«Καμία δομή στην Λέσβο»: Χιλιάδες Λέσβιοι είπαν το δικό τους ΟΧΙ

28 Φεβρουαρίου 202121:03

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

«Καμία δομή στην Λέσβο» ήταν το μήνυμα χιλιάδων Λέσβιων ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέα δομή προσφύγων και μεταναστών κατά την διάρκεια μηχανοκίνητης πορείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο νησί της Λέσβου

Την πρώτη οργανωμένη αντίδραση των κατοίκων της Λέσβου ενάντια στα σχέδια για νέα δομή, μετά τα γεγονότα του περσινού Φεβρουαρίου, ένωσαν Κυβέρνηση και Υπουργός Μετανάστευσης, στο πλαίσιο της μεγαλειώδους μηχανοκίνητης πορείας, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι από όλη την ΛέσΗ μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας οργανώθηκε από τις επιτροπές αγώνα Θερμής και Μανταμάδου με σημεία συγκέντρωσης την Διασταύρωση Γέρας στην περιοχή της Λάρσου και την Διασταύρωση Μόριας-Παναγιούδας εξω από το νεκροταφείο Παναγιούδας

Οι δύο μηχανοκίνητες πορείες συναντήθηκαν στην Παναγιούδα και κατέληξαν στο κέντρο της Μυτιλήνης

Οι επιτροπές αγώνα σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι «Σκοπός της πορείας ήταν η αφύπνιση όλου του Λεσβιακού Λαού στα σχέδια της κυβέρνησης ,την μετατροπή δηλαδή του νησιού μας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι των νησιών μας»

Οι συμμετέχοντες με μαύρες σημαίες και συνθήματα, δήλωσαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία δομής στη Λέσβο, απαιτώντας και το κλείσιμο όλων των δομών που υπάρχουν στο νησί της Λέσβου

Στα σημεία των συγκεντρώσεων και καθόλα την διάρκεια της κινητοποίησης ισχυρή αλλά διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης για την μηχανοκίνητη πορεία της Κυριακής.

Ο χαιρετισμός του:

“Χαιρετίζω τη συγκέντρωση και αυτοκινητοπομπή της Κυριακής 28.2.2021 στη Μυτιλήνη με ευκαιρία του έτους από την μεγαλειώδη απόκρουση από τον Λεσβιακό λαό της βίαιης εγκατάστασης δομής μόνιμης διαμονής μεταναστών στη νήσο. Σκοπός της συγκεντρώσεως της Κυριακής είναι η εκ νέου απόκρουση της δομής αυτής στη Λέσβο, η οποία εκ νέου σχεδιάζεται παρά τη βούληση των Λεσβίων, όπως και στη Χίο.

Θα αποκρούσουμε την εγκατάσταση δομής για μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών στη Λέσβο και Χίο. Δεν θα συνεργήσουμε σε μια τέτοια εγκατάσταση για προφανείς λόγους, σε μια παραμεθόριο περιοχή υπό τη συνεχή απειλή της γείτονος χώρας.

Διεκδικούμε την εκκένωση της νήσου από τους μετανάστες έως το προσεχές Πάσχα, όπως εδήλωσαν δύο Υπουργοί της Κυβερνήσεως. Διεκδικούμε την άμεση εκκένωση του Μαυροβουνίου, ο οποίος γειτνιάζει με τον οικοδομικό ιστό της πόλεως και γειτονικών οικισμών. Διεκδικούμε την άμεση αποζημίωση των κατοικιών της Μόριας και των επιχειρήσεων της περιοχής του ΚΥΤ Μόριας.

Λόγοι υπηρεσιακοί δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας την προσεχή Κυριακή. Η σκέψη μου θα είναι μαζί σας!»

Αρθρογράφος