Εμβόλιο, Μάσκα, Τεστ και Παραλία……

3 Μαΐου 202111:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, προσφέροντας μόνο αυτά το διαβατήριο της υγείας και μιας καθημερινότητας χωρίς εμπόδια. Ήδη, περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση. Και καθώς λειτουργούν, πια, πάνω από 1.000 σύγχρονα κέντρα και άνοιξαν οι γραμμές για όλες σχεδόν τις ηλικίες, στα τέλη Μαΐου μπορούμε να φτάσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμένους Έλληνες. Το πρώτο τείχος ανοσίας, λοιπόν, είναι κοντά. Με τους νέους να μας δείχνουν το δρόμο της υπευθυνότητας.”  Κυρ. Μητσοτάκης, 01/5/2021

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θα είχαμε 2.000.000 πλήρως εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου και με αυτούς τους ρυθμούς θα είχε επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό ανοσία του πληθυσμού το καλοκαίρι. Φτάσαμε όμως Μάιο και μέχρι στιγμής μόνο το 8% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, περίπου 900.000 άνθρωποι, ενώ περίπου 2.100.000 έχουν εμβολιαστεί με μία δόση.

Πώς αυτοί οι αριθμοί θα φτάσουν τους 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαΐου που λέει η κυβέρνηση;

Να υπενθυμίσουμε και πρόσφατες αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες μία πρώτη στάση για τείχος ανοσίας αναμενόταν στα τέλη Μαΐου, όταν υπολογιζόταν  ότι θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού το 30% του πληθυσμού και θα έχει χτιστεί αυτό που ονομάζουμε «τείχος ανοσίας» για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Υπολογίζοντας έναν σταθερό ρυθμό εμβολιασμού, η ανοσία αγέλης θαμπορούσε να επιτευχθεί τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε θα έχει ανοσία το 70% των πολιτών.

Ανοσία της τάξεως του 50% μέσα στον Ιούνιο θα έχει αποκτήσει ο πληθυσμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού και ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα, ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι». Και προσέθεσε πως «αν πάμε βέβαια στο 60%-70%, δεν θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό, πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν, αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Τότε μόνον όπως τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι «αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά και ενδεχομένως – εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους – από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν». 

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για νέα εκτεταμένη διασπορά παραμένει υψηλός, καθώς δεν θα έχει επιτευχθεί ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού η κατάλληλη ανοσία του πληθυσμού. .

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, τονίζοντας ότι εάν ο κόσμος αρχίσει να χαλαρώνει πρόωρα, τότε η διαδικασία εμβολιασμού ενδέχεται να αποτύχει.

«Η διαδικασία του εμβολιασμού θα αποτύχει αν χαλαρώσουμε πρόωρα. Αν χαλαρώσουμε στις γιορτές, τα κρούσματα θα αυξηθούν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι αρχές Ιούνη. Αν προχωρήσουμε κανονικά, τον Ιούνιο θα έχουμε 40-50% ανοσία στην κοινότητα. Αρκεί ως τότε να τηρούμε μέτρα. Βγαίνοντας από το καλοκαίρι, θα έχουμε 60% ανοσία στην κοινότητα. Αρκεί ως τότε να προσέχουμε. Έτσι μόνο θα έχουμε διαφορετικό φθινόπωρο και θα δούμε εικόνες όπως αυτή του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open.

Την εκτίμηση ότι θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας από τα μέσα Σεπτεμβρίου εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

«Θεωρώ ότι προς τα μέσα Σεπτέμβρη θα είναι η ημερομηνία που θα πετάξουμε τις μάσκες. Είναι αυτό που λέμε “πετάω τις μάσκες” και αισθανόμαστε ελεύθεροι. Το “πετάμε τις μάσκες” είναι το βασικό γιατί μπορεί να μας έχει γίνει συνήθεια μέχρι τώρα αλλά οι μάσκες μπορεί να πεταχτούν περίπου όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για τη θερινή περίοδο, η κα. Παγώνη είπε πως πιστεύει ότι «το καλοκαίρι θα είναι τελείως διαφορετικό. Θα κάνουμε διακοπές, χωρίς βέβαια να πούμε ότι θα βγάζουμε τη μάσκα όλοι και ότι θα κυκλοφορούμε χωρίς προσοχή στις αποστάσεις».

Εξήγησε πως «όταν είπαμε ότι θα συζητηθεί και το θέμα όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να είναι χωρίς μάσκα, δεν εννοούμε παντού. Εννοούμε, θα το συζητήσουμε, για χώρους εξωτερικούς και όχι π.χ. όταν βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο, όταν βρίσκονται σε ένα σούπερ μάρκετ. Εκεί, τις μάσκες και εμβολιασμένος να είσαι δεν μπορείς να τις πετάξεις γιατί έχουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και ιδιαίτερα στην Αττική». Υπογράμμισε ότι γι’ αυτό, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι πρώτο όπλο μας για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα λάβει τις ποσότητες των εμβολίων και στο τέλος Ιουνίου θα υπάρχει σχετική ανοσία.

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στα συμπτώματα των εμβολίων, μετά τον εμβολιασμό.

Για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ανέφερε ότι 85 – 90% των εμβολιασθέντων δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα και πρόσθεσε: «Κάποιοι αισθάνθηκαν έναν πονοκέφαλο τις πρώτες μέρες, περίπου δύο 24ωρα και ίσως κάποια δέκατα, γύρω στο 37,4 με 37,5».

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Παγώνη είπε πως «έκανε και πυρετούς γύρω στο 38 – 38,5 για μία, το πολύ δύο μέρες, δηλαδή δύο 24ωρα. Μετά οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από ελαχιστότατες περιπτώσεις που έφτασε (ο πυρετός) και τρεις μέρες, δεν είχαν κανένα άλλο σύμπτωμα εκτός από τις μυαλγίες και τον πυρετό των 38,5» βαθμών.

Διευκρίνισε ότι τα συμπτώματα από τα εμβόλια δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά οργανισμού.

Για το θέμα του πόνου από τα εμβόλια, «τοπικά, εκεί που έχει γίνει το εμβόλιο» ανέφερε πως μπορεί να κρατήσει και μία εβδομάδα, έως 10 μέρες, όμως είναι – όπως είπε – φυσιολογικό σύμπτωμα.

Η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Μίνα Γκάγκα παράλληλα τόνισε «Μπορεί να πετάξουμε τις μάσκες μέσα στο ‘21 αλλα όχι μέσα στο καλοκαίρι» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα βγαίνουμε μεν έξω αλλά πολύ προσεκτικά ακόμα»

Η επιδημιολογική εικόνα της Χώρας είναι συγκεκριμένη και αντικειμενικά μετρήσιμη σε καθημερινή βάση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις όπως αυτή του καθ. κ. Γιώργου Ατσαλάκη,  το ποσοστό αύξησης των θανάτων στο τελευταίο πεντάμηνο ανήλθε στο 500,30%.

 

Η μεγάλη αυτή αύξηση μας δείχνει τη φονικότητα της πανδημίας στην Ελλάδα τους τελευταίους πέντε μήνες. Επίσης δείχνει την ανάγκη για την αυστηρή τήρηση των μέτρων και αναδεικνύει την αναγκαιότητα να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε όλοι.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ροδόπη διάβασε

Στην 70ή “εμβολιαστική θέση” κατατάσσεται η Ροδόπη…. – Θα μας σώσει το ΚΙΕΦ/DEB!

 

Αρθρογράφος