poreia5

Υποτονικές οι συγκεντρώσεις και πορείες της Κομοτηνής

15 Ιουνίου 201118:50

poreia5Με μικρή συμμετοχή έγιναν στην Κομοτηνή οι δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας , μια αυτή του ΠΑΜΕ και μια των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Οι εργαζόμενοι «γύρισαν την πλάτη» στα συλλαλητήρια παρόλο που έγινε κάλεσμα για βροντερό παρόν ενάντια στο μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα και το μνημόνιο δύο.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, καταγγέλλοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης , το μνημόνιο δυο καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα , που έχουν φέρει σε έσχατο σημείο την εργατική τάξη. Στο επίκεντρο, μείωση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων καθώς και η καλπάζουσα ανεργία, που έχει οδηγήσει την κοινωνία σε απόγνωση.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, απ’ όπου ξεκίνησε και η πορεία διαμαρτυρίας. Η δεύτερη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, στην οποία συμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης καθώς και οι «Αγανακτισμένοι πολίτες της Κομοτηνής». Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ συνέχισαν την πορεία τους στο Δημαρχείο για να καταλήξει η πορεία στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Λυπάμαι για τους ανθρώπους της εργασίας, για το κατάντημα που έχει επέλθει σ’ αυτούς τους ανθρώπους και ντρέπομαι γι’ αυτήν την κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης, Παντελής Μαγαλιός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, Γιώργος Ιωαννίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του πως «βλέπουμε σήμερα μια απογοητευτική μάζωξη στο εργατικό κέντρο όσον αφορά στη μη συμμετοχή των εργαζομένων , των ανέργων ή των απογοητευμένων. Μάλλον η απογοήτευση είναι εκείνη που τους οδήγησε να μην συμμετέχουν. Δε θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι ευχαριστημένοι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί ή μ’ εκείνα που θα ληφθούν από εδώ και πέρα. Επομένως , μοιρολατρικά αποδέχοντια μια τραγική κατάσταση θεωρόντας ότι δεν αλλάζει κάτι. Η ελπίδα όμως θα προέλθει από τις κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών , οι οποίοι ίσως ανατρέψουν το μνημόνιο δύο , το οποίο εφόσον κινείται στο ίδιο πλαίσιο με το μνημόνιο ένα και ήταν απογοητευτικό, επομένως δεν ελπίζουμε ότι και το μνημόνιο δυο θα οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Δε βλέπουμε να υπάρχει ούτε ανάπτυξη αλλά ούτε και αύξηση των εσόδων του κράτους την στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε ελεγκτικοί ούτε εισπρακτικοί μηχανισμοί. Η κυβέρνηση δε φαίνεται πρόθυμη να εισπράξει τους ανείσπρακτους φόρους αλλά ούτε και να κυνηγήσει εκείνους που πραγματικά χρωστάνε. Δε μπορούμε να ανεχτούμε μια κατάσταση τέτοια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί ότι είναι σοσιαλιστική και όχι ληστρική κυβέρνηση κατά του λαού».

Ο γραμματέας της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Κουτάβας, τόνισε τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι σ’ όλη τη χώρα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, «δίνουν τη δικιά τους απάντηση σε μια κυβέρνηση που φέρνει το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα σταθερότητας, το μνημόνιο δυο , ένα μνημόνιο που θα καταστρέψει και τη χώρα μας και τους εργαζόμενους. Η εμπειρία από το μνημόνιο ένα είχε στη χώρα μας ένα εφιαλτικό τοπίο, τους ανέργους να φτάνουν στο ένα εκατομμύριο, να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις κι από την άλλη να πωλούνται τα πάντα στη χώρα μας. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να φέρει το μνημόνιο δυο και να καταστρέψει τη χώρα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν «φτάνει πια» σ’ αυτήν την κυβέρνηση. Μόνη διέξοδος είναι να πάμε σε εκλογές έτσι ώστε να υπάρξουν νέες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, όπου μέσα από εκεί να αναδειχθεί μια αριστερά που να μπορέσει να συσπειρώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όλης της αριστεράς, έτσι ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που να ανατρέψει τις πολιτικές της τρόικας και του μνημονίου για να υπάρξει ελπίδα για τους εργαζόμενους, την νεολαία και όλον τον ελληνικό λαό».

Το δικό τους παρόν έδωσαν και οι «Αγανακτισμένοι πολίτες της Κομοτηνής», οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν στο εργατικό κέντρο μεταξύ αλλών : «Εσείς είστε εντάξει απέναντι στον κόσμο; Έχουν γίνει τόσα πράγματα και το μόνο που κάνετε είναι να προκηρύσσετε μια 24ωρη απεργία; Και αυτήν την απεργία την κάναμε για μια συλλογική σύμβαση. Έχουν λεηλατήσει όλη την εργατική τάξη και κάνετε το ίδιο πράγμα που κάνατε πριν δέκα χρόνια. Εγώ πιστεύω ότι θα έρθει ο κόσμος αλλά πολύ φοβάμαι ότι τότε δε θα έχετε θέση εσείς. Ο κόσμος βαρέθηκε να σας ακούει».

Από την πλευρά της μια ακόμη αγανακτισμένη πολίτης της Κομοτηνής ανέφερε :«Είμαστε κάθε μέρα στην πλατεία και κάνουμε ανοιχτές συνελεύσεις. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να είναι κάτω από σημαίες και στις αγκαλιές των κομμάτων. Το πρόβλημα πλεον είναι κοινό για όλους. Είμαι επιχειρηματίας και έκλεισα το κατάστημα μου, με λύπη μου όμως διαπίστωσα πως τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά στην πόλη με το σκεπτικό κάποιων συναδέλφων πως εάν έκλειναν το κατάστημά τους «θα τους πάρουν τους πελάτες».

poreia4 


poreia3poreiaporeia2

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr