thermometer

Όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα

6 Δεκεμβρίου 201108:56

thermometerKρατήστε το μωρό σας δροσερό και… κεφάτο. Ακολουθήστε απλά τις συμβουλές μας!

Είτε είστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι είτε επιχειρήσετε να το σκάσετε από το «φούρνο», το καλοκαίρι είναι μια «ύπουλη» εποχή για να καταφέρετε να κρατήσετε το παιδί σας cool n safe… Αν το ντύσετε παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει, τότε το μικρό σας μάλλον θα αναψοκοκκινίσει και το πιθανότερο είναι να εκνευριστεί και να γίνει επιθετικό.


Αν εκθέσετε το εύθραυστο σωματάκι του στη ζέστη ή στον ήλιο, θα υποφέρει πολύ, κι αυτή η άσχημη αίσθηση θα συνοδευτεί από πυρετό και λαχάνιασμα. Το αίσθημα της υπερβολικής ζέστης μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αιφνίδιο θάνατο (μια θανάσιμη δυσλειτουργία κατά τον ύπνο). Τα μωρά κοιμούνται πολύ βαθιά όταν ζεσταίνονται κι αυτό δυσκολεύει την οποιαδήποτε αντίδρασή τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι μένει πάντα δροσερό. Πώς; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί:

Διαλέξτε τα σωστά ρούχα

Αν έχετε σκοπό να μείνετε στο σπίτι, φορέστε στο παιδί σας φαρδιά και ελαφριά ρούχα, κατά προτίμηση φτιαγμένα από φυσικές ίνες, όπως είναι το βαμβάκι, που απορροφά τον ιδρώτα καλύτερα από οποιαδήποτε συνθετική ίνα. Μια καλή συμβουλή είναι η εξής: να ντύνετε το παιδί σας όπως θα ντυνόσασταν εσείς. Αν, για παράδειγμα, φοράτε σορτς και μακό μπλουζάκι, μη διστάσετε να φορέσετε τα ίδια και στο παιδί σας.

Αν πάλι βγείτε έξω, ένα ανοιχτόχρωμο και φαρδύ παντελόνι, ένα μακρυμάνικο μακό μπλουζάκι κι ένα καπέλο με μεγάλο γείσο που να καλύπτει όλο του το προσωπάκι είναι ό,τι πρέπει. Αντισταθείτε στον πειρασμό να το αφήσετε εκτεθειμένο μια συννεφιασμένη μέρα, αφού οι βλαβερές ηλιακές ακτίνες μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα.

Να του παρέχετε καλό εξαερισμό

Από τη στιγμή που ένα μωρό δεν μπορεί να έχει κανονική εφίδρωση, μπορεί να ζεσταθεί πολύ πιο γρήγορα από έναν ενήλικο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επιτρέπεται να αφήνετε τα παιδιά σε πολύ ζεστά και κλειστά δωμάτια ή μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ακόμη και λίγα λεπτά αρκούν για να ανέβει η θερμοκρασία τους, κάτι που σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Χρησιμοποιήστε έναν καλοκαιρινό μάρσιπο

Ο συνδυασμός της θερμοκρασίας του σώματός σας και το υλικό του μάρσιπου μπορεί μέσα σε μερικά λεπτά να ζεστάνει και να ενοχλήσει πολύ το μωρό. Προτιμήστε ένα μάρσιπο από λεπτό ύφασμα κι όχι κάποιον από χοντρό ύφασμα, όπως το ντένιμ. Αν το προσωπάκι του μωρού αρχίσει να γίνεται κόκκινο, βγάλτε το από το μάρσιπο αμέσως.

Να του δίνετε υγρά

Ακόμα κι αν δε βλέπετε τεράστιες σταγόνες ιδρώτα να τρέχουν από το μέτωπο του παιδιού σας, μπορεί να χάνει πολύτιμα υγρά με λίγο ιδρώτα. Το αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο, το ζεστό δέρμα, η γρήγορη αναπνοή και η ανησυχία μπορεί να είναι σημάδια προειδοποίησης αφυδάτωσης. Αν το μωρό είναι μικρότερο από έξι μηνών δεν πρέπει να πιει νερό (τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν μπορούν να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα). Αναπληρώστε τα χαμένα υγρά με περισσότερη κρέμα ή με πιο συχνό θηλασμό.

Τα μωρά πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 50% περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απ ό,τι πίνουν συνήθως (η συνηθισμένη ποσότητα είναι εκατό ml την ημέρα για κάθε κιλό που ζυγίζουν). Π.χ. ένα μωρό που ζυγίζει πέντε κιλά και που συνήθως καταναλώνει μισό λίτρο υγρών την ημέρα, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 750ml.

Πότε πρέπει να είστε εντός σπιτιού

Η χειρότερη ώρα για το μωρό σας (αλλά και για εσάς) για να είστε εκτός σπιτιού είναι μεταξύ 11.00π.μ. με 4.00μ.μ., όταν δηλαδή οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη και βλάπτουν περισσότερο το δέρμα. Προγραμματίστε τις εξόδους σας πριν ή μετά από αυτές τις ώρες.

Ψάξτε για σκιά

Όταν φτάσετε στην παραλία ή στην παιδική χαρά, ψάξτε να βρείτε ένα σκιερό μέρος, για παράδειγμα να κάτω από ένα δέντρο, μια ομπρέλα ή μια τέντα. Διαλέξτε το υλικό της ομπρέλας ή της τέντας που θα πάρετε στην παραλία να είναι φτιαγμένο από ύφασμα που να εμποδίζει τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες, αλλά και σιθρού για να περνάει ο αέρας μέσα απ’ αυτό. Βάλτε στο παιδί σας γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια του. Προσέξτε να γράφει η ετικέτα τους ότι προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB.

Να είστε προσεκτικές με τα αντηλιακά

Αν το μωρό σας είναι κάτω των έξι μηνών, τότε το δέρμα του είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Προσπαθήστε να το κρατήσετε μακριά από την απευθείας έκθεσή του στον ήλιο. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό (όταν, π.χ., μπαίνει στη θάλασσα με τον μπαμπά και τη μαμά για μια βουτιά), φροντίστε να του βάζετε αντηλιακό. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το δέρμα του αν βάλετε μικρή ποσότητα στο κάτω των έξι μηνών μωρό σας.

Αν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών, χρησιμοποιήστε το αντηλιακό πιο ελεύθερα και πιο συχνά. Να του βάζετε κάθε δύο ώρες ή όποτε ιδρώνει ή βγαίνει από το νερό. Επιλέξτε αδιάβροχο αντηλιακό, ειδικά φτιαγμένο για παιδιά με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Να του βάζετε ακόμα και κάτω από τα ρούχα. Όπως λένε οι ειδικοί, ένα μέσο μακό μπλουζάκι έχει δείκτη προστασίας μόνο πέντε.

Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Αλημαντήρη, παιδίατρος

http://kids.in.gr



 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr