών και πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Και να σέβονται όσους, κόντρα στο προσωπικό τους συμφέρον, αλλά απόλυτα συνεπείς προς το εθνικό τους καθήκον, δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία».

 

Αρθρογράφος