Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018 – Ενεργοποιείται ο στρατιωτικός μηχανισμός και ηχούν οι “σειρήνες πολέμου”

7 Οκτωβρίου 201819:04

Ανακοινώνεται ότι την Τρίτη (09 Οκτωβρίου 2018) στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, ως εξής:

  • Στις 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
  • Στις 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διακλαδική Εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου στον Έβρο, όπου και θα διεξαχθεί η τελική φάση της άσκησης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις κλάδοι των Ε.Δ. και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ.

Επίσης στην φετινή άσκηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν και περίπου 5000 έφεδροι με φύλλα ατομικής προσκλήσεως.

Η άσκηση διεξάγεται σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) και ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων). Μεταξύ των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται είναι και διάβαση ευκαιρίας ποταμού (Νέστου).

Σύμφωνα με πληροφορίες την τελική φάση της άσκησης θα παρακολουθήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018», που αποτελούν και τους βασικούς επιχειρησιακούς στόχους της άσκησης είναι:

α. Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.
β. Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
γ. Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους στο ενοποιημένο πεδίο της μάχης.
δ. Η εφαρμογή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
ε. Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής.

Αρθρογράφος