ypertasis

Καινοτόμος εφαρμογή Ελλήνων ερευνητών για την έγκαιρη διάγνωση της Υπέρτασης βραβεύτηκε σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

31 Ιανουαρίου 201221:31

ypertasisΤο βραβείο «καλύτερης δημοσίευσης» έλαβε διεπιστημονική έρευνα που αναφέρεται σε  καινοτόμο εφαρμογή όπου με απλό και αναίμακτο τρόπο –μέσω της βυθοσκόπησης του οφθαλμού και της  παρατήρησης των αγγείων του- παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την χρονιότητα και βαρύτητα της υπέρτασης,  την κατάσταση του αγγειακού συστήματος του οργανισμού καθώς και την πιθανότητα ύπαρξης αθηροσκλήρωσης.


{loadposition likebox}    {loadposition tweet}

Το  βραβευμένο άρθρο με τίτλο  “An Image Analysis Framework for the Early Assessment of Hypertensive Retinopathy Signs” (Πλατφόρμα Ανάλυσης Εικόνας για την Έγκαιρη Διάγνωση της Υπέρτασηςαφορά έρευνα του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕκαι του Υπερτασιολογικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης. Η εργασία παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο “IEEE International Conference on e-Health and Bioengineering 2011, ΕΗB 2011” (Ιάσιο Ρουμανίας, 24 – 26 Νοεμβρίου 2011).

Συγκεκριμένα, η δημοσίευση αναφέρεται σε έρευνα που υλοποιεί το ΙΠ-ΙΤΕ, σε συνεργασία με το Υπερτασιολογικό Τμήμα της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας ήδη χρησιμοποιούνται. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία για την ψηφιακή επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης, που αποτυπώνουν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και επιτρέπουν την μέτρηση των διαστάσεων των φλεβών και των αρτηριών με αντικειμενικό τρόπο.

Οι Έλληνες ερευνητές έχουν υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο ιατρικό λογισμικό πακέτο το οποίο τμηματοποιεί τις εικόνες, ώστε να απομονώσει τα αγγεία σε αυτές και να αναπαραστήσει το δίκτυο των αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Για τον σκοπό αυτό, έχουν αναπτυχθεί υπολογιστικές μέθοδοι που βελτιώνουν την ακρίβεια αναπαράστασης του δικτύου αυτού και τον προσδιορισμό της διαμέτρου αυτών των αγγείων.

Οι μετρήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των αγγείων και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, τόσο για την πρώιμη διάγνωση και εκτίμηση των επιπτώσεων της αρτηριακής υπέρτασης πριν από την έναρξη της αντιυπερτασικής θεραπείας, όσο και για την ανταπόκριση σε αυτήν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η περιγραφόμενη μέθοδος λειτουργεί ως ένα “ανοικτό παράθυρο” επισκόπησης του αγγειακού συστήματος με αντικειμενικό τρόπο και συμβάλλει στη συναγωγή χρήσιμων πληροφοριών για την κατάσταση του αγγειακού δένδρου

Οι ερευνητές τoυ ΙΠ-ITE που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Ιατρικής είναι οι: Γεώργιος Μανίκης, Βαγγέλης Σακκαλής και Κωνσταντίνος Μαριάς, και από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής οι: Ξενοφών Ζαμπούλης και Πολύκαρπος Καραμαούνας. Από την Υπερτασιολογικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οι Αρετή Τριανταφύλλου, Στέλλα Δούμα και Χρύσανθος Ζαμπούλης.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr