Bρέφος 22 ημερών νοσηλεύεται με υψηλό πυρετό στο Ρίο

23 Φεβρουαρίου 202118:42

Ένα βρέφος μόλις 22 ημερών διαγνώστηκε με κορονοϊό και μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Το παιδί έχει υψηλό πυρετό ωστόσο οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του.

Το βρέφος είχε εισαχθεί αρχικά το απόγευμα της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, όπου και υπεβλήθη στο διαγνωστικό τεστ, που το έβγαλε θετικό στον ιό.

Η είδηση αυτή προκύπτει μόλις μια μέρα μετά την γνωστοποίηση πως ένα βρέφος 20 ημερών βρίσκεται διασωληνωμένο με κορονοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Μάλιστα το συγκεκριμένο βρέφος είναι το νεαρότερο σε ηλικία παιδί που έχει διασωληνωθεί στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού.

Στις αρχές της εβδομάδας, το νοσοκομείο του Ρίου κατέγραφε 42 νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, ενώ «έδινε» στο σύστημα 200 κλίνες στην περίπτωση κατά την οποία θα χρειάζονταν επιπλέον κλίνες, ενώ ο «Αγιος Ανδρέας» 48 νοσηλείες και περίπου 600 άτομα να παρακολουθούνται στα σπίτια τους, είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από ιδιώτες γιατρούς.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος χρειάσθηκε να επισκεφθεί δύο φορές την Πάτρα μέσα σε δύο εβδομάδες προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η πανδημία στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας δεν θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Με 70 ενεργά κρούσματα την ημέρα και 90 νοσηλευομένους στις κλινικές COVID-19 και στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων της πόλης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ήταν βέβαιη ότι η κατάσταση δεν θα ξέφευγε από κάθε έλεγχο.

Οι ιδιώτες γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν συντονισθεί καλύτερα με τις δομές του ΕΣΥ. Μάλιστα, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, παράλληλα με την επιβολή του τοπικού lockdown, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας και οι επικεφαλής γιατροί των κλινικών COVID-19 των δύο νοσοκομείων της πόλης κάθισαν σε ένα ψηφιακό τραπέζι προκειμένου να βρουν τρόπους καλύτερης συνεργασίας.

Ενα άλλο φαινόμενο αυτού του κύματος είναι τα παιδιά. Πέντε παιδιά και έφηβοι νοσηλεύθηκαν στο Ρίο. Φαίνεται ότι είχαν περάσει την COVID-19 χωρίς συμπτώματα, αλλά δημιούργησαν ένα φλεγμονώδες σύνδρομο στη συνέχεια, που είχε στην περίπτωση ενός 15χρονου ως αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barré με παράλυση στα πόδια, σε μία περίπτωση μυοκαρδίτιδα και σε μια άλλη διάταση των στεφανιαίων. Και τα τρία παιδιά είναι καλά και βρίσκονται στα σπίτια τους, αλλά οι περιπτώσεις τους προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου που δεν είχε αντιμετωπίσει στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα αντίστοιχα φαινόμενα.

Αρθρογράφος