for-sale

Αναμένεται αύξηση πωλήσεων ακινήτων για εξασφάλιση ρευστού

12 Ιανουαρίου 201221:44

for-saleΟταν η χρηματοοικονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της κατά τη διάρκεια του 2009, οι αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων λόγω χρεών ακολουθούσαν έντονα ανοδική πορεία σε πολλές χώρες, ιδίως σε εκείνες, όπου οι τράπεζες αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και αρνούνταν να συναινέσουν σε αιτήματα αναχρηματοδότησης χρεών.


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

Σήμερα, η χρηματοοικονομική κρίση έχει αντικατασταθεί από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία αποτελεί εξίσου, αν όχι μεγαλύτερη απειλή για τον τραπεζικό κλάδο.

Ετσι, η τελευταία έκθεση του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) εκτιμά ότι η παγκόσμια προσφορά ακινήτων που πωλούνται λόγω ανάγκης ρευστότητας αναμένεται να ενισχυθεί κατά το τρέχον τρίμηνο, αλλά και τους επόμενους τρεις μήνες, ιδίως στην Ιρλανδία, τις χώρες της νότιας Ευρώπης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων οι αγορές ακινήτων υποφέρουν από υπερπροσφορά, ιδίως στην κατηγορία των γραφειακών χώρων. Υψηλότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες αναμένεται να είναι η διάθεση τέτοιου είδους ακινήτων και στη Μεγ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία, όπως επίσης και στην Πολωνία, που μέχρι πρότινος είχε αποφύγει τέτοιες πωλήσεις.

Ωστόσο, οι πωλητές θα δυσκολευτούν σημαντικά να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους, καθώς η ζήτηση έχει ήδη υποχωρήσει σε σχεδόν 50% των χωρών που καλύπτει η έκθεση του RICS, ιδίως στην Πορτογαλία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση τέτοιων ακινήτων στο 60% των χωρών που καλύπτει η έρευνα, έναντι μόλις 40% που ίσχυε κατά το προηγούμενο τρίμηνο (διάστημα έως τέλη Σεπτεμβρίου). Αντίστοιχα, στις μισές από τις 19 χώρες (σε σύνολο 25) όπου οι εκτιμητές έκαναν λόγο για ενίσχυση της ζήτησης, ο ρυθμός αυτής της ανόδου είναι μετριασμένος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, ιδίως στην Ουγγαρία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Πορτογαλία. Ασφαλώς, τη χειρότερη εικόνα εμφανίζουν για προφανείς λόγους, οι αγορές της νοτίου Ευρώπης, όπου η μεν προσφορά ενισχύεται, η δε ζήτηση υποχωρεί λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί.

http://portal.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr