Να μην χαθεί κι αυτή η άνοιξη για τα παιδιά των Υφαντών…

12 Απριλίου 202109:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την κουρασμένη διοίκηση του Γιώργου Πετρίδη διαδέχθηκε η δυσκίνητη και αμήχανη διοίκηση του Γιάννη Γκαράνη καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τον βηματισμό της. Ή καλύτερα δεν θέλει να ξεφύγει από την λογική μιας δημοτικής αρχής …. delivery..που δίνει έμφαση στα έργα (μιας παρωχημένης) βιτρίνας..

Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις του Δημάρχου αλλά αυτές δεν είναι αρκετές για ν’ανατρέψουν την εικόνα της προηγούμενης δεκαετίας. Τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν στο σύνολό τους έχουν υιοθετήσει μία κατεστημένη λογική και ο Δήμος Κομοτηνής αναζητά μία νέα πνοή που ακόμη αργεί…

Η πανδημία αποτέλεσε ένα άλλοθι αλλά θα μπορούσε να είναι και μία αφορμή για ν’αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο της νέας διοίκησης πέρα από το επαναλαμβανόμενο λάιφ-στάιλ που προβάλλει μία νεοτευχθείσα τοπική ελίτ χωρίς όμως να αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.

Καλά τα οράματα τύπου Πετρίδη , καλά τα σχέδια για την ιστορική πόλη και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, καλές οι διακηρύξεις περί προσβασιμότητας, καλή η ευαισθησία για κοινωνικά θέματα με ανάλογα ψηφίσματα, αλλά η πραγματικότητα είναι αλλού: ας πούμε στην κατάσταση που επικρατεί στους Υφαντές

Πριν από ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ είχαμε επισημάνει  τις αστοχίες αλλά και την απουσία μέριμνας για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις εν γένει υποδομές του.΄των εγκαταστάσεεων του ΕΕΕΚ Κομοτηνής στους Υφαντές τονίζοντας ότι”η ταυτότητα μιας πόλης δεν αναδεικνύεται από τα φωτεινά στολίδια που θαμ πώνουν αλλά από το άπλετο φως που διαλύει τις σκιές.”

Δύο χρόνια μετά από το παραπάνω σχόλιο, αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο αναψυχής του ΕΕΕΚ Υφαντών είχαμε αναρωτηθεί για ακόμη μία χαμένη άνοιξη

Εάν υπάρχει ένα πραγματικό έργο πνοής που πρέπει να προωηθηθεί  αυτό αφορά  στον σχεδιασμό και η μετεγκατάσταση στον χώρο του ειδικού σχολείου και του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής. Μέχρι τότε ας ασχοληθούμε με την πραγματικότητα:

Τα παραπάνω αρχίσαμε να σκεφτόμαστε διαβάζοντας μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τοπικού Συμβούλου Κομοτηνής κ. Σταύρου Κοσουτζή ο οποίος ανέδειξε την εγκατάλειψη των οικισμών και των χώρων αναψυχής με έμφαση την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΕΕΕΚ Υφαντών.

Η ανάρτηση αναφέρει τα εξής:

«Περί παιδικών χαρών : οι πρώτες έξι πιστοποιημένες μέσω προγραμμάτων leader ήταν σε Ν. Σιδηροχώρι, Αίγειρο, Φανάρι, Μέση, Πόρπη και Ν. Καλλίστη.

6 κατασκευάστηκαν υπό την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου σε Θρυλόριο, Μεσοχώρι, Κόσμιο, Ροδίτη, Φύλακα και Μ Δουκάτο.

Στην πόλη της Κομοτηνής 9 καινούργιες, πλατεία Χ.Ε.Ν, Εξηντάρη, Χατζηαντωνίου, πλατεία Καρατσώνη, Καραϊσκάκη, Σοφιδων, πλατεία εμπορίου, τέρμα Ευξείνου Πόντου και στην συμβολή Ευξείνου Πόντου και Ευτέρπης.

Στο πρόγραμμα Φιλόδημος εντάχθηκαν αν θυμάμαι καλά άλλες 10 , οδός Ιασωνίδη, σταθμό, οδό Λαμπουσιάδη, Καρυδιά, Κόσμιο , 2 παιδικές χαρές στους Αγίους Θεοδώρους, Παραδημή και Παγούρια .

Επίσης 12 ακόμη στο πάρκο Αγίας Παρασκευής, πλατεία Ειρήνης, Μ Αλεξάνδρου, Πηνειού, Εργατικά Αγ Στυλιανού, Μπελογιάννη, πλατεία Νίκης, Κάλχα, Πάνδροσο, Σιδηροχωρίου, Γρατινής, και Μικρό Κρανοβούνιο.

Ο δήμος Κομοτηνής προέβλεψε και την εγκατάσταση ενός παιχνιδιού, φωλιά κούνια , για Α.Μ.Ε.Α.

Σίγουρα οι παιδικές αυτές θα δώσουν χαρά στο σύνολο των παιδιών του δήμου μας .

Η ίδια κατάσταση όμως δεν υφίσταται και στο ειδικό σχολείο που στεγάζεται στον οικισμό των Υφαντών, όπως θα δείτε και από τις σημερινές φωτογραφίες. Αυτό που αντικρίζουν καθημερινά, γονείς και δάσκαλοι στο ειδικό σχολείο, παιδιά, καθώς και οι κάτοικοι , είναι ένας χώρος παρατημένος, κακοσυντηρημένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και δεν αρμόζει σε έναν δήμο που έχει αποδείξει με τα έργα του ότι είναι παρών σε θέματα που αφορούν την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ξηλωμένες περιφράξεις, σκουριασμένες, με μηδαμινό φωτισμό, όλες οι λάμπες είναι κατεστραμμένες πολλά χρόνια τώρα, με τα χόρτα αρχές Απριλίου να ξεπερνάνε στην είσοδο το γόνατο ενός ενήλικα, και τα πίσω να έχουν φτάσει ήδη το ένα μέτρο, με ελάχιστα παιχνίδια στην μοναδική παιδική χαρά του οικισμού, τα οποία εκτός του ότι δεν είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών χρήζουν άμεσης αντικατάστασης η συντήρησης.

Η ερώτηση μου είναι , γιατί σε έναν οικισμό που μένουν μόνιμα πάνω από 40 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και εδρεύει σχολείο ΑΜΕΑ, δεν έχετε μεριμνήσει τώρα χρόνια για την συντήρηση και την δημιουργία μιας παιδικής χαράς στα πρότυπα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γιατί δεν παίρνετε θέση σε ένα ζήτημα τόσο σοβαρό το οποίο γνωρίζετε πολλά χρόνια τώρα;

Γιατί εφόσον σας τα έχουμε πει, τα έχουμε υποδείξει, σε αρμόδιους αντιδημάρχους πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, σε όλους όσους έχουν έρθει κατά καιρούς με σταυρωμένα ψηφοδέλτια στο χέρι, δεν γίνεται τίποτα;

Γιατί εφόσον το ζήτημα αυτό με την παιδική χαρά στο ειδικό σχολείο, έχει απασχολήσει πολλές φορές τον τοπικό τύπο δεν έχετε πάρει θέση ποτέ;

Γιατί εφόσον σας έχουμε προσκαλέσει πολλές φορές να δείτε τα ζητήματα του οικισμού δεν έχετε έρθει;

Σας παραθέτω σημερινές φωτογραφίες 8/4/21

Για να διαπιστώσετε και από μόνοι σας την τραγική κατάσταση καθώς και να σας αφυπνίσουμε πριν γίνει κάποιο ατύχημα».

 

Αρθρογράφος