diathiki_proikizei_nyfes

Διαθήκη προικίζει νύφες!

5 Μαΐου 201114:47

diathiki_proikizei_nyfesΈνας υπέροχος κρητικός, γέννημα θρέμμα του χωριού της Μεσσαράς Απεσωκάρι, όταν πέθανε, το 1975, άφησε μια ασυνήθιστη διαθήκη!..

Έχοντας δημιουργήσει μια κολοσσιαία περιουσία και όντας κάτοχος αρκετών ακινήτων και εμπορικών καταστημάτων, κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου, τα
οποία πρόσφεραν ένα μεγάλο εισόδημα από μισθώματα, δεν είχε παντρετεί ποτέ κι ούτε είχε παιδιά, δεν είχε δηλαδή κληρονόμους. Γι αυτό και στην πρωτότυπη και συγκινητική διαθήκη του, αφήνει σαν επιθυμία να χρησιμοποιηθεί η περιουσία του για τους συγχωριανούς του και μάλιστα για όσους δεν είχαν στον ήλιο μοίρα.

 Έτσι, άφησε ένα κληροδότημα για να προικίζονται οι νύφες που δεν κατάφερναν να πάρουν ένα πτυχίο και να ζήσουν το δικό τους όνειρο!

 Ο μόνος όρος αυτής της διαθήκης του ήταν να συγκεντρώνονται τα χρήματα από τα μισθώματα σε ένα λογαριασμό και στο τέλος κάθε χρονιάς να κατανέμονται ισόποσα σε όλες εκείνες της κοπέλες από το Απεσωκάρι, που παντρεύονταν στη διάρκεια του έτους. Η μόνη προϋπόθεση, είναι η νύφη να μην διαθέτει κάποιο πτυχίο. Αυτά τα χρήματα αρχικά τα διαχειρίζονταν η κοινότητα του χωριού και στη συνέχεια αφού πλέον έχουν καταργηθεί τα κοινοτικά συμβούλια με
τον Καλλικράτη, τη διαχείριση ανέλαβε η επιτροπή της εκκλησίας του χωριού.

Από το κληροδότημα αυτό, πολλές κοπέλες ευεργετήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς το σεβαστό χρηματικό ποσό που τους δινόταν ως “προίκα” τις βοήθησε να ξεκινήσουν το δικό τους νοικοκυριό. Με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη τηρείται κάθε χρόνο ο όρος της διαθήκης και, όπως διαβάσαμε στο www.cretalive.gr, από το οποίο πληροφορηθήκαμε και το γεγονός, οι δύο (μέχρι στιγμής) νύφες του 2011 θα πάρουν το αξιοσέβαστο ποσό των 40.000 ευρώ η καθεμία!..

 Το Απεσωκάρι είναι χωριό στο ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Γόρτυνας με 131 κατοίκους . Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 155 μέτρων και η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η ελαιοκομία. Ο κεντρικός ναός του οικισμού είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

http://wedding-news.gamos-guide.gr/

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr