lab225-1

Ερευνητές ανέπτυξαν σπέρμα στο εργαστήριο

7 Ιανουαρίου 201209:36

lab225-1Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν την ανάπτυξη σπέρματος ποντικών στο εργαστήριο.

Χρησιμοποιώντας γεννητικά κύτταρα ποντικών, ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Muenster στη Γερμανία, ανέπτυξε σπέρμα χρησιμοποιώντας γέλη στο δοχείο πέτρι για να δημιουργηθεί περιβάλλον παρόμοιο με αυτό των όρχεων. Η παρατήρηση επιβεβαίωσε ότι το σπέρμα ήταν υγιές και δομικά ίδιο με το φυσιολογικό σπέρμα ποντικού.


Άλλη ερευνητική ομάδα Ισραηλινών ερευνητών του πανεπιστημίου Ben-Gurion, αναπαρήγαγε τα αποτελέσματα στο εργαστήριό της. Τα ευρήματα και των δυο ομάδων δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Asian Journal of Andrology’.

Ο ερευνητής Mahmoud Huleihel, σημειώνει ότι το σπέρμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο μπορεί δυνητικά να βοηθήσει υπογόνιμους άντρες που δεν μπορούν να παράγουν σπέρμα, πιθανώς λόγω καρκίνου ή άλλης αιτίας. Οι επιστήμονες ελπίζουν η έρευνα να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες αγωγές για υπογόνιμους άντρες. Αντί να πρέπει να χρησιμοποιήσουν σπέρμα δότη, με αυτή την τεχνική, επιστήμονες θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιήσουν τα κύτταρα ενός άντρα με ιστό από όρχεις για να δημιουργήσουν σπέρμα.

Ο Stephen Gordon, ειδικός στην ανδρική υπογονιμότητα, δήλωσε ότι οι υπογόνιμοι άντρες επιθυμούν να είναι οι πατέρες του παιδιού τους φυσιολογικά, αλλά επί του παρόντος πρέπει να αποδεχτούν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί και πρόσθεσε ότι με την ανακάλυψη στα πειραματόζωα μπορεί να καταστεί πιθανό. Θα υπάρχουν πολλοί υπογόνιμοι άντρες που θα ελπίζουν να πετύχει η συγκεκριμένη έρευνα.

Επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί η τεχνική με ανθρώπινα γεννητικά κύτταρα για τη δημιουργία ανθρώπινου σπέρματος.

Ο Huleihel, δήλωσε ότι χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να φτάσουν στο συγκεκριμένο στάδιο, επομένως μια τεχνική για τη δημιουργία ανθρώπινου σπέρματος δεν θα έρθει σύντομα.

Πηγές: ‘Asian Journal of Andrology’.

 

http://www.iatronet.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr