Μάσκες: “Όσοι έχουν ας φορέσουν, όσοι μπορούν ας κατασκευάσουν”

2 Απριλίου 202010:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι συστάσεις σχετικά με τη χρήση ιατρικής μάσκας έχουν αποκλίνει ευρέως από χώρα σε χώρα και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοπική διαθεσιμότητα, τον αριθμό των κρουσμάτων καθώς και τον τύπο της μάσκας.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι απλοί πολίτες δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες εκτός αν είναι άρρωστοι και βήχουν.

Με αυτή τη «γραμμμή» συντάσσεται και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 Σωτήρη Τσιόδρα, δε συστήνει γενικευμένη χρήση της μάσκας ως μέσου προστασίας κι ας βλέπουμε δεκάδες πολιτών να τις φορούν.

Σύμφωνα, όμως, με τους New York Times, ένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι η επαναξιολόγηση των οδηγιών του CDC προέκυψε μετά από αίτημα της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για την πανδημία, η οποία κλίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNN την ανησυχία πως μια σύσταση για γενικευμένη χρήση της απλής μάσκας θα προκαλέσει κρίσιμες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας. Ωστόσο και ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η «ιδέα να γίνει μια πολύ ευρύτερη χρήση σε όλη τη χώρα μασκών, εκτός του χώρου υγειονομικής περίθαλψης, συζητιέται από ομάδα ειδικών».

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις έρευνες που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μετάδοση του κορονοϊού ακόμη και σε απόσταση 8 μέτρων, δεδομένο που δεν έχει ληφθεί επισήμως υπόψιν από τον ΠΟΥ, το ECDC κλπ. αν και εξετάζεται, όπως όλα τα νεότερα δεδομένα για τον ιό που έχει θέσει τον πλανήτη σε συναγερμό.

Η χρήση μάσκας είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία, όχι όμως και στην Ευρώπη.

Xώρες στην Ευρώπη που απαιτούν τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Δεν είναι σίγουρα στην κουλτούρα μας, αλλά έτσι κατόρθωσαν οι ασιατικές χώρες να μειώσουν τα κρούσματα». Την Τρίτη, 30 Μαρτίου, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε στην υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα σε δημόσιο χώρο, από την 1η Απριλίου και για απροδιόριστο χρονικό περιθώριο.

Η Αυστρία πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας εκτός σπιτιού.Οι αρχές θα ξεκινήσουν να διανέμουν εκατομμύρια δωρεάν μάσκες προσώπου στις εισόδους σε όλα τα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Οι καταναλωτές θα επιτρέπεται να μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και άλλα ανοικτά καταστήματα, όπως φαρμακεία, μόνο με μάσκα.

Η απόφαση επεκτάθηκε αμέσως στην Σλοβενία, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν ήδη καταστήσει υποχρεωτική την μάσκα σε δημόσιο χώρο εδώ και πολλές ημέρες, προκειμένου οι πολίτες να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.

Σε όλη την κεντρική Ευρώπη, η μάσκα στο πρόσωπο, σε όλες τις εξόδους από το σπίτι, είναι σχεδόν κανόνας. Στην Πράγα και στην Μπρατισλάβα, οι πολίτες βγαίνουν με καλυμένα τη μύτη και το στόμα, αλλιώς επιβάλλονται πρόστιμα.

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει παρόμοιο μέτρο όταν θα ξεκινήσει την χαλάρωση των μέτρων δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Ο γνωστός γερμανός επιδημιολόγος Αλεξαντερ Κεκουλέ είναι ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής/ χειρουργικής μάσκας σε δημόσιους χώρους. Όπως δηλώνει προς την Bild: «Κάθε άνθρωπος που συναντά έξω άλλους και δεν μπορεί να τηρήσει την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας θα έπρεπε να φορά μάσκα. Αυτό ισχύει πρωτίστως για κλειστούς χώρους διότι όταν δεν υπάρχει ρεύμα αέρα ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα».

Όπως εξηγεί ο επιδημιολόγος «τα πράγματα είναι απλά: στατιστικά κάθε άνθρωπος που είναι θετικός στον κορωνοϊό τον μεταδίδει σε άλλους τρεις. Με μια απλή μάσκα όλοι μπορούν να συμβάλλουν στο να μειωθεί το ποσοστό μετάδοσης σε λιγότερο από έναν ανθρώπους. Εάν πετύχουμε αυτό το ποσοστό, τότε θα περάσει η επιδημία!».

Η Γαλλία ενημέρωσε αρχικά τους πολίτες της για να μην φορέσουν μάσκες και στη συνέχεια συνέστησε να φορούν μόνο αν έχουν μολυνθεί ή αν εργάζονταν στη φροντίδα ή στο λιανικό εμπόριο. Αλλά τα γαλλικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους πωλητές, τους εργάτες εργοστασίων και τους αστυνομικούς ζητούν εξοπλισμό ασφαλείας για όλο το προσωπικό ή αλλιώς απειλούν ότι θα αρνηθούν να εργαστούν σε επικίνδυνες συνθήκες.

Στην Βουλγαρία, υποχρεωτική είναι η χρήση των προστατευτικών μασκών προσώπου από όλους τους Βούλγαρους που κυκλοφορούν σε υπαίθριους ή κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της γειτονικής μας χώρας.

Φωτό:Οι εικόνες της προέδρου της Σλοβακίας, Zuzana Caputova, να φοράει μια ασορτί μάσκα με το φόρεμά της στην πρόσφατη ορκωμοσία της κυβέρνησής της, το Σάββατο 21 Μαρτίου, έκαναν τον γύρο της Ευρώπης.

Αρθρογράφος