Ο Όρκος της Μαρίνας

3 Δεκεμβρίου 202105:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το 2018 είχαμε παρουσιάσει την κ. Καλλιόπη Σπανού με αφορμή την ατομική έκθεσή της στο Aspet της Γαλλίας, στα Πυρηναία Όρη ως μία  εικαστικό με ιδιαίτερη ευαισθησία για την ψυχοσύνθεση του ατόμου και την αέναη αναζήτησή του στα υπαρξιακά του προβλήματα, δίνει έμφαση στα χρώματα που αναδύονται από το υποσυνείδητο σε μια καλλιτεχνική προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων στα αιώνια ερωτήματα. 

“Οι Αγγελικές Εκφράσεις του Ασυνείδητου” από την Καλλιόπη Σπανού

Το 2021 μας επεφύλαξε , λίγο πριν την εκπνοή του, την έκπληξη της γνωριμίας μας με το (άγνωστο) συγγραφικό ταλέντο της ήδη γνωστής ζωγράφου! Από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο ενημερωθήκαμε ότι κυκλοφορεί ήδη το βιβλίο της κ. Καλλιόπης Σπανού “Ο ΟΡΚΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ”

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

“Όρκος ο ανυπέρβλητος, ο απροσπέραστος, ο απαράβατος. Όρκος που δόθηκε από τη μικρή Μαρίνα στην ετοιμοθάνατη μητέρα της, να προσέχει πάντα το μικρότερό της αδερφό. Μία συμφωνία με το Θεό που επηρέασε όχι μόνο τη ζωή της ίδιας της Μαρίνας, αλλά και όλης της οικογένειάς της.

Μια σειρά από γεγονότα θα τη δοκιμάζουν μία ζωή. Είναι ένα ατέλειωτο παιχνίδι επικράτησης και ψυχικής αντοχής.

Θα αντέξει η Μαρίνα να παραμείνει πιστή στον όρκο της ή θα τον αθετήσει; Πού ξεκινάνε και πού τελειώνουν τα όρια της ανθρώπινης ψυχής;”

Μιλώντας για λογοτεχνικά βιβλία, η υποκειμενική κρίση και οι προτιμήσεις του αναγνώστη διαδραματίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο. Υπάρχουν ωστόσο και βιβλία που ασχέτως προσωπικών προτιμήσεων, προσδιορίζονται και από την χρονική στιγμή της επώασής τους, της έκδοσης και της επικονωνίας του συγγραφέα με το κοινό του.

Οι δύσκολες μέρες της πανδημίας, όπου η κάθε μέρα, η κάθε ώρα εγκυμονεί κινδύνους τόσο ώστε οτιδήποτε μέλλει να τεχθεί την επιούσα φέρνει προς το τερατώδες απαιτεί εκτός από την τεχνητή ή φυσική ανοσία και την ψυχική αντοχή και κυρίως την διεύρυνση των ορίων της ψυχής.

Το βιβλίο της κ. Καλλιόπης Σπανού πραγματεύεται αυτό ακριβώς: την πίστη στη ζωή και την συνέπεια και τον σεβασμό στους νόμους και τις αρχές που την διέπουν.

Λίγα λόγια για την Συγγραφέα:

Η Καλλιόπη Σπανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έμεινε για κάποια χρόνια στη Νορβηγία και τώρα ζει στη Νέα Κίο Αργολίδας. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.

Αν και εργάστηκε στον Οικονομοτεχνικό, Τραπεζικό και Ναυτιλιακό Τομέα, οι καλλιτεχνικές της αναζητήσεις, καθώς και η συγγραφή ανέκαθεν ωθούνταν να βρουν διέξοδο. Το έναυσμα δόθηκε, η τέχνη της ζωγραφικής και η συγγραφή την κέρδισαν. Παράλληλα απασχολήθηκε στον εκπαιδευτικό τομέα μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις της σε συνδυασμό με την υπέρμετρη αγάπη της για τα παιδιά.

Τα έργα της στη ζωγραφική, σε όποιες διαστάσεις και αν είναι αποτυπωμένοι σε καμβά, προκαλούν την αναζήτηση και τη διερεύνηση, κυρίως του Εγώ, με έντονα χρώματα και ακανόνιστες πινελιές που οδηγούν τον παρατηρητή να ταυτιστεί με το έργο.

Όσον αφορά στη συγγραφή, ο όρκος της Μαρίνας είναι το πρώτο της έργο.

Λατρεύει τα ζώα, έχει 6 δικά της, αλλά φροντίζει με την ίδια αγάπη τα αδέσποτα της περιοχής της.

 

Αρθρογράφος