Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η βραχεία επαναλειτουργία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Θράκη

2 Ιουνίου 202017:48

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησα η τελική φάση του εκπαιδευτικού πειράματος της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η προηγηθείσα εμπειρία επαναλειτουργίας γυμνασίων-λυκείων μας έδειξε ,όσον αφορά στη συμμετοχή ανά περιοχή,  ότι στους νομούς όπου παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα του κορωνοϊού, η συμμετοχή των παιδιών στα μαθήματα είναι σαφώς περιορισμένη σε σχέση με τις λεγόμενες «λευκές» περιοχές και νομούς στους οποίους καταγράφηκαν ελάχιστα κρούσματα.
 
Επίσης, από τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, φαίνεται ότι μόλις 5 στους 100 μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου πηγαίνει στο σχολείο του, ενώ στην πρώτη και στη δεύτερη τάξη προσέρχονται 15 με 20 στους 100.
 
Στα γυμνάσια αντίθετα η προσέλευση των μαθητών ξεπερνά το 60%.. Τα στοιχεία μάλιστα καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη στην πρώτη τάξη, λιγότερη στη δεύτερη και ακόμη λιγότερη στην τρίτη γυμνασίου, δηλαδή, μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των μαθητών.
 
Στο 80% έφτασε – με βάση τα πρώτα στοιχεία – σε πανελλαδικό επίπεδο,  η προσέλευση των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είπε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Στο Ν. Ροδόπης η συμμετοχή των μαθητών σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κυμαίνεται σε ποσοστό 70-75% στα δημοτικά σχολεία με το ποσοστό να μειώνεται στο 50% για τις δομές προσχολικής αγωγής αλλά και στα νηπιαγωγεία όπως επίσης και στα ειδικά σχολεία που επίσης περισσότερα από τους μισούς μαθητές να μην έχουν προσέλθει.

Να επισημάνουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης εντοπίζεται μέχρι στιγμής στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου καθώς τα μαθήματα παρακολουθούν 66 μαθητές εκ του συνόλου των 85 εγγεγραμμένων μαθητών!

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής, Ευστράτιος Τσακιρίδης, επισκέφτηκαν Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου να διαπιστώσουν την ετοιμότητα των σχολικών μας μονάδων να υποδεχτούν τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Επίσης, σχεδόν το 80% των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων του Έβρου πέρασαν χθες το κατώφλι των σχολείων τους, μετά από περίπου 3 μήνες απουσίας.

Με το 70.4% των μαθητών στα θρανία των δημόσιων δημοτικών, το 56.4% στα θρανία των μειονοτικών δημοτικών και το 44.2% στα καρεκλάκια των νηπιαγωγείων, κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον Νομό Ξάνθης.

Αρθρογράφος