PsyOp Ερντογάν- Xαφτάρ για να επηρεασθεί η ατζέντα του Βερολίνου για τη Λιβύη

19 Ιανουαρίου 202009:37

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη έως ότου τις παραδοθούν τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο και μέχρι να αποκτήσει μια νόμιμη διοίκηση ο λιβυκός λαός, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τελετή στην Κωνσταντινούπολη ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε  έντονα την Ελλάδα γιατί υποδέχτηκε χθες τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ως προσπάθεια ελέγχου της δυναμικής στα media και να ετεροκαθορισμού της ατζέντας στη Διάσκεψης του Βερολίνου ερμηνεύεται το μπαράζ τουρκικών παρεμβάσεων την Παρασκευή και το Σάββατο, με δηλώσεις, διαρροές και πρωτοβουλίες, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση και ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί η υπαναχώρηση των παρεμβάσεων τρίτων στην εμφύλια διαμάχη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται  και το άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν στο Politico και οι δηλώσεις του αργότερα το Σάββατο για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης πτώσης της κυβέρνησης GNA, υπό τον Σάρατζ, στη Λιβύη, οι οποίες στόχο έχουν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του Χαφτάρ και επενδύουν στην εργαλειοποίηση της εγνωσμένης φοβίας της ΕΕ για το προσφυγικό.

“Στην περίπτωση που πέσει η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νεα προβλήματα και απειλές”,αναφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο άρθρο του στο Politico , παραμονή της Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερλίνο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί πως στην περίπτωση αυτή νέα κύματα μεταναστών θα κατακλύσουν την Ευρώπη και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να ορθοποδήσουν και πάλι.

Βέβαια, την ίδια στιγμή η πλευρά του στρατάρχη Χαfτάρ προωθεί επικοινωνιακή εκστρατεία μέσω από τα social media στην οποία καταδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στη διακίνηση τρομοκρατών από τη Συρία, μέσω της Λιβύης προς την Ευρώπη.

Η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλλει εκεχειρία που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση με οικουμενική κυβέρνηση στη βάση της κυβέρνησης Σάρατζ, με την οποίο έχει υπογράψει και μνημόνιο για καθορισμό των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Με τη συμφωνία που συνομολογήσαμε με τη Λιβύη στη Μεσόγειο δημιουργήσαμε μια εξίσωση που εξέπληξε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη έως ότου τις παραδοθούν τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο και μέχρι να αποκτήσει μια νόμιμη διοίκηση ο λιβυκός λαός με τον οποίο έχουμε αδελφικούς δεσμούς 500 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για να επιβάλλει και να νομιμοποιήσει την παρουσία της στο Βερολίνο η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μειονοτικό ζήτημα στη Λιβύη, την οποία προσδιορίζει στο ένα εκατομμύριο.

 

Τσαβούσογλου: Η πρόσκληση Χάφταρ στην Αθήνα «υπονομεύει» τις ειρηνευτικές προσπάθειες

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα έντονα την Ελλάδα γιατί υποδέχτηκε χθες τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για «σαμποτάζ» των ειρηνευτικών προσπαθειών.

«Η πρόσκληση του Χάφταρ στην Ελλάδα και η επισήμανση των εθνικών ανησυχιών της Ελλάδας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του οποίου η χώρα αναμένεται να συμμετάσχει την Κυριακή στη διάσκεψη του Βερολίνου, όπως και ο Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι κενές προσπάθειες είναι μάταιες», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, ο οποίος συνάντησε χθες τον στρατάρχη Χάφταρ.

(komotinipress, crisismonitor)

Αρθρογράφος