“Αντιελευθέρια” και “αναβίωση” της Διασυμμαχικής Θράκης (Thrace Interalliée) απειλούν την ιστορική ενότητα των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ;

18 Μαΐου 202214:19

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το έτος 2020 και ημέρα Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Δήμο Ιάσμου, προκειμένου να καταθέσει στον Δήμαρχο πρόταση καθιέρωσης επίσημου εορτασμού των Ελευθεριών του Ιάσμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων.Ο Δήμαρχος, Οντέρ Μουμίν, αποδέχθηκε την πρόταση και δεσμεύθηκε να πράξει ό,τι απαιτείται για την επίσημη καθιέρωση των Ελευθερίων.

Το έτος 2022 και ημέρα Τρίτη 15 Μαρτίου η συγκεκριμένη πρόταση ήρθε προς ψήφιση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Ιάσμου κι εγκρίθηκε ομόφωνα. Να τονίσουμε ότι την πρόταση αρχικά κατέθεσε στο Δήμο, τον Μάρτιο του 2020 ,ο Προέδρος της Κοινότητας Ιάσμου Ηλίας Μπούκας.

Από τις λίγες γνώσεις διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας που έχει ο υπογράφων η οψίμως ανακαλυφθείσα απελευθέρωση του Ιάσμου συνδέεται με την δημιουργία ενός νέου αυτόνομου κρατιδίου της Διασυμμαχικής Θράκης (Thrace Interalliée), με πρωτεύουσα την Κομοτηνή, τεθείσα υπό την εποπτεία του αρχιστράτηγου των συμμαχικών δυνάμεων της Ανατολής, Γάλλου Louis Franchet d’ Espèrey, με τον στρατηγό Charles Antoine Charpy να αναλαμβάνει τη στρατιωτική και πολιτική διοίκηση της νέας αυτής sui generis πολιτειακής οντότητας.

Στις 4 Οκτωβρίου 1919 αρχίζει η προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Δ. Θράκη. Πρώτος εισέρχεται ο ελληνικός στρατός και καταλαμβάνει «το τρίγωνο της Ξάνθης» (περίπου σημερινό Νομό Ξάνθης, μέχρι το ποτάμι του Ιάσμου, τον Κομψάτο) όπως φαίνεται και από τον επισυναπτόμενο χάρτη.

 

Έως την 25η Οκτωβρίου 1919, η στρατιωτική κατάσταση στα εδάφη που είχαν ανατεθεί στην Γαλλική διοίκηση, διαμορφώθηκε ως εξής: Η κατεχόμενη περιοχή χωρίστηκε σε δύο «κύκλους» (της Κομοτηνής και του Kαρααγάτς, της παλιάς Ορεστιάδας, στο τρίγωνο δεξιά της όχθης του Έβρου, δυτικώς της Αδριανούπολης), καθένας υπό την αρχηγία ενός Γάλλου Συνταγματάρχη, και μια τρίτη Περιφέρεια, αυτή της Ξάνθης, ελεγχόμενη από την 9η ελληνική Μεραρχία (Υποστράτηγος Λεοναρδόπουλος). βλ. Η αυτονομία της Δυτικής Θράκης  και . Ελευθέρια Ξάνθης 4 Οκτωβρίου 1919

Την περίοδο μεταξύ 18 και 24 Απριλίου 1920 στη Διάσκεψη Κορυφής στο Σαν Ρέμο, η Αντάντ έδωσε το πράσινο φως στην Ελλάδα για την κατάληψη του συνόλου της Θράκης.

Οι πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής απελευθερώθηκαν επίσημα στις 14 Μαίου1920, δηλαδή 99 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εκείνη την ημέρα ο Ελληνικός Στρατός διατάχθηκε να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Μεταξύ 22 και 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκκένωση της περιοχής από τα γαλλικά στρατεύματα, με τον στρατηγό Σαρπί να εγκαταλείπει τη Δυτική Θράκη στις 2 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τους τελευταίους Γάλλους στρατιώτες και διοικητικούς υπαλλήλους.

Τελικά, η διεθνής νομιμοποίηση της ελληνικής στρατιωτικής και διοικητικής παρουσίας στη Δυτική Θράκη επιτεύχθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών στις 28/8-10 Αυγούστου 1920 που παραχώρησε το σύνολο της Θράκης στην Ελλάδα.Οι Θρακιώτες έμαθαν το πολυπόθητο γεγονός στις 30 Ιουλίου 1920 από το τηλεγράφημα του Ελευθέριου Βενιζέλου προς τον κυβερνητικό αντιπρόσωπο της Θράκης : « Χαίρω μεγάλως αγγέλων υμίν ότι σήμερον εβδόμην επέτειον Συνθήκης Βουκουρεστίου υπεγράφη συνθήκη ειρήνης μετά Τουρκίας, δι’ ης αι κυριότεραι σύμμαχοι δυνάμεις μεταβίβασαν ημίν Δυτικήν Θράκην».

βλ. και Η απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης

βλ. La Thrace occidentale sous occupation interalliée, octobre 1919- mai 1920

Thrace interalliée

Για να επανέλθουμε στο σήμερα ας αναφερθούμε Σε μία παράλληλη εξέλιξη, τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2022 πέρασαν στην τοπική ιστορία ως υποτονικά αφού εκδηλώσεις είχαμε μόνον στην Κομοτηνή. Ο Δήμαρχος Ιάσμου συμμετείχε ως σύνεδρος σε επιστημονικό συνέδριο στην Ξάνθη, ο Δήμαρχος Αρριανών τίμησε την 14η Μαΐου ως “Ημέρα της Αγροτιάς” και συμμετείχε σε τελετές Χατίπ και από τις σελίδες τους στα μκδ διαβάσαμε τα μηνύματα των Δημάρχων Κομοτηνής (ο οποίος το βράδυ της 14/5/2022 αντί να είναι στις εκδηλώσεις της πλατείας δειπνούσε σε ταβέρνα της πόλης) και του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών.

Σε επίκαιρο, πρόσφατο, κείμενό μας είχαμε τονίσει: Την χρονική στιγμή, λοιπόν, της διεξαγωγής των (ελλειμματικών και αδιαφόρων ) εκδηλώσεων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2022 στην Ροδόπη και την Κομοτηνή, (τα οποία γίνονται εν κρυπτώ, χωρίς δημοσιότητα αν και κάποια μέσα χρηματοδοτούνται από τον δήμο Κομοτηνής για αυτό) σύσσωμος ο τουρκοπροξενικός μηχανισμός “εγκλώβισε” ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού σε τακτικές ενός ιδιότυπου “πολιτισμικού ντετερμινισμού” (cultural determinism), απομακρύνοντάς από τις εκδηλώσεις των “επισήμων” Ελευθερίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εορτασμός της Απελευθέρωσης της Κομοτηνής, καθιερώθηκε ως Εθνική Εορτή Τοπικής Σημασίας με το Β.Δ.573/23.7.1960 (ΦΕΚ 126/18.8.1960) «Περί ορισμού της 14ης Μαΐου, επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως της Κομοτηνής»

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΚ

document

Βάσει των προβλεπομένων θα έπρεπε να υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και όλων των οικιών της πόλης, των κωμοπόλεων και των οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, από την ανατολή της 12ης Μαΐου μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2021.Επίσης προβλέπεται φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 12ης, 13ης και 14ης Μαΐου 2021.

Αναζητώντας το αύριο της Ροδόπης, είναι μάλλον άστοχο να αναζητούμε νέες επετείους για να μετατραπούν σε πανηγύρεις όταν δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε το ιστορικό μας χρέος ως άτομα και κοινωνίες στους προγόνους μας, στα ήδη υφιστάμενα πλαίσια. Αλλωστε ο Ίασμος ανήκει στον Ν. Ροδόπης και κάθε διαφορετική προσέγγιση θα ήταν μάλλον δυσνόητη στην παρούσα φάση!

Εκ των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο Δήμος Ιάσμου ανήκει στο Ν. Ροδόπης

  • α)δεν γνωρίζουμε με ποιά κριτήρια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρότεινε την διεξαγωγή ξεχωριστών εκδηλώσεων στον Δήμαρχο Ιάσμου
  • β) δεν έχει τεθεί στην κοινή γνώμη η σχετική αιτιολόγηση της πρότασης.
  • γ)δεν γνωρίζουμε επίσης και με ποιό σκεπτικό συναίνεσαν ομόφωνα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου ή
  • δ)πώς αιτιολογούν την απόφαση αυτή και σε ποιά ιστορικά δεδομένα βασίζονται…
  • ε)μήπως αποκόβεται ντε φάκτο ο Ίασμος από την Ροδόπη;
  • στ)έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΣ;
  • ζ)ποιά η αντίδραση της ΠΑΜΘ και της ΠΕ Ροδόπης;

Το ιστορικό χρέος των Ταγών της περιοχής είναι να διατηρήσουν τα όσα τους παρεδόθησαν κι όχι να ενδυθούν το μανδύα του Προκρούστη προκειμενου να δικαιολογήσουν την δική τους αδυναμία ή ματαιοδοξία.

Αντί επιλόγου, ας κάνουν μία αρχή με την Φιλλύρα….

Η Φιλύρα “κείται μακράν”για τους ταγούς της Ροδόπης

 

Αρθρογράφος