unemployment_paper

Η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις

18 Δεκεμβρίου 201121:52

unemployment_paperΟ κ. Κώστας δούλευε στο ίδιο σουβλατζίδικο πέντε χρόνια και τους τελευταίους οκτώ μήνες είναι άνεργος. Ο  Αντώνης αδερφός μιας φίλης μου εργαζόταν σε τυπογραφείο 20 χρόνια και πριν το καλοκαίρι απολύθηκε. Η Κατερίνα κάτοχος μεταπτυχιακού εργαζόταν σε τράπεζα δύο χρόνια, και λίγους μήνες πριν έπεσε θύμα των περικοπών. Η Ανδριάνα συνάδελφος-δημοσιογράφος απολύθηκε το περασμένο Φεβρουάριο όταν έκλεισε η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν. Η Μαρία είχε κατάστημα με ρούχα εδώ και 25 χρόνια. Η κρίση την ανάγκασε να το κλείσει από τον Σεπτέμβριο. Ο Μανώλης υψηλόβαθμο στέλεχος είναι άνεργος από την ημέρα που η πολυεθνική εταιρία στην οποία είχε επιτελική θέση έκλεισε τα γραφεία της στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2010.


Οι ιστορίες αυτές είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ο κλοιός σφίγγει μέρα με τη μέρα. Δυστυχώς οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται και αναπόφευκτα η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα μεγαλώνει. Οι επενδύσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς και η ανάπτυξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο ομολογώ ότι στάθηκε η έρευνα «Υψηλόβαθμα στελέχη σε αναζήτηση εργασίας, εν μέσω ύφεσης», της Εταιρίας Επιλογής Στελεχών People for Business, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 3 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν δύο μέρες. Τα στοιχεία στο σύνολό τους επικεντρώνεται στα υψηλόβαθμα στελέχη στην ουσία όμως σκιαγραφούν την κατάσταση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τους 476 συμμετέχοντες, 3 στους 4 έχουν χάσει τη δουλειά τους, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Μόνο το 26,7% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα εργάζεται το διάστημα αυτό, ενώ το 73,3% βρίσκεται ήδη στην ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα. Ειδικότερα, όσον αφορά στους ανέργους (ποσοστό 73,3%), το 25% έχει χάσει τη δουλειά του τους τελευταίους 6 μήνες, το 23,3% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 25% βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο.

Εντυπωσιακή ωστόσο φαίνεται ότι είναι και η αβεβαιότητα που νοιώθουν οι εργαζόμενοι (26,7%). Παρόλο που έχουν δουλειά βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθούν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας εξετάζοντας νέες επαγγελματικές προτάσεις.

Μαζικές αποστολές βιογραφικών

Ο πανικός και η υψηλή ανεργία έχει οδηγήσει το 50% των ανέργων να στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά το τελευταίο διάστημα. Πράγμα που σημαίνει ότι τα στελέχη που βρίσκονται εκτός αγοράς είναι έτοιμα να εργαστούν και σε διαφορετικές διευθύνσεις, που δεν σχετίζονται άμεσα με την προϋπηρεσία τους. Συγκεκριμένα 1 στους 2 έχει στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά, 20% έχει κάνει αίτηση σε 10-20 αγγελίες, 8,3% έχει αποστείλει το βιογραφικό του σε 5-10 αγγελίες και 21,7% έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 0-5 ανοιχτές θέσεις.

Από την άλλη, ο αυξημένος αριθμός βιογραφικών που έχουν στείλει δεν σημαίνει ότι τους εξασφάλισε τη συμμετοχή τους σε ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών συνεντεύξεων. Το 18,3% δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία συνέντευξη, το 35% συμμετείχε μόνο σε 2 και το 31,7% από 2-5. Μόνο για το 15% των στελεχών υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση και κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 5 συνεντεύξεις.

Περιορισμένες ευκαιρίες για τους overqualified

Το 46,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα της PfB θεωρεί ότι δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση εργασίας από αυτές που είναι διαθέσιμες και στις οποίες εκδήλωσε ενδιαφέρον γιατί είναι overqualified – έχει πολλά και υψηλά προσόντα. Ανασταλτικοί παράγοντες, για την είσοδο των έμπειρων στελεχών στην αγορά εργασίας αποτελούν όμως και η ηλικία σε ποσοστό 31,7%, οι υψηλές αποδοχές στο ίδιο ποσοστό 31,7%, αλλά και η έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης αγοράς και θέσης.

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στις θέσεις managerial και στην ηλικιακή ομάδα 38-42 ετών (ποσοστό 53,5%), ακολουθούν η ομάδα 50–55 ετών με ποσοστό 18,6%, τα στελέχη από 42-45 ετών με ποσοστό 16,3% και η ηλικιακή ομάδα 45-50 με ποσοστό 11,6%.

Θα κλείσω με το δικό μου συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξα διαβάζοντας αυτή την έρευνα: Η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις, πλέον. Δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο. Είτε είμαστε ανειδίκευτοι, είτε πτυχιούχοι, είτε έμπειροι επαγγελματίες, είτε υψηλόβαθμα στελέχη διατρέχουμε τον ίδιο κίνδυνο. Η κρίση ήρθε και δείχνει ότι θα κρατήσει αρκετά ακόμη. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν, νέα δεδομένα θα ισχύσουν στην αγορά και ο καθένας από μας θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις…

Μίνα Μπαγιώτα

MinaBagiota@ Twitter
http://www.kariera.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr