Επίδειξη ετοιμότητας από πάνοπλη διμοιρία Εθνοφυλάκων του ΤΕΘ Κομοτηνής (video)

12 Ιουνίου 201810:47

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύγχρονος εξοπλισμός, συνεχής εκπαίδευση, σύνδεση με την τοπική κοινωνία και αμυντικός σχεδιασμός προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, είναι οι βασικές αρχές του “δόγματος” των Ταγμάτων ΕΘνοφυλακής του Ν. Ροδόπης.

Οι άνδρες του ΤΕΘ Κομοτηνή εκπαιδεύονται διαρκώς ενώ παράλληλα στελεχώνουν και φυλάκια ενισχύοντας το προσωπικό μονάδων του Στρατού Ξηράς στην ευρύτερη περιοχή της ευαίσθητης ακριτικής Ροδόπης.

Η επιτυχής εκτέλεση σεναρίων εκπαίδευσης αποτέλεσε προσέλκυσε και τον φακό της εκπομπής “Με Αρετή και Τόλμη” ο οποίος και προσπάθησε διακριτικά να καταγράψει την δραστηριότητα των Εθνοφυλάκων σε ακριτικό φυλάκιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα η οποία είχε ως αντικείμενο την επιτήρηση ευαίσθητου τομέα της ζώνης ευθύνης τους.

Η Εθνοφυλακή αποτελεί Οργανική Ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς.

Αποστολή της είναι η συμβολή στην άμυνα της χώρας, η ενίσχυση και η υποβοήθηση των ενόπλων δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως. Από τον καιρό της ειρήνης συμβάλει στην οργάνωση παθητικής άμυνας και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμοί κλπ).

Η σύσταση, αποστολή και λειτουργία της καθορίζονται από τον Ν.1295/1982 «Περί Εθνοφυλακής». Είναι δηλαδή επίσημος θεσμός του κράτους και όχι παραστρατιωτική οργάνωση – ούτε συσχετίζεται με άλλες οργανώσεις /πολιτικά κόμματα ενώ σε περίπτωση που μέλη της τελέσουν αξιόποινες πράξεις διαγράφονται από την δύναμη της.

Οι Εθνοφύλακες θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνον κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία (π.χ. συμμετοχή σε εκπαίδευση, φύλαξη Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων κλπ) και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αποστολή – υπηρεσία – εκπαίδευση τους.

Ιστορικά, κατά την αρχαιότητα ανάλογο σώμα εθνοφυλακής ήταν οι Πολίτες- Οπλίτες των Πόλεων – Κρατών και οι Ακρίτες κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Ο βασικός εξοπλισμός τους χορηγείται από τον Ε.Σ. αλλά όπως συνέβαινε πάντοτε (από αρχαιότητα, μεσαίωνα αλλά και μέχρι τις μέρες μας) είναι δυνατό, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, να βελτιώνουν τον εξοπλισμό τους με δικό τους κόστος.

Αρθρογράφος