Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα σε άλογα σε Λάρισα και Ξάνθη

21 Ιουλίου 201900:41

Σε επιφυλακή η Διεύθυνση Υγείας Ζώων, Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων μετά από την επιβεβαίωση πρόσφατης μόλυνσης με Ιό του Δυτικού Νείλου σε άλογα στην Λάρισα και την Ξάνθη.

Συγκεκριμένα, και όπως μετέδωσε το tvstar.gr, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πρόσφατη μόλυνση ίππου από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων, στη Τοπική Κοινότητα Βρυοτόπου – Δημοτική Ενότητα Αμπελώνος του Δήμου Τύρναβου, της Π.Ε. Λάρισας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα «Φελώνη», του Δήμου Αβδήρων, της Π.Ε. Ξάνθης.

Σύμφωνα με το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά και σε άλλα ζώα ευαίσθητα στον ιό», θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ενεργητικής κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας, ως ακολούθως:

α) Για την Π.Ε. Λάρισας, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα στον ίππο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του Δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.

β) Για τα τμήματα των Π.Ε. Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Μαγνησίας οι οποίες συνορεύουν με την Π.Ε. Λάρισας , η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορά τους με την Π.Ε. Λάρισας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων τα Τμήματα Κτηνιατρικής των παραπάνω Π.Ε. που δεν έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ιπποειδών και την αποστολή, σε ηλεκτρονική μορφή, του Μητρώου Εκτροφών Ιπποειδών (οργανωμένες ή μη) της ζώνης αρμοδιότητάς τους στην Κεντρική Υπηρεσία, (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων), να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

Πρέπει επίσης, να συνεχιστεί η διενέργεια δειγματοληψιών και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες, τα οποία όμως βρίσκονται εντός των προαναφερθέντων ζωνών.

Αναφορικά με τα αιμοδείγματα των ιπποειδών, αυτά αποστέλλονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως, στο αρμόδιο εργαστήριο, που είναι το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

krousma_pyr_dyt_neilou_xanthi110719

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2018, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.  Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό  στη χώρα και στην τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Συνοπτικά, τα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στη χώρα μας, τα τελευταία έτη (2010- 2018), παρουσιάζονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ Έτος
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Σύνολο κρουσμάτων 262 100 161 86 15 0 0 48 316
Με προσβολή του ΚΝΣ* 197 75 109 51 14 0 0 28 243
Χωρίς προσβολή του ΚΝΣ 65 25 52 35 1 0 0 20 73
Θάνατοι κρουσμάτων 35 9 18 11 6 0 0 5 50

*εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση

 

Το 2018 καταγράφηκε στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού (το πρώτο περιστατικό εκτιμάται ότι προσεβλήθη κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου).

Λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας του ιού του Δυτικού Νείλου, οι περιοχές κυκλοφορίας του κατά την τρέχουσα περίοδο 2019 δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. τονίζει την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ όλη την περίοδο κυκλοφορίας κουνουπιών.

Αρθρογράφος