Ένα Μέγαρο για τον Ποντιακό Ελληνισμό με οικουμενικό χαρακτήρα, στα Σούρμενα (video)

12 Ιανουαρίου 202220:42
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

 

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε στις 11/1/2022, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με εξ ολοκλήρου δαπάνη του κ. Σπύρου Λάτση.

Στην παρουσίαση μίλησαν, κατά σειρά, ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, γερουσιαστής των ΗΠΑ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων κ. Γιώργος Σαραφίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Χάρης Πασβαντίδης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας απηύθυνε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην εποποιία του Ποντιακού Ελληνισμού, που «μετέτρεψε την καταστροφή σε θρίαμβο» διδάσκοντας πώς μια απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετουσιωθεί σε θέληση ζωής και δύναμη δημιουργίας.

Συγχαίροντας τους συντελεστές του σπουδαίου μνημειακού και αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς των απανταχού Ποντίων, υπογράμμισε:

«Το Παγκόσμιο Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα φέρει κοντά μόνο τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει σε όλο τον κόσμο ένα ισχυρότατο παράδειγμα, πως μία κακουχία, πώς μία απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετατραπεί σε έπος. Και πώς αυτό το έπος οφείλουμε όχι μόνο να το τιμούμε αλλά και να το μιμούμεθα».

«Αυτό το Μέγαρο –πρόσθεσε– θα στεγάσει τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες της νέας Ελλάδας, που σιγά σιγά αφήνει πίσω της την τελευταία δοκιμασία, άλλη μία δοκιμασία, για να προχωρήσει όπως προχώρησαν μετά τη δική τους απύθμενη δοκιμασία οι Πόντιοι πρόγονοί μας».

Ο κ. Τασούλας συνεχάρη την εταιρεία Lamda Development για τη χρηματοδότηση της εθνικής αξίας επένδυσης, τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Οικονομικών για την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, καθώς και τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την πρωτοβουλία κατασκευής του έργου.

«Ήταν μια οδύσσεια που κράτησε λιγότερο από δέκα χρόνια. Μια καλοδεχούμενη οδύσσεια, η οποία απέδειξε ότι όταν υπάρχει συνεργασία, όταν υπάρχει συνεννόηση, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν στην Ελλάδα. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που από το 1994 έχει ψηφίσει νόμο ο οποίος αναγνωρίζει και τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, αισθάνομαι συγκινημένος, υπερήφανος και απόλυτα ικανοποιημένος που βρίσκομαι στην παρουσίαση αυτού του Μεγάρου που λέει σε όλο τον κόσμο πως οι Έλληνες μπορούν μια κακουχία, μια απίστευτη δοκιμασία να τη μετατρέψουν σε υψωμό, σαν τους Πόντιους» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους. Κι αυτή, δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους.

Η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης.

Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του. Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας.

Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση. Εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης».

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού χθες, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στην παρουσίαση του σχεδίου του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

 «Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα να απευθύνομαι σήμερα σε μια ιστορική εκδήλωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη το σημερινό έργο να γίνει πραγματικότητα και η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει στο ακέραιο, κύριε Δήμαρχε, όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες σας έδωσε ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα.

Και πράγματι είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε με τον κύριο Χρήστο Σταϊκούρα στο γραφείο μου την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή μας από τον ελληνικό λαό.  Και μάλιστα η σχετική φωτογραφία δημοσιεύτηκε τότε στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης για να μείνει για την ιστορία που είχαμε ανοίξει μπροστά μας όλο το σχέδιο του Ελληνικού και ένα από τα σημεία τα οποία λέγαμε είναι πού θα τοποθετηθεί το κέντρο του Ποντιακού ελληνισμού. Ήταν μια απόλυτη δέσμευση της κυβερνήσεως έναντι όλου του λαού του Δήμου Αργυρουπόλεως-Ελληνικού και μια έμπρακτη ένδειξη τιμής στην ιστορία αυτού του τόπου.

Και θέλω επί τη ευκαιρία που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας να σας πω ότι έχω και προσωπική συγκίνηση γιατί πολύ πριν εμπλακώ με την πολιτική, είχα εκλεγεί αντιπρόεδρος στο μεγαλύτερο ποντιακό σύλλογο στην Ελλάδα με τον αείμνηστο Μπάμπη Χολίδη και δίναμε αγώνες από τότε για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Μια προσπάθεια που συνεχίζει κατόπιν του ψηφίσματος της βουλής των Ελλήνων και η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποτελεί ένα άσβεστο ηθικό χρέος για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως της καταγωγής όπου γης.

Και είναι πολύ μεγάλος τίτλος τιμής και έπαινος για τον κύριο Σπύρο Λάτση αλλά και για εσάς προσωπικά, κύριε Αθανασίου ότι συνδέεται το όνομά σας με αυτό το σπουδαίο σημερινό έργο.

Διότι έλειπε ένα σημείο αναφοράς διεθνώς για τον ποντιακό ελληνισμό.  Και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο σημείο, δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος όχι μόνο από την περιοχή των Σουρμένων, από την περιοχή του Ελληνικού, από την περιοχή που ήρθαν οι πρόσφυγες εδώ και μάλιστα τύχη αγαθή άμα τη επετείω του ενός αιώνα από την καταστροφή, αλλά και μέσα στην καρδιά του έργου που συμβολίζει την Ελλάδα του μέλλοντος.

Και έτσι το έργο αυτό, το κέντρο, το παγκόσμιο κέντρο του ποντιακού ελληνισμού γίνεται ένας κρίκος που ενώνει την Ελλάδα  του παρελθόντος με την Ελλάδα του μέλλοντος.

Γιατί εμείς δεν μελετούμε την ιστορία εν είδει προγονολατρείας ούτε εν είδει μνημοσύνου. Εμείς μελετούμε την ιστορία για να παίρνουμε δύναμη από αυτήν και να προχωράμε και να κατακτούμε το μέλλον όπως έκαναν οι πρόγονοί μας οι Πόντιοι εδώ στα Σούρμενα. Είδαμε από τις φωτογραφίες τη φτώχεια και τις συνθήκες ζωής που είχαν πριν από έναν αιώνα και σήμερα, ο ίδιος τόπος εδώ, μπορεί και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες και προσελκύει το ενδιαφέρον από όλο τον πλανήτη με συγκλονιστική και μεγάλη επιτυχία.

Κύριε Αθανασίου, σας ευχαριστώ και διπλά διότι με την σωστή και υπεύθυνη συμπεριφορά της εταιρίας ΛΑΜΔΑ αλλά και του κυρίου Σπύρου Λάτση προσωπικά και την τήρηση όλων των δεσμεύσεων δίνετε τις καλύτερες απαντήσεις σε όλους εκείνους οι οποίοι αμφισβήτησαν το έργο αυτό από την πρώτη στιγμή και νόμισαν με διάφορες παραφιλολογίες ότι το έργο αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Το έργο και γίνεται και ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Και στην καρδιά του θα βρεις αυτό το σπουδαίο κέντρο του ποντιακού ελληνισμού.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι θεωρώ εξαιρετική, εξαιρετική την τύχη να έχουμε το Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στο Ελληνικό και μέσα στην καρδιά αυτού του έργου για έναν πρόσθετο λόγο.

Για εμένα, κυρίες και κύριοι, που εργάστηκα μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τη Λίνα Μενδώνη, πιστεύω ότι ήμασταν από πλευράς κυβερνήσεως τα τρία κεντρικά πρόσωπα που δουλέψαμε πολύ για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα.

Το έργο αυτό πάντα το είδαμε όχι ως ένα κομματικό ζήτημα ή ως ένα στενά κυβερνητικό ζήτημα της παρούσης κυβερνήσεως. Το Ελληνικό μπορεί να είναι ένα σύμβολο ενότητας και του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος.

Ένα έργο που ξεκίνησε με την σύλληψη του έργου αυτού από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε παρά τους αρχικούς διχασμούς τελικά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να ολοκληρωθεί και να γίνει πραγματικότητα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και έτσι να φανεί ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε όχι μόνο να διχαζόμαστε αλλά και να κάνουμε πράγματα μαζί για το καλό του τόπου μας.

Είναι λοιπόν μια μέρα, κυρία Πρόεδρε, χαράς για όλους εμάς τους Ποντίους, χαράς για όλους τους Έλληνες αλλά και προσδοκίας για ένα λαμπρό μέλλον που έρχεται και που θα το κατακτήσουμε. 

Και θερμές ευχαριστίες κύριε Ραπτάκη και σε εσάς προσωπικά αλλά και σε όλη την ΠΑΔΕ που συμμετέχει σήμερα σε αυτή την εκδήλωση με όλους τους εκλεγμένους ελληνικής καταγωγής εκπροσώπους απανταχού της γης για να είναι και αυτοί παρόντες σε αυτή τη σημαντική στιγμή για τον ελληνισμό.

Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία».

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Ιωάννης Κωνσταντάτος δήλωσε: «Σήμερα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και 100 χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ηγεσίας, πλήθος Υπουργών, Βουλευτών και Δημάρχων καθώς και εκπροσώπων όλων των ποντιακών Σωματείων απ’ όλο τον κοσμο που μας έβλεπαν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκοσμίου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, ένα κτήριο ορόσημο – ένα όνειρό μας – μια διεκδίκησή μας στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση του πόντου που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον Ευξ. Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των 30 αιώνων πολιτισμού του Πόντου’.

Το παρών έδωσαν:
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σοφία Σακοράφα
Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που είναι εκλεγμένοι Γερουσιαστές και Βουλευτές ξένων κοινοβουλίων ανά την Υφήλιο:
H Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στον Καναδά κ. Έφη Τριανταφυλλοπούλου
Μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού:
κ. Ευάγγελος Δουλές
κ. Μαριέττα Καραμανλή
κ. Εμμανουέλα Λαμπροπούλου
κ. Στέφανος Παππάς
κ. Μαρία Τζανάκη
κ. Μαρία Βαμβακινού
 
Οι Υπουργοί & Υφυπουργοί:
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας
Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός
Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης
Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή
Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη
Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου
Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος
Γενικός Γραμματέας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης
Εκπρόσωπος Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρης Περδίκης
 
Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος
 
Βουλευτές:
κ. Διονύσης Χατζηδάκης 
κ. Άννα Καραμανλή
κ. Σάββας Αναστασιάδης 
κ. Χαράλαμπος Παπαδημητρίου
κ. Τόνια Αντωνίου
κ. Χάρης Θεοχάρης
κ. Δημήτριος Καιρίδης
κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής
κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης
κ. Ευάγγελος Λιάκος
κ. Βασίλης Σπανάκης
κ. Στέφανος Ξεκαλάκης – Εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ
Γιώργος Λιάνης – πρώην Βουλευτής
Γιάννης Μπρεκουλάκης – πρώην Βουλευτής
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου – πρώην Βουλευτής
 
Εκπρόσωποι Περιφερειών της επικράτειας και Δήμαρχοι
Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης
Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Δήμητρα Νάνου
Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου
Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμανουήλ
Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος
Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Πύλου κ. Δημήτρης Καφαντάρης
Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος
Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Βασίλειος Θώδας
Δήμαρχος Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης
Δήμαρχος Καισαριανής κ. Χρήστος Βοσκόπουλος
Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος
Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος
Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου
Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης
Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος
Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός
Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης
Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης 
Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γίωργος Παπανικολάου
Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευρώπη Κοσμίδη
Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και άλλων Δήμων της Αττικής
Στελέχη της εταιρίας Lamda Develompent
Επιχειρηματίες
Ακαδημαϊκοί
Μέλη Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων της χώρας

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ Ματθαίος Τσαχουρίδης ερμηνεύοντας με την λύρα του το Παραδοσιακό τραγούδι της Μαύρης Θάλασσας ΄΄Την Πατρίδα μ’ έχασα΄΄και παρουσίασε ο Χάρης Πασβαντίδης.

 

Αρθρογράφος