visa

Μετανάστευση και απογοήτευση από το ασταθές πολιτικό και οικονομικό κλίμα

21 Οκτωβρίου 201113:07

visaΤον κώδωνα του κινδύνου για τη μετανάστευση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας στο εξωτερικό κρούει το 93% των Ελλήνων σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Workmonitor, της Randstad. Οι 376 από τους 405 εργαζόμενους που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι, εξαιτίας του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στο μέλλον ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα φύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό. Μάλιστα, τη στιγμή, που για τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, η διατήρηση των ταλαντούχων και μορφωμένων εργαζομένων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί καθόλου γι’ αυτό, επισημαίνει η έρευνα.

Όσο για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στο εσωτερικό της χώρας, μόνο το 48% θεωρεί ότι θα έχει άμεση επίδραση και νέες ευκαιρίες για την καριέρα τους από τον σχετικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων που θα αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το 52% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθεί δεν θα δημιουργήσει καμία νέα ευκαιρία για την καριέρα τους.
Ενώ, μόλις το 39% θεωρεί ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων τους που αποχώρησαν από τον εργοδότη στον οποίο απασχολούνταν, συγκαταλέγονταν σε αυτούς που είχαν καλή επίδοση στην εργασία τους. Αντίστοιχα, το ίδιο ποσοστό σε άλλες χώρες όπου διαπιστώθηκε αποχώρηση υπαλλήλων με καλές επιδόσεις ήταν: στην Κίνα 75%, στην Ινδία 71%, στην Ελβετία 65% και στη Χιλή 60%.
Επίσης, σε ποσοστό 61% οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η καριέρα τους πλέον απαιτεί καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 68% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι απαιτήσεις για την τρέχουσα θέση εργασίας τους έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αντίστοιχη παροχή ως αντάλλαγμα.
Μόλις το 34% των ερωτηθέντων θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να εργαστούν για επιπλέον 2 χρόνια μετά την κάλυψη του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και χωρίς να λάβουν κάποια αύξηση στις απολαβές τους. Ωστόσο, το 51% δήλωσε ότι θα το έκανε μόνο εφόσον θα υπήρχε κάποιο κίνητρο για αύξηση των απολαβών τουλάχιστον κατά 5%.


Μειωμένη η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων
Όσον αφορά στο ο γενικό επίπεδο αυτοπεποίθησης αναφορικά με την εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, παρουσίασε μείωση σε σχέση με το α’ τριμήνο του 2011, όπου το 54% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι θα μπορούσαν να βρουν εργασία ανάλογη με εκείνη που είχαν, ενώ στο β’ τρίμηνο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 44%. Το ποσοστό για τις προσδοκίες εύρεσης διαφορετικής θέσης εργασίας μειώθηκε επίσης κατά 5% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2011, φτάνοντας το 51%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που ανησυχεί για την απώλεια της εργασίας τους παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση, με το 39% να δηλώνει φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του. Το αντίστοιχο ποσοστό για το α’ τρίμηνο του 2011 ήταν 27%.

Έτοιμοι να αλλάξουν δουλειά
Ο «δείκτης κινητικότητας» της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την ετοιμότητα του εργαζόμενου να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του ατόμου, το φόβο της απόλυσης, την ανάγκη για νέες προκλήσεις και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει εργασία αλλού. Ο δείκτης κινητικότητας έφτασε τις 100 μονάδες στο β’ τρίμηνο του 2011 και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2011. Αυτό αντανακλά την αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει σχετικά με τις προοπτικές στην εργασία και την οικονομία.
Εργασιακή Ικανοποίηση
Τέλος, διαπιστώθηκε ότι το 60% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους και παρουσιάζουν τα ίδια επίπεδα ικανοποίησης με τους εργαζόμενους στην Κίνα. Οι πιο ικανοποιημένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στη Δανία, το Μεξικό, την Ελβετία, και τη Νορβηγία με ποσοστά ικανοποίησης που ξεπερνούν το 80%. Οι λιγότεροι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στην Ιαπωνία (42%) και στην Ουγγαρία (46%)
Ταυτότητα έρευνας:
Η έρευνα Workmonitor της Randstad διεξάγεται σε 29 χώρες σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία και την Αμερική, ενώ δημοσιεύεται τέσσερις φορές το χρόνο αναδεικνύοντας τις τάσεις κινητικότητας σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο σε βάθος χρόνου. Επίσης, διεξάγεται μέσω online ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελούν άτομα ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία. ο εύρος δείγματος στην Η συγκεκριμένη έρευνα για το β΄ τρίμηνο του 2011 διεξήχθη από τις 2 έως 13 Μαΐου 2011 και το δείγμα στην Ελλάδα ήταν 405 συνεντεύξεις.

Έρευνα Randstad

http://www.kariera.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr