Αμερικανός πράκτορας το πρόσωπο «κλειδί» σε υποκλοπές και σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

3 Νοεμβρίου 201314:47

Ένας Αμερικάνος πράκτορας που δήλωνε διεύθυνση κατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό είναι ο βασικός ύποπτος, τόσο για τις υποκλοπές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, όσο και για το σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

Όπως έχει προκύψει, ο Αμερικάνος βρισκόταν στην Ελλάδα και εργαζόταν υπό καθεστώς διπλωματικής ασυλίας, από το 1998 μέχρι το 2010, οπότε άνοιξε πάλι η υπόθεση των υποκλοπών με βάση την Αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα. Οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών να τον εντοπίσουν απέβησαν άκαρπες, ενώ οι αμερικάνικες υπηρεσίες δεν έδειξαν καμία διάθεση να ικανοποιήσουν τα αιτήματα συνεργασίας.

Ίχνη του εντοπίστηκαν στα συστήματα τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για τις παρακολουθήσεις που αποκαλύφθηκαν το 2005. Η αποκάλυψη όμως έγινε το 2010 και μέχρι να αναζητηθεί είχε πλέον καταφέρει να διαφύγει.

Το σχέδιο δολοφονίας και αποσταθεροποίησης

Από τις αρχές του 2009 είχαν δοθεί και οι πληροφορίες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για σχέδιο εξόντωσης του Έλληνα πρωθυπουργού και την συνολική αποσταθεροποίηση με διάφορες ενέργειες. Πολλές από αυτές θυμίζουν το σημερινό σκηνικό, το οποίο όμως τώρα έχει διαμορφωθεί από τη παρατεταμένη ύφεση και την πολιτική ένταση που προκαλείται με δολοφονίες όπως αυτή του Π. Φύσσα και των δύο νεαρών στο Νέο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε αποκαλύψει η ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου (“Πυθία 1”), οι πράκτορες τότε στόχευαν σε:

Πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω της υπόθεσης Βατοπεδίου, η οποία, αν και βρισκόταν σε εξέλιξη πολλά χρόνια πριν, αποκαλύφθηκε με τη μορφή σκανδάλου το καλοκαίρι του 2008.
Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Κοινωνική αποσταθεροποίηση μέσω διάφορων μορφών κοινωνικής αναταραχής, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι τρομοκρατικές ενέργειες.
Διάφορα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.
Ποινικές διώξεις
Τις πληροφορίες, που θεωρήθηκαν αξιόπιστες, δεδομένου και ότι ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις, τις είχαν μεταφέρει οι ρωσικέςμυστικές υπηρεσίες, πράκτορες των οποίων βρίσκονταν στην Ελλάδα για αντι-παρακολούθηση πρακτόρων, αμερικανικών πιθανόν συμφερόντων, που φέρονται να υπέκλεπταν συνομιλίες Πούτιν – Καραμανλή – Παρβάνοφ, για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Οι Ρώσοι, που βρίσκονταν στην Ελλάδα, είχαν διακρίνει ομάδα 20 ατόμων, που τα θεώρησαν μέλη ξένων υπηρεσιών, να παρακολουθούν συστηματικά τον τότε πρωθυπουργό. Τον Απρίλιο του 2008 επιχείρησαν να ελέγξουν δύο από αυτούς στη διασταύρωση των φωτεινών σηματοδοτών, που οδηγούν στην Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.

Το συμβάν (“διαδικασία εμπλοκής”, το ανέφεραν στο έγγραφο) διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι ύποπτοι διέφυγαν με μοτοσικλέτα τύπου Enduro. Στο όχημα τύπου Van, μάρκας Toyota Hiace, που εγκατέλειψαν, βρέθηκαν, σύμφωνα πάντα με τους Ρώσους, χάρτες και καταγραφές με τις διαδρομές του Έλληνα πρωθυπουργού, τα συνοδευτικά οχήματα και τον αριθμό των συνοδών, κιάλια νυχτερινής όρασης, υλικά καμουφλάζ, υπερσύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, όπλα τύπου Τοκάρεφ και Καλάσνικοφ και ισχυρή εκρηκτική ύλη τύπου C-4.

Το 2012 η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν ο εισαγγελέας, που στο μεσοδιάστημα τη διερευνούσε υπό άκρα μυστικότητα, απήγγειλε πρωτοφανείς ποινικές διώξεις κατ’ αγνώστων δραστών για σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης την περίοδο 2006 – 2008. Τότε, ανέφεραν με νόημα εισαγγελικές πηγές, σημειώθηκαν οι τεράστιες πυρκαγιές και τα εκτεταμένα επεισόδια με αφορμή την ανθρωποκτονία Γρηγορόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για: “προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας”, “διατάραξη ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος” και “αποστέρηση του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα”, παραπέμποντας την ανεπανάληπτη αυτή δικογραφία σε ειδικό ανακριτή.

Τρομοκρατικές οργανώσεις

Στην πορεία της έρευνας, υπήρξαν ενδείξεις εμπλοκής τρομοκρατικών οργανώσεων. Κομβικό σημείο φέρεται η βομβιστική επίθεση, τον Μάρτιο του 2009, στο κτήριο της Κτηματικής Εταιρίας στη Λ. Αλεξάνδρας, σε πολύ μικρή απόσταση από διαμέρισμα του κ. Καραμανλή, επί της οδού Αρματολών και Κλεφτών.

Στέλεχος της ΕΥΠ κατέθεσε ότι την ώρα της έκρηξης ο τότε πρωθυπουργός θα περνούσε με το αυτοκίνητο του από το σημείο, ενώ άλλη κατάθεση ανέφερε ότι η ασφάλειά του άλλαξε τελευταία στιγμή κατεύθυνση, ύστερα από τυχαία προτροπή του ιδίου. Σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα ενημέρωση από τους Ρώσους, η δολοφονική επίθεση στον κ. Καραμανλή θα γινόταν με βόμβα και τηλεχειρισμό, όπως έγινε στην Αλεξάνδρας κι έτσι αναβαθμίστηκε το επίπεδο αξιοπιστίας των πληροφοριών.

Συνένωση υποθέσεων

Τον Απρίλιο του 2013 υπήρξε ακόμη μία σημαντική εξέλιξη. Ο αρμόδιος ανακριτής Δ. Φούκας διαπίστωσε συνάφεια αυτής της υπόθεσης με τις τηλεφωνικές υποκλοπές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, που αποκαλύφθηκαν πριν από περίπου εφτά χρόνια. Θεώρησε δηλαδή ότι το κέντρο που επιχείρησε να βγάλει από τη μέση πρωθυπουργό και κυβέρνηση, ήταν το ίδιο που έκανε τις υποκλοπές, με την άνοδο κιόλας της ΝΔ στην εξουσία το 2004. Οι ανακριτικές Αρχές, εκτός από τη συνάφεια των υποθέσεων για τις υποκλοπές και το σχέδιο εξόντωσης του πρωθυπουργού, έκριναν ότι οι παρακολουθήσεις συνεχίζονταν από τα ίδια κέντρα και μετά το Μάρτιο του 2005, δηλαδή παρά την κινητοποίηση των Αρχών! Απλά, επέλεξαν άλλον τρόπο, καθώς είχαν ήδη απενεργοποιηθεί τα τηλέφωνα “σκιές”.

Ο Μ. Καχριμάκης

Ψάχνοντας μάλιστα ο ανακριτής βρήκε και επί μέρους υποθέσεις, όπως υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων από την ΕΥΠ προς αναρμόδια πρόσωπα. Ένα από αυτά φαίνεται πως είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καχριμάκης, στον οποίο απαγγέλθηκε κατηγορία για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας.

Ύστερα από έρευνα στην κατοικία του, βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα της περιόδου 2005-07 για την ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, που επιβάλλεται να κρατηθούν απόρρητα έναντι άλλων κυβερνήσεων. Τα έγγραφα αυτά τα είχε πάρει από συγκεκριμένη υπάλληλο της ΕΥΠ που κατηγορείται και αυτή στην υπόθεση. Η υπάλληλος έχει απολογηθεί ήδη στον ανακριτή, ενώ ο κ. Καρχιμάκης αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι νέες υποκλοπές

Νέες σελίδες απέκτησε η δικογραφία και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την εκτεταμένη παρακολούθηση Ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, η Αθήνα είναι ένα από τα 19 κέντρα υποκλοπών στην Ευρώπη, ενώ η βάση, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο που προέρχεται από τις διαρροές Σνόουντεν, ήταν η Αμερικάνικη πρεσβεία. Για την επίτευξη του σκοπού είχε συσταθεί ειδική μονάδα συλλογής και επεξεργασίας των επικοινωνιών (τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών), με την ονομασία Special Collection Service,στελεχωμένη από ειδικούς πράκτορες σε καθεστώς διπλωματικής ασυλίας. Σύμφωνα μάλιστα με το έγγραφο, στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως, χωρίς την παρουσία προσωπικού.
www.spirosspero.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr