Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

15 Δεκεμβρίου 202117:42

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» πραγματοποίησετην Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου Ενημερωτική Ημερίδαστην Κομοτηνή,με αφορμή την υλοποίηση του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Η δωρεάν δράση είναι μία από τα 14 προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιεί ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε 21 περιοχές και 7 Περιφέρειες της Ελλάδας. Υλοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα της Λήμνου και της Ροδόπηςκαι έχει ως βασικό στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τους νέους κτηνοτρόφους σχετικά με τις νέες απαιτήσεις για περισσότερο φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση, τις βελτιώσεις στις σταβλικές εγκαταστάσεις και την ορθολογική διατροφή, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμασχεδιάζεται και υλοποιείται από το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ),σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), τη Βιομηχανία Ζωοτροφών ΕΛΒΙΖ Α.Ε. και την εταιρεία Ευρωφάρμ Α.Ε., υπό την επιστημονική καθοδήγηση έμπειρων διδασκόντων, καθηγητών και επιστημόνων του κλάδου της φυτικής και ζωικής παραγωγής, επικεφαλής των οποίων είναι ο επίκουρος καθηγητής κ. Ηλίας Γιάννενας.

Απευθύνεται σε 30 παραγωγούς οι οποίοι, μέσα από 100 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, θα έρθουν σε επαφή με εφαρμοσμένες καινοτόμες μεθόδους για τη βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών ζωικών προϊόντων, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα κατάρτισης θα προετοιμάσει κατάλληλα τους συμμετέχοντες, ώστε να αποκτήσουν τα εργαλείαγια την καλύτερη οργάνωση της επιχείρησής τους και να υποστηρίξουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Στην Ημερίδα παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας για την περιοχή της Ροδόπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ενημέρωση και η κατάρτιση των κτηνοτρόφων είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη μιας βιώσιμης περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά εκτροφής που τροφοδοτεί την αγορά με ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Ξεκινώντας από τη βάση του κλάδου, δηλαδή τους παραγωγούς, το πρόγραμμα «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», συμβάλλει στην περαιτέρω εξέλιξη της κτηνοτροφίας, παρέχοντας σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας».

Κατά την τοποθέτησή της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κυρία Έφη Λαζαρίδου, δήλωσε ότι: «Το πρόγραμμα «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», που υλοποιείται χάρη στην ιδρυτική δωρεά του ΙδρύματοςΣταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς τον οργανισμό «Νέα Γεωργία ΝέαΓενιά», ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη των κτηνοτρόφων της Ροδόπης για σύγχρονη γνώση σε θέματα βιωσιμότητας. Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπου η κτηνοτροφία αποτελεί κύρια αγροτική δραστηριότητα, η συγκεκριμένη δράση ενισχύει τον κλάδο στη βάση του, δίνοντας καινοτόμα και φιλοπεριβαλλοντικά εργαλεία σε 30 νέους και δραστήριους κτηνοτρόφους.»

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Καθηγητής, κ. Νίκος Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι: «Ο κλάδος της αγροδιατροφής αποτελεί πηγή πλούτου για την ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε δραστηριότητα συνδράμει στην ενίσχυση των γνώσεων όσων εμπλέκονται στον τομέα αυτό πρέπει να ενισχυθεί από την Πολιτεία και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Υπό την έννοια αυτή,το πρόγραμμα «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» ενισχύει το σκόπό αυτό και τέτοιου είδους δράσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται σε διάφορα σημεία της χώρας.»

Toπρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αρθρογράφος