risotto_kalamari

Ριζότο σε μελάνι καλαμαριού

10 Αυγούστου 201120:50

risotto_kalamariΤο αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αν δεν το έχετε ξαναδεί. Ένα πανέμορφο, ενδιαφέρον και κατάμαυρο πιάτο, που κινεί την περιέργεια. Είναι διαφορετικό, κομψό, και όσοι τολμηροί ξεπεράσουν την αγωνία της γεύσης, θα καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πιάτο. Οι Ιταλοί δεν σερβίρουν ποτέ ψάρι και θαλασσινά με τυρί, όμως εσείς μπορείτε να επιλέξετε μια καλή παρμεζάνα για να νοστιμίσετε το πιάτο σας.


Συστατικά

1, 5 λίτρο (6 κούπες) ζωμό ψαριού
700γρ καλαμάρια με το μελάνι τους, ή
10γρ σκέτο μελάνι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
3 σκελίδες σκόρδο
250 ml (1 κούπα) λευκό κρασί
500γρ ρύζι
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
½ αποξηραμένη πιπεριά τσίλι
50γρ βούτυρο
Ένα ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Οδηγίες

Ζεστάνετε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα.
Για να καθαρίσετε το καλαμάρι, χωρίστε το σώμα από τα πλοκάμια και αφαιρέστε το διάφανο κόκκαλο. Ξεπλύνετε καλά σε κρύο νερό. Στο ένα χέρι κρατήστε τα πλοκάμια, και πιέστε ώστε να κόψετε το ράμφος του. Φυλάξτε το μελάνι σε βαθύ πιάτο. Τα πλοκάμια, πλέον καθαρά, θυμίζουν κορώνα. Ξεπλύνετε και πάλι σε κρύο νερό. Κόψτε το σώμα σε λεπτές ροδέλες και χωρίστε τα πλοκάμια στα τέσσερα.

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Τσιγαρίστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν, προσθέστε και τις ροδέλες. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Όταν πιει το ζουμί του, βγάλτε το σκόρδο από το τηγάνι. Περιχύστε με κρασί και αφήστε το να πάρει μία βράση μέχρι να εξατμιστεί. Ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει το ρύζι και όποτε χρειάζεται, συμπληρώνετε κι άλλο ζωμό.

Μετά από 10 λεπτά, ρίξτε το μελάνι και αφήστε στη φωτιά για 5-10 λεπτά. Δοκιμάστε το ρύζι. Πρέπει να είναι μαλακό και η υφή του πιάτου κρεμώδης αλλά και υγρή. Αν χρειαστεί μαγειρέψτε για παραπάνω ώρα, προσθέτοντας ζωμό όποτε στεγνώνει. Συμπληρώστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, και προσθέτοντας το βούτυρο, ανακατέψτε. Σερβίρετε αμέσως και γαρνίρετε με τον μαϊντανό και την παρμεζάνα, εάν προτιμάτε.

Από το βιβλίοTwelve, ATuscan book“, της Tessa Kiros. Εκδόσεις Murdoch books.

http://www.gourmed.gr


 


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr