Μπαλτατζή Χουσεΐν: Ο “κλώνος Σαδήκ” της Γενιάς Χ του μειονοτικού παραϊερατείου

24 Ιανουαρίου 202208:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτ. Θράκης ιδρύθηκε το 1982 έχει έδρα την Κομοτηνή και στην Ξάνθη λειτουργεί παράρτημα με 1.200 μέλη εκ των οποίων φαίνεται ότι στον ενεργό πυρήνα του ανήκουν όχι περισσότερα από 200 μέλη.

Στον σύλλογο εγγράφονται όσοι είναι απόφοιτοι ανώτερων και ανώτατων σχολών είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού. Το εύρος των δράσεών του εκτείνονται από τον πολιτισμό και τα θέματα επιμόρφωσης μέχρι τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της μειονότητας και σ’ αυτό το πλαίσιο τα μέλη συμμετέχουν σε αιμοδοσία του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης, όπως επίσης και παρέχουν βοήθεια στο Γηροκομείο Ξάνθης ενώ ο σύλλογος στην Κομοτηνή δώρισε ένα ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων με την πάροδο του χρόνου οργανώθηκε σε τμήματα και παραρτήματα με διάφορες θεματικές, όπως το τμήμα γυναικών, το τμήμα νεολαίας, το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.ά. ενώ προχωρά και στην σύμπηξη φοιτητικών ενώσεων για μέλη της μειονότητας που φοιτούν εκτός Θράκης. Η δράση του είναι γνωστή και στο εξωτερικό καθώς συμμετέχει με εκπροσώπους σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και συνέδρια.

Στο καταστατικό διαβάζουμε ότι ανάμεσα στους σκοπούς του είναι η προάσπιση και καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ανθρωπιστικών αξιών, της φιλίας μεταξύ των λαών εν γένει και ειδικότερα μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού λαού.

Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων είναι ο καταγόμενος απο την ορεινή Ξάνθη γιατρός-παθολόγος κ. Μπαλτατζή Χουσεΐν

Ο κ. Μπαλτατζή Χουσεΐν ανήκει στην Generation X της μειονότητας, (γεν. 2/5/1979, απόφοιτος ΑΠΘ, γιατρός-παθολόγος) έχει συσσωματωθεί στους μηχανισμούς του τουρκόφρονου ΚΙΕΦ και των άλλων παρασυστημάτων του τουρκικού παρακράτους που δρα υπό το κάλυμμα του μειονοτικού παραϊερατείου και δια της επαγγελματικής του ιδιότητας απόκτησε δημοφιλία και αποδοχή.

 

Στην προσφυγική κρίση του 2015 συμμετείχε στις οργανώσεις περίθαλψης και μέριμνας στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης. Παρακολουθώντας τότε τις εξελίξεις στην Ειδομένη, θυμόμαστε τον κ. Χουσείν Μπαλτατζή με γιατρούς από το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, αλλά και από το νοσοκομείο Αγ. Παύλος της Θεσσαλονίκης, να παρέχουν κάθε Κυριακή υγειονομικές υπηρεσίες μαζί με τους -τότε- Αλληλέγγυους.

Εκτιμάται ότι από τότε έγινε γνωστός σε ξένες οργανώσεις και διπλωματικές αποστολές αλλά στα ελληνικά κόμματα με “προοδευτικό πρόσημο” και στον κυβερνητικό τότε ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Δεν πρέπει να αγνοούμε και την τοπική πολιτική πρακτική , όπου συνδυασμοί δημοτικών παρατάξεων ή κομματικών επιτελείων είθισται να διατηρούν στις τάξεις του επαφές με στελέχη του Συλλόγου Επιστημόνων για λόγους ψηφοθηρικούς.

Στις ευρωεκλογές του 2019 υπήρχαν φήμες ότι θα συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ 25 ή του ΚΙΝΑΛ αλλά τελικά συμμετείχε με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΕΦ με 10 συνυποψηφίους που είχαν σπουδάσει όλοι στην Τουρκία!

Τότε, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης κ. ΧΟΥΣΕΙΝ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ σχετικά με την υποψηφιότητά του προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που θα είμαι στο ευροψηφοδέλτιο του ΚΙΕΦ και θα συμμετάσχω σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών. Η Μουσουλμανική – Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι κομμάτι τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Ως κοινωνία το αίτημα μας είναι η διασφάλιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, ο απεγκλωβισμός απο τα δεσμά της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την περιοχή μας και το μερίδιο που αντιστοιχεί απο την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την εξάλειψη όλων των αδικιών που βιώνει ο λαός μας.Θέλουμε να ζήσουμε σε μια Ευρώπη χωρίς διακρίσεις. Περιμένουμε την υποστήριξη σας στις 26 Μαΐου ώστε να εκφράσουμε τα προβλήματά μας και τα αιτήματα μας με μία δυνατή φωνή.»

Ο κ. Μπαλτατζή Χουσεΐν αποδεχόμενος τον ρόλο που του ανέθεσε το μειονοτικό παραϊερατείο μετέτρεψε τον Σύλλογο σε όργανο της τουρκικής προπαγάνδας περιχαρακώνοντας την μειονότητα στα όρια που θέτει το τουρκικό παρακράτος που δρα στην περιοχή απομειώνοντας την σημασία του Συλλόγου Επιστημόνων στο σύνολο της κοινωνίας καθιστώντας τον ίδιο μία προσωπικότητα “περιορισμένης ευθύνης” με δράση κυρίως πολιτική και εμφανίσεις δημοσίων σχέσεων.

Το λάθος του κ.Μπαλτατζή Χουσεΐν αλλά ταυτόχρονα και το εισιτήριό του για την μελλοντική του ανέλιξη είναι ότι μετατρέπει σε προωθητικό εργαλείο του Προξενείου τον Σύλλογο ο οποίος και χρησιμεύει και ως μηχανισμός εκφοβισμού για τους αντιφρονούντες της Μειονότητας!

Το πιο σημαντικό , όμως , λάθος, (κατά την γνώμη του υπογράφοντος), στην παρούσα φάση  είναι η απουσία και του Συλλόγου αλλά και του ιδίου από την Εθνική Προσπάθεια για την καταπολέμηση της Πανδημίας.

Η καθυστερημένη συμμετοχή του κ. Μπαλτατζή Χουσεΐν στο Σχέδιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ φαίνεται ότι σχετίζεται με τους σχεδιασμούς του Προξενείου, ενώ ο ίδιος και ο Σύλλογος συμμετείχαν στα λεγόμενα “ανθυγιεινά παιχνίδια του Προξενείου” ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ευρεία εκστρατεία στους κόλπους της μειονότητας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ή ενημερωτικές δρασεις για την πανδημία και τη δημόσια υγεία.

Αντιθέτως συμμετέχει σε διαδικτυακές εκπομπές προώθησης παραφαρμακευτικών προΐόντων.

Ποιός θα σταματήσει τα “ανθυγιεινά παιχνίδια” των τουρκοφρόνων της Θράκης;

Μέχρι στιγμής μπορεί η Ελλάδα να παρακολουθεί με μία σχετική αμηχανία το τί συνέβη στην Άγκυρα , στην γνωστή επετειακού χαρακτήρα εκδήλωση για τον Αχμέτ Σαδήκ (όπου συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων αλλά και πρώην βουλευτές της μειονότητας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο) αλλά όλα δείχνουν ότι ο διάδοχος του θα είναι ένας νέος και πιο εξελιγμένος κλώνος του ο οποίος και προσπαθεί να δίνει κάθε φορά και εξετάσεις στον μέντορά του.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην πρόσφατη διαμαρτυρία και αποχή των μαθητών των μειονοτικών σχολείων από τα μαθήματα τους την 17-12-2021 όπου ο Χουσεΐν Μπαλτατζή επανέλαβε το γνωστό αφήγημα για την υποβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης.,

Μπορεί ο κ. Μπαλτατζή Χουσεΐν να “βολεύεται” στις σχέσεις που έχει αναπτύξει με βραχίονες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και να αντλεί μία αυτοπεποίθηση από την επιρροή που νομίζει ότι ασκεί ο Σύλλογος στο τοπικό κατεστημένο, αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι για να γίνει πιστευτός για τον αυτοπροβαλλόμενο ρόλο του γεφυροποιού θα πρέπει , έστω και για προσχηματικούς λόγους, να καταγγέλλει και τα όσα γίνονται στην τουρκική κοινωνία ειδικά μετά τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με τους πρώτους απολογισμούς, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας για συμμετοχή τους σε «εγκλήματα που σχετίζονται με το πραξικόπημα». Στους 97.000 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και για να χωρέσουν στις φυλακές, έχουν απελευθερωθεί άλλοι φυλακισμένοι. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένοι χρόνια μετά τη σύλληψή τους. Αλλοι 150.000 απολύθηκαν από τις δουλειές τους, στο Δημόσιο, το δικαστικό σύστημα και την εκπαίδευση. Περισσότεροι από 20.000 άτομα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συλληφθεί ή χάσει τις δουλειές τους. Αξιωματικοί εξακολουθούν να συλλαμβάνονται κάθε εβδομάδα και όσοι είναι υψηλόβαθμοι ή έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση ή έχουν υπηρετήσει σε θέσεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο στόχαστρο.

Βεβαίως, το πρόβλημα στην Θράκη εντοπίζεται στην δράση του τοπικού μειονοτικού παραϊερατείου που σε συνεργασία με το τουρκικό παρακράτος που δρα πλέον απροκάλυπτα παράγει λόγο διχαστικό και καλό θα ήταν οι Θεσμοί, η Πολιτεία και οι Αρμόδιες Υπηρεσίες να υποδεικνύουν τους “κανόνες του παιχνιδιού” όπως αυτοί απορρέουν από την Ελληνική Έννομη Τάξη.

Αρθρογράφος