Μπορεί η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας να ανακαλέσει την απόφασή της για κλείσιμο των υποκαταστημάτων της;

3 Φεβρουαρίου 201910:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Η ΡΟΔΟΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΟΡΘΙΑ” επισημαίνουμε διαρκώς από αυτό εδώ το βήμα τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι “απαιτείται ΑΜΕΣΑ σχεδιασμός οικονομικής, κοινωνικής κι Εθνικής θωράκισης με διαρκή αναπροσαρμογή των ενδιάμεσων στόχων”.

Αφορμή για την ανάκληση αυτής της προτροπής αποτελεί ένας ακόμη “αγώνας”, αυτή τη φορά από τις Σάπες με αφορμή το προαναγγελθέν κλείσιμο του εκεί υποκαταστήματος της ΕΤΕ.

Το ζήτημα με τα λουκέτα καταστημάτων αποκτά σοβαρές διαστάσεις πλέον καθώς κωμοπόλεις, νησιά και ακριτικές περιοχές ξεμένουν από τραπεζικά υποκαταστήματα και όλες τις υπηρεσίες που επί δεκαετίες προσέφεραν.

Δικαιολογημένα και ορθότατα, ο τοπικός κόσμος αντιδρά κι ανησυχεί και με την γνωστή καθυστέρηση έχει προγραμματισθεί σειρά επαφών και συναντήσεων με στελέχη τοπικών φορέων και μελών της κεντρικής διοίκησης της ΕΤΕ ενώ είχαμε προσφάτως και την κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος και είχε τονίσει ότι ” Στην συνείδηση των πολιτών η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την δυνατότητα παρέμβασης του κράτους προς ικανοποίηση της κοινωνικής αλλά και αναπτυξιακής αποστολής της σε ευαίσθητες, απομακρυσμένες μα και άκρως κομβικές περιοχές για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, όπως είναι η Θράκη και η Ροδόπη ειδικότερα“..

Από όλες αυτές τις σπασμωδικές κι αποσπασματικές κινήσεις καθώς και την στιγμιαία προβολή και δημοσιότητα απουσιάζει κατ’αρχάς η ορθή εξέταση του υφισταμένου πλαισίου!

Για άλλη μια φορά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή καθώς καλούνται να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες για να αποφύγουν μια νέα -καταστροφική- ανακεφαλαιοποίηση, με τους ιδιώτες μετόχους τους να μην έχουν την παραμικρή διάθεση να συνεισφέρουν φρέσκα κεφάλαια. Ηδη οι ξένοι επενδυτές που μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, ποντάροντας σε σύντομη έξοδο από την κρίση, μετρούν τεράστιες ζημίες στις επενδύσεις τους.

Οι μέτοχοι αυτοί λόγω των μεγάλων απωλειών αρνούνται να βάλουν φρέσκα χρήματα στις τράπεζες και απαιτούν από τις διοικήσεις άμεσες λύσεις με πλειστηριασμούς και γενικότερα ρευστοποιήσεις κόκκινων δανείων, αδιαφορώντας για τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκύψουν. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν και το τελευταίο ευρώ.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από το οικονομικό ρεπορτάζ, συνολικά στο δίκτυο των Ελληνικών τραπεζών θα κλείσουν περισσότερα από 800 καταστήματα και χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι –τουλάχιστον 7.000- θα δουν την έξοδο.

Προ κρίσης, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ήταν 64.152 σε 3.888 καταστήματα.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο, το δίκτυο της κάθε συστημικής τράπεζας θα αριθμεί στα 250 με 300 καταστήματα. Στο τέλος του 2017 –σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.972 καταστημάτων. Περισσότερα λοιπόν από 800 καταστήματα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Εθνικής όπως προκύπτει από τον απολογισμό πεπραγμένων της 31/12/2017 και 31/08/2018 γίνεται σαφής μνεία ότι θα μειωθούν τα Καταστήματα της στο τέλος του 2018 από 540 σε 480 με συνέπεια να αποχωρήσουν 500 εργαζόμενοι.

Θα πρέπει ενδεικτικά να πληροφορηθούν οι συνδημότες μας, ότι μόνον στη Θεσσααλία παρελθόν θα αποτελέσουν 13 καταστήματα της Εθνικής τράπεζας σε θεσσαλικές πόλεις και κωμοπόλεις, ενώ πρόβλημα ανάλογο αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν με κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Εθνικής, η Μεθώνη, οι Σοφάδες Καρδίτσας, η Κάνηθος και η Ερέτρια στην Εύβοια, η Κρεμαστή στη Ρόδο, το Βελεστίνο, η Αγιά, το Θεσπρωτικό, ο Αστακός, η Γορτυνία,το Τσοτύλι του Δήμου Βοΐου, το Κόρθι της Άνδρου, η Παλαιόχωρα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου στην Κρήτη που εξυπηρετεί και την ακριτική Γαύδο, η ακριτική Σαμοθράκη κοκ .  

Σε όλες τις περιπτώσεις όπως και στη δική μας υπήρξαν κινητοποιήσεις των φορέων και εντονότατες διαμαρτυρίες χωρίς αποτέλεσμα , αφού είναι δεσμεύσεις απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Το Komotinipress επικοινώνησε εκ νέου με στελέχη της ΕΤΕ στην Αθήνα με μόναδικό ερώτημα για το αν είναι δυνατόν να ανακληθεί η ειλημμένη απόφαση για το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων της τράπεζας ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές.

Η απάντηση που λάβαμε ήταν η αναμενόμενη:“η απόφαση για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της τράπεζας είναι ειλημμένη και δεν επρόκειτο να αλλάξει… Γνωρίζουμε τα επιχειρήματα που υποβάλλουν οι εκπρόσωποι Δήμων και προβάλλουν ανάλογα επιχειρήματα… Στην υφιστάμενη κατάσταση η διοίκηση της τράπεζας θα μεριμνήσει ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται από ΑΤΜ και ειδικά μηχανήματα που θα τοποθετηθούν σε καταστήματα της περιοχής”

Στην ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση φορέίς και κάτοικοι του Δήμου Μαρωνείας Σαπών θα αντιταχθούν προτάσσοντας σειρά επιχειρημάτων και ψηφισμάτων!

 

Επίσης ακολουθεί το κείμενο του ομόφωνου ψηφίσματος που εξέδωσε το ΔΣ Μαρωνείας-Σαπών:
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών με αφορμή την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες συνεδρίασε ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα

ΟΜΟΦΩΝΑ

1.Διαφωνεί κάθετα και κατηγορηματικά με την απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας ενός ιστορικού τραπεζικού καταστήματος του Δήμου ,του υποκαταστήματος της Τράπεζας στις Σάπες όπως έκανε πριν από χρόνια με το υποκατάστημά της στην Ξυλαγανή.

Το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί περίπου 40.000 κατοίκους των Δήμων Μαρώνειας Σαπών ,Αρριανών ( ολόκληρου του ορεινού όγκου της Ροδόπης ) καθώς και οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης .Πρόκειται για Δήμους με υψηλά ποσοστά φτώχιας ,ανεργίας και κοινωνικο οικονομικής περιθωριοποίησης .

2.Καταγγέλει την συνεχή υποβάθμιση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών και την αποψίλωσή του από κρίσιμες υπηρεσίες και οργανισμούς όπως η Δ.Ο.Υ ,το ΙΚΑ ,ο ΟΤΕ, το Αγρονομείο και το Ειρηνοδικείο.

3.Ζητά από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή αλλά να ενισχύσει την λειτουργία του υποκαταστήματος Σαπών τοποθετώντας παράλληλα μηχάνημα ΑΤΜ στην Ξυλαγανή .

4.Απαιτεί από την Κυβέρνηση την στήριξη του Δήμου Μαρώνειας Σαπών στην βάση των προτάσεων των τοπικών φορέων με στόχο την κοινωνικο οικονομική του ανάκαμψη ,την δημοσιονομική του τόνωση και την δημογραφική του ανάσχεση πριν είναι πλέον πολύ αργά

5.Προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με το σύνολο των τοπικών φορέων εφόσον τα αιτήματά του δεν εισακουστούν.

6.Το παρόν να σταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης , στη Διοίκηση της ΕΤΕ, στους βουλευτές του Νομού ,την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείαις Κομοτηνής ,Περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και στα τοπικά ΜΜΕ.

 

Αρθρογράφος