Υπολειτουργούν τα Κλωστήρια Θράκης – Από τον Φεβρουάριο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι (video)

22 Ιουνίου 201908:14

Γράφει  ο Νίκος Αρβανίτης

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Κομοτηνή μετά την πρόθεση της διοίκησης των Κλωστηρίων Θράκης να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες του εργοστασίου λόγω οικονομικών προβλημάτων.Οι περίπου 100 εργαζόμενοι της μονάδας οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές Φεβρουαρίου βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκονται το εργατοϋπαλληλικό κέντρο και η διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα και η λειτουργία του εργοστασίου να αποκατασταθεί. Την επόμενη βδομάδα αναμένεται νέα συνάντηση των δύο πλευρών παρουσία και φορέων της πόλης προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση για να βρεθεί μία βιώσιμη λύση.

«Πρόθεση της εργοδοσίας είναι να μην κλείσει το εργοστάσιο. Η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει ζητήματα στην προμήθεια πρώτης ύλης. Καλούμε την κυβέρνηση να βοηθήσει την εταιρεία στην εξεύρεση χρηματοδότησης προκειμένου να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της που είναι κρίσιμη για την περιοχή και τη διάσωση των θέσεων εργασίας» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγιαλός. Τα κλωστήρια Θράκης ανήκουν στον όμιλο Ακκά.

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Θράκης Ακκά
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα Κλωστήρια του Ακκά, Γιώργος Παρασχάκης σημείωσε πως τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο. Γι’ αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τον Μάιο επίσχεση εργασίας.

«Εμείς ζητάμε από την εργοδοσία να μας καταβάλει τους μισθούς που μας οφείλει και κατανοώντας την δεινή οικονομική θέση του εργοστασίου, δεν είμαστε πιεστικοί και ζητάμε τον μισθό του Φεβρουαρίου, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Είμαστε 120 εργαζόμενοι και οι περισσότεροι δεν έχουμε άλλες πηγές εσόδων, παρά μόνο την εργασία μας. Μας διαβεβαιώνουν από τη διοίκηση του εργοστασίου ότι είναι αισιόδοξοι και πως θα ξεπερασθούν οι οικονομικές δυσκολίες», είπε ο κ. Παρασχάκης.

Πρόσθεσε ακόμη πως το εργοστάσιο αν και δεν έχει την ποσότητα νήματος που παρήγαγε στο παρελθόν, ωστόσο καλύπτει αρκετό μέρος των παραγγελιών των πελατών του.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία υποστηρίζει τα παρακάτω:

«Η εταιρία Κλωστήρια Θράκης ΑΒΕΕ, λειτουργεί ανελλιπώς στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από το 1999, απασχολώντας 130 εργαζόμενους πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.

Η παραγωγή του εργοστασίου (βαμβακερά νήματα και πλεκτά υφάσματα), σχεδόν στο σύνολό της εξάγεται και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρησιμοποιείται εκκοκκισμένο βαμβάκι εκλεκτής ποιότητας από την ευρύτερη περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα λόγω μειωμένης ζήτησης διεθνώς, αλλά κυρίως εξ’ αιτίας έντονου ανταγωνισμού από τουρκικά κλωστήρια λόγω της μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας και εντός του 2019, το επίπεδο παραγωγής έχει προσωρινά μειωθεί. Αναμένεται επανάκαμψη σε κανονικές συνθήκες παραγωγής από τον ερχόμενο Οκτώβριο που συμπίπτει παραδοσιακά με τη λήψη νέων παραγγελιών για το εξάμηνο Οκτωβρίου – Μαρτίου.

Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας, η εταιρία παρά τις δυσκολίες στον κλάδο, καταφέρνει και επιβιώνει επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης προς εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές και την τοπική κοινωνία. Την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να στηριχθεί η εταιρία. Αντίθετα, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία δεν έχουν αποδοθεί βεβαιωμένες οφειλές του ΟΑΕΔ προς τη εταιρία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε σαν άμεση συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας».

Ο Όμιλος Ακκά

Η οικογένεια Ακκά υπήρξε από τα μεγαλύτερα ονόματα της υφαντουργίας στην Β. Ελλάδα, με ισχυρότατες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σύγχρονα μηχανήματα και εξαιρετικά επιτυχημένο εμπορικό τμήμα, μέσω του οποίου έκανε στο παρελθόν, μεγάλες εξαγωγές στο εξωτερικό.

Ο κλάδος της υφαντουργίας χτυπήθηκε πολύ από την κρίση, από το 2010 μέχρι και σήμερα. Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, η Υφαντουργία Ακκά χρεοκόπησε! Και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου βγαίνουν σε πλειστηριασμό!

Πρόκειται για το μεγάλο εργοστάσιο της εταιρείας στα Γιαννιτσά που βγαίνει στο σφυρί με πρώτη προσφορά τα 4,45 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου με τιμή εκκίνησης τα 3 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος υπολειτούργησε στη διάρκεια της χρήσης 2015-2016, εν μέσω οξύτατης χρηματοοικονομικής κρίσης, ελλείψει διαθέσιμων κεφαλαίων.

Kαι ενώ η υπόθεση της Ελληνικής Υφαντουργίας παραμένει σε εκκρεμότητα, η οικογένεια Aκκά έχει να αντιμετωπίσει και τον κλοιό στον οποίο βρίσκεται η βιομηχανική μονάδα στην Θράκη, που ανήκουν στην ίδια.

Εδώ και αρκετό καιρό η βιομηχανία επεξεργασίας βάμβακος βρίσκεται υπό ασφυκτικό οικονομικό κλοιό καταγράφοντας μειωμένες πωλήσεις και υψηλές ζημιές

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1996 και είναι εγκατεστημένη στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής στον νομό Ροδόπης, σε οικόπεδο 70 στρεμμάτων. Παράλληλα στο δυναμικό του Ομίλου ανήκουν και τα «Κλωστήρια Ροδόπης» αντιπροσωπεύει ένα από τα υψηλότερης ποιοτικής στάθμης νηματουργεία στον ευρωπαϊκό χώρο, διοχευτεύοντας το το 60% των προϊόντων της σε διεθνείς οίκους ενδυμάτων.

 

Η κρίση έπληξε κυρίως την εταιρεία του «Κλωστήρια Θράκης», όμως τον Ιούλιο του 2016 σχεδόν ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων προς τις τράπεζες Alpha και Εθνική, με μετατροπή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της σε μακροπρόθεσμες, χρονική επιμήκυνση των οφειλών με εξαίρεση μία δόση που λήγει τον Ιούνιο του 2017 και παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης, με ευνοϊκότερους όρους, ενώ προχώρησε στην υποβολή αιτήματος προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών της.

Μέχρι τα τέλη του 2013 και επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες η Ελληνική Υφαντουργία πρωταγωνίστησε με την καθετοποιημένη παραγωγή και εξαγωγή denim, του υφάσματος από το οποίο κατασκεύαζαν μεγάλοι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί όμιλοι τα δημοφιλή blue jeans.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης τότε Ελληνικής Υφαντουργίας είχε αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά κάπου τότε άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου από την Ασία και την Τουρκία.

Με υψηλά ενεργειακά αλλά και μισθολογικά κόστη, η ελληνική επιχείρηση δεν κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστική, χάνοντας σταδιακά τα μεγάλα συμβόλαια παρά την ποιοτική παραγωγή. Ιστορία που είναι λίγο πολύ παρόμοια με αυτή πολλών ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων.

Ομως η οικογένεια Ακκά είχε ήδη προχωρήσει από την προηγούμενη δεκαετία και σε νέες μεγάλες επενδύσεις σε άλλες μονάδες εκτός της εισηγμένης Ελληνικής Υφαντουργίας.

Τέσσερα εργοστάσια, δύο εκκοκκιστήρια και δύο νηματουργεία, που σήμερα συγκροτούν τον εναπομείναντα, συρρικνωμένο όμιλο Ακκά. Αλλά ενώ η Ελληνική Υφαντουργία και οι συγγενείς μονάδες είχαν κύκλο εργασιών 100 εκατ. ευρώ, σήμερα ο όμιλος που απαρτίζεται από τα Εκκοκκιστήρια Θράκης, τη θυγατρικής τους, Κλωστήρια Θράκης, την τρίτη εταιρεία, Εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας και τα Κλωστήρια Κιλκίς, πραγματοποιεί αθροιστικό τζίρο της τάξης των 35 εκατ., σύμφωνα με πηγές της διοίκησής τους.

Ανάσα από την Ιταλία

Ο όμιλος Ακκά φαινόταν να βρίσκει εν μέρει τουλάχιστον τη λύση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, όπου βρίσκεται και ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του, η Benetton. Πελάτης από την εποχή των εξαγωγών denim, η Benetton αγοράζει ακόμα και σήμερα νήματα αλλά και πλεκτά υφάσματα που τα Κλωστήρια Θράκης, η θυγατρική των ομώνυμων εκκοκκιστηρίων, παράγει. Η συνεργασία αυτή έχει δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική εταιρεία να προεξοφλεί τιμολόγια σε ιταλική τράπεζα.

Η μονάδα της Θράκης είχε ενισχυθεί σε όρους ρευστότητας και με την παραγωγή εκκοκκισμένου βαμβακιού για λογαριασμό τρίτων, παρέχοντας υπηρεσίες εκκόκκισης με θετικό αποτέλεσμα κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στη Θράκη είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ και το εγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης από την πλευρά των τραπεζών, που βασίστηκε στο αναθεωρημένο business plan που υπεβλήθη τον Μάρτιο 2018, προβλέπει αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων σε 16 έτη με επιτόκιο Euribor εξαμήνου + 2,00% για όλα τα μακροπρόθεσμα δάνεια.

( xronos, ethnos, ena, kathimerini, euro2day, insider)

Αρθρογράφος