Απάντηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ προς το Komotinipress για την επίσκεψη στην Άγκυρα

18 Νοεμβρίου 202207:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από το πολιτικό γραφείο του κ. Ιλχάν Αχμέτ λάβαμε την ακόλουθη επιστολή που δίνει αρκετές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε σε χθεσινό άρθρο μας. Την παραθέτουμε αυτολεξεί, χωρίς καμία δική μας παρέμβαση.

Μήνυμα ειρήνης και διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας από τον Ιλχάν Αχμέτ

Αξιότιμε κ. Ν. Αρβανίτη,

 

Με αφορμή τα ερωτήματα που θέσατε στο κείμενό σας και αφορούν την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Άγκυρα, υπό τον τίτλο το «διπλωματικό ρεπορτάζ έχει να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα» έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Υποβλήθηκε εκ μέρους μου αίτημα για λήψη άδειαςαπό την Βουλή για επίσκεψη στο εξωτερικό όπως προβλέπει ο κανονισμός της για βουλευτές και δόθηκε η άδεια από την Ολομέλεια για την πραγματοποίηση της επίσκεψη μου στο εξωτερικό.

Από την πρώτη στιγμή ζήτησα και έλαβα ραντεβού για να επισκεφθώ τον πρέσβη της χώρας μας στην Άγκυρα κ. Χριστόδουλο Λάζαρη, πράγμα που έπραξα με μεγάλη ικανοποίηση, έχοντας μαζί του μια πολύ διεξοδική συνομιλία για όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για την πρωτοβουλία μου για διασυνοριακή συνεργασία με πρωτοβουλία βουλευτών των δύο πλευρών.         

Ενημερώθηκαν εκ μέρος μου πριν από την επίσκεψη όσο και μετά για τα αποτελέσματά της, τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδαςΜιχάλης Κατρίνης, καθώς και ο Διευθυντής της Κ.Ο. αλλά και ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Ανδρέας Λοβέρδος. 

Η επίσκεψη μου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και βάσει του δικού τους κανονισμού λειτουργίας, αν και ιδιωτική αλλά με την ιδιότητα πάντα του βουλευτή άλλης χώρας,πραγματοποιήθηκε κατόπιν άδειας που λήφθηκε μετά από αίτημα των συναδέλφων βουλευτών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι οποίοι μάλιστα υπήρξαν ιδιαίτερα φιλόξενοι στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας τους.

Ασφαλώς και η μεγάλη τιμή που μου έγινε από υψηλά ιστάμενα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όσο και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιποιούν τιμή στο πρόσωπο μου ως εκλεγμένου βουλευτή προερχόμενου από την Θράκη και την Μειονότητά μας, αλλά ταυτόχρονα είναι τιμή προς έναν Έλληνα κοινοβουλευτικό που επιζητά την ειρήνη, τον διάλογο και την υλοποίηση προγραμμάτων διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος. Άλλωστε, τον ίδιο δρόμο υπέδειξαν με τις πρωτοβουλίες τους οι αυτοδιοικητικοί των δύο χωρών από τις δύο πλευρές της Θράκης  τις προηγούμενες δεκαετίες με λαμπρά αποτελέσματα.       

Η πρωτοβουλία μου με την ιδιότητα του βουλευτή στην προκειμένη περίπτωση,δεν έχει να κάνει με την αναζήτηση κάποιου ρόλο διαμεσολαβητή που υποκαθιστά τις διπλωματικές αρχές και την επίσημη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Ως εκλεγμένος αιρετός προερχόμενος από μια διασυνοριακή περιοχή όπως είναι η Θράκη, με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, με  θάρρος και ανοιχτούς ορίζοντες, έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες,φιλοδοξώ μαζί με συναδέλφους μου από την Τουρκία που ακολουθούν την ίδια λογική της ειρήνηςκαι συμφωνούν πως πρέπει να πέσει η ρητορική πολέμου,να στοχεύσουμε στην διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας, έχοντας πάντα ως γνώμονα την προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων. 

Αρθρογράφος