parkinson-exetash

Διάγνωση για Πάρκινσον με ένα… τηλεφώνημα

10 Αυγούστου 201218:00

parkinson-exetashΜε ένα τηλεφώνημα που διαρκεί τρία λεπτά και το κατάλληλο λογισμικό από το Medialab (MIT) πολλοί ασθενείς που έχουν αμφιβολία για το αν πάσχουν από τη νόσο του Parkinson , θα μπορούν να πάρουν μια σχετική επιβεβαίωση η διάψευση .  


Το σχετικό λογισμικό που αξιοποιεί έξυπνους αλγόριθμους ανάλυσης φωνής , δοκιμάζεται ήδη απο το MIT σε παγκόσμιο επίπεδο . Η πιθανή διάγνωση γίνεται με επεξεργασία δεδομένων φωνής μέσα από την οποία , αναγνωρίζονται στοιχεία που δείχνουν ότι το άτομο μπορεί να πάσχει από τη νόσο .Η νόσος ανήκει στις εκφυλιστικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα κινητικά της συμπτώματα οφείλονται στην νέκρωση των κυττάρων που παράγουν dopamine ( μέλαινα ουσία ) , χωρίς να είναι γνωστή η αιτία που αυτό συμβαίνει.

Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν , μιας και δεν υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση , αλλά μόνο αγωγή φαρμακευτική η οποία όμως μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα της νόσου αρκετά αποτελεσματικά .

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ο μυϊκός τρόμος -ειδικά του χεριού σε ηρεμία- αλλά και στα πόδια , η βραδυκινησία (μερικές φορές σαν να κολλάει το πόδι στο έδαφος) , η αστάθεια , η απώλεια των αυτοματοποιημένων κινήσεων , η διαταραχή της ομιλίας (μονότονη φωνή ,δυσκολία να μιλήσει κλπ) , διαταραχή στο γράψιμο , η δυσκαμψία των μυών,η διαταραχή στην ισορροπία με συνέπεια πτώσεις .

Τα διαθέσιμα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της στη βάδιση και το μυικό τρόμο , η dopamine όμως δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο για να αυξηθεί η συγκέντρωση της εκεί.

Ετσι χρησιμοποιούμε την levodopa , μια ουσία που μπορεί να περάσει αυτό το φραγμό και να μετατραπεί σε dopamine . Συνήθως τη συνδυάζουμε με μια άλλη ουσία την carbidopa η benzerazide , που εμποδίζει την πρόωρη μετατροπή της σε dopamine έξω απο τον εγκέφαλο και εμποδίζει έτσι και τη ναυτία . Μετά απο χρόνια με την πρόοδο της νόσου η απόδοση του φαρμάκου δεν είναι το ίδιο σταθερή ενω παρουσιάζονται και παρενέργειες .

Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που δρούν χωρίς μετατροπή σε dopamine, αλλά που μιμούνται τη δράση της στον εγκέφαλο (dopamineagonists) με παρόμοιες παρενέργειες και επίσης οι MAOB & COMPT αναστολεις ,.

Εφαρμόζεται ακόμα η διέγερση του εγκεφάλου μέσω εμφύτευσης ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένη περιοχή .Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με μια ηλεκτρική πηγή εμφυτευμένη στο στήθος η οποία στέλνει ώσεις που βοηθούν στην βελτίωση πολλών συμπτωμάτων. (κίνδυνοι: λοιμώξεις , εγκεφαλικό ).Συνήθως εφαρμόζεται σε προχωρημένη νόσο με μη αποδεκτή ( ασταθή ) ανταπόκριση στα φάρμακα .

Πολύ πριν γίνουν ορατά τα συμπτώματα για τα οποία μιλήσαμε παρατηρούνται σαφείς ενδείξεις στην ομιλία αλλά και την αναπνοή των ασθενών .Και αυτές αναγνωρίζει ακριβώς το σύστημα που προαναφέραμε.

Για να επανέλθουμε : η είδηση του MIT είναι σημαντική γιατί μέχρι σήμερα ,δεν υπάρχει κάποιο τεστ ειδικό για τη διάγνωση .Αξιοποιούμε το ιατρικό ιστορικό , τα συμπτώματα , και την νευρολογική εξέταση . Επειδή υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτωματολογία κάνουμε εξετάσεις αποκλεισμού αυτών των παθήσεων . Χρησιμοποιούμε ακόμα σαν διαγνωστικό κριτήριο την φαρμακευτική χορήγηση σε ικανή δόση και αν ανταποκριθεί ο ασθενής σε σημαντικό βαθμό τότε επιβεβαιώνεται η διάγνωση .

Έτσι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική μπορεί να είναι η βοήθεια της νέας μεθόδου διάγνωσης .Στο www.parkinsonsvoice.org υπάρχουν τα τηλέφωνα από διάφορες χώρες για να καλέσει κάποιος και να δώσει δείγμα φωνής .

Σωτήρης Αδαμίδης MDPhD

Σοφία Αδαμίδη MD 

email: adamidis@yahoo.com

www.adamidisnet.gr

Πηγή : iatropedia.com

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr